Wandelen

Paddenstoelenroute door Lusthof de Haeck, Nieuwkoopse Plassen

  • Honden welkom, mits aangelijnd
Wandelen

Paddenstoelenroute door Lusthof de Haeck, Nieuwkoopse Plassen

Lusthof de Haeck is in het najaar één groot paddenstoelenparadijs! Er groeien hier zoveel paddenstoelen in alle soorten, maten, kleuren en vormen. Aan de hand van deze wandelroute ontdek je dit sprookjesachtige bosgebied bij de Nieuwkoopse Plassen.

Deze wandelroute laat je kennis maken met een aantal paddenstoelensoorten die in Lusthof de Haeck groeien. Het is niet te voorspellen waar de paddenstoelen precies groeien, dus houd je ogen goed open, maar blijf wel op het wandelpad.

Afwisselend wandelbos

Lusthof de Haeck is ooit aangelegd als privé jacht- en visgebied van dr. W.H. Teupken. Dit oude gecultiveerde natuurgebiedje is in de tijd veranderd in een afwisselend wandelbos.

Heb je zin om in een ander seizoen door Lusthof de Haeck te wandelen? Kijk hier voor de algemene wandelroute.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Werkschuur de Kievit
  • Hollandsekade 23A, 3651 LS Woerdense Verlaat, Nieuwkoop (ZH)
  • Houd het adres Hollandsekade 23 in Woerdense Verlaat aan voor de navigatie. Je kunt het startpunt alleen via de Meije, de Oude Meije of de Bosweg bereiken.

Huisregels

Praktisch

De route

 Startpunt

1Malta

Aan je linkerhand zie je Malta. Een klein bosgebied waar je over smalle wandelpaden wandelt en uitzicht hebt op de Nieuwkoopse Plassen. Het bosje zit vol met vinken, spechten en hazen. Ook hier kom je in de herfst verschillende soorten paddenstoelen tegen!

Malta
Malta
Malta
Malta

2Vormen & kleuren

Wat zo bijzonder is aan al die paddenstoelen, zwammen en schimmels is dat ze er vaak compleet verschillend, of juist bijna hetzelfde er uitzien. De één is felgekleurd, de ander gaat op in de omgeving. De ene paddenstoel groeit graag op de grond, terwijl de honingzwam leeft in de wortels van bomen.

Vormen & kleuren
Vormen & kleuren
Vormen & kleuren
Vormen & kleuren

3Winterdonsvoetje

Je zou misschien denken dat paddenstoelen alleen in het najaar groeien. Maar ook paddenstoelen hebben voorkeur. Zo groeit de een al in de nazomer, het winterdonsvoetje groeit, zoals de naam al zegt, pas later in het jaar. Tussen oktober en januari verschijnt deze paddenstoel op plekken waar geen begroeiing staat.

Winterdonsvoetje
Winterdonsvoetje

4Boleet

Wist je dat er in Nederland 65 soorten boleten voorkomen? De boleet is een vlezige paddenstoel met korte, dikke steel. Bekende eetbare paddenstoelen zoals eekhoorntjesbrood behoren tot deze familie.

Boleet
Boleet
Boleet
Boleet

5Herkenbare vormen

Sommige paddenstoelen hebben herkenbare vormen. Zo ziet de koraalzwam er (zoals de naam al zegt) echt uit als koraal. De bovist doet denken aan een golfballetje. 

Herkenbare vormen
Herkenbare vormen
Herkenbare vormen
Herkenbare vormen

6Vliegenzwam

De meest bekende paddenstoel is misschien wel de vliegenzwam. Aan zijn donkerrode hoed met witte stippen is de vliegenzwam dan ook direct te herkennen. Wist je dat deze witte stippen restanten zijn van het omhulsel waar de paddenstoel inzat voordat ie boven de grond groeide? Vanaf juli tot de late herfst kun je deze paddenstoel al tegen komen.

Vliegenzwam
Vliegenzwam

7Grijze buisjeszwam

De grijze buisjeszwam kun je ook in het natuurgebied tegenkomen. De buisjeszwam is een schimmel die bestaat uit leerachtige hoedjes. Deze hoedjes groeien meestal dakpansgewijs over elkaar op een boomstam.

Grijze buisjeszwam
Grijze buisjeszwam

8Heksenboter

Wandelend door Lusthof de Haeck heb je kans om een heel bijzonder organisme dat niet behoort tot dier-, plant-, schimmel- of bacteriesoorten tegen te komen. Namelijk heksenboter, een slijmzwam die bestaat uit heel veel kleine ‘wezentjes’. Een slijmzwam bestaat uit een miljoen kleine eencellige organismen, die zichzelf kruipend of zwemmend voort kunnen bewegen. De wezentjes zijn afzonderlijk van elkaar niet te zien, maar omdat ze zich samenvoegen tot een kolonie worden ze ineens zichtbaar voor het blote oog. Bij het gezamenlijk voortbewegen laten ze een geel, glibberig spoor achter.

Heksenboter
Heksenboter

9Dodemansvingers

De houtknotszwam wordt ook wel dodemansvingers genoemd en dat is goed te begrijpen. De wratachtige structuur, zwarte kleur en het knotsvormige vruchtlichaam waar vaak meerdere van bij elkaar staan, dragen hier aan bij. De natuur maakt zich alvast klaar voor Halloween.

Dodemansvingers
Dodemansvingers

10Eindpunt

Vanaf hier wandel je weer over de Hollandsekade terug naar werkschuur De Kievit. Heb je genoten van de wandeltocht? Help mee om de Nieuwkoopse Plassen te beschermen! De boswachters van Natuurmonumenten werken hard om de Nieuwkoopse Plassen mooi te houden. Dit kunnen ze niet zonder jouw bijdrage. Steun de natuur en word lid van Natuurmonumenten.

Zin om nog iets anders te doen in Nieuwkoop? Kijk eens in de route-app voor meer routes in de buurt.

Nieuwkoopse Plassen

Wat wij hier doen

De schoonheid behouden

Natuurmonumenten doet veel in zo’n gevarieerd gebied als de Nieuwkoopse Plassen. Samen met rietsnijders, boeren en vrijwilligers werken onze boswachters vooral aan het natuurvriendelijk maaien op de riet- en graslanden. Ook werken we aan nieuwe natuur rond het plassengebied, de Groene Jonker. Dit natuurgebied met ondiepe plassen is een goede aanvulling op het plassengebied. De lepelaar haalt z'n eten uit de Groene Jonker en vindt een veilige slaapplek in de Nieuwkoopse Plassen.

Help mee en word lidDoneer
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.