Wandelen

Wandelroute Lusthof de Haeck bij de Nieuwkoopse Plassen

  • Honden welkom, mits aangelijnd
Wandelen

Wandelroute Lusthof de Haeck bij de Nieuwkoopse Plassen

Wandel door sprookjesachtig Lusthof de Haeck. Het smalle, bochtige pad voert je langs bomen, kleurrijke mossen, paddenstoelen en over bruggetjes.

Weinig wandelroutes in Zuid-Holland en Nederland zijn zó gevarieerd als die door De Haeck. Lusthof de Haeck is ooit aangelegd als privé jacht- en visgebied van dr. W.H. Teupken. Dit oude gecultiveerde natuurgebiedje is in de tijd veranderd in een afwisselend wandelbos.

Wandel deze route met onze route app

Download de route app

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Werkschuur de Kievit
  • Hollandsekade 23A, 3651 LS Woerdense Verlaat, Nieuwkoop (ZH)
  • Houd het adres Hollandsekade 23 in Woerdense Verlaat aan voor de navigatie. Je kunt het startpunt alleen via de Meije, de Oude Meije of de Bosweg bereiken.

Praktisch

Extra informatie

De route

 Startpunt

1Malta

Aan je linkerhand zie je Malta. Een klein bosgebied waar je over smalle wandelpaden wandelt en uitzicht hebt op de Nieuwkoopse Plassen. Het bosje zit vol met vinken, spechten en hazen.

Malta
Malta

2Rietland

Kijk eens uit over het rietland. Hier broeden kleine karekieten en verbergt de waterral zich.

Rietland
Rietland
Rietland
Rietland

3Mossen en paddenstoelen

Ervaar de luwte en de stilte van het besloten bos in het verder zo open terrein. De bomen van het vochtige bos zijn begroeid met mossen in allerlei kleuren en vormen. In de herfst vind je hier allerlei soorten paddenstoelen!

Mossen en paddenstoelen
Mossen en paddenstoelen
Mossen en paddenstoelen
Mossen en paddenstoelen
Mossen en paddenstoelen
Mossen en paddenstoelen

4Legakker

In Lusthof de Haeck kom je verschillende legakkers tegen. In het voorjaar en zomer staan ze vol met knalgele dotterbloemen en moerasspirea. Legakkers zijn ontstaan doordat inwoners van Nieuwkoop vanaf de 16e eeuw plantenresten (veen) van de bodem omhoog hebben gehaald. Met een speciale baggerbeugel werd het veen uit het water omhoog gebaggerd. Deze kleddernatte derrie werd op de kant gelegd om te drogen. Er werd zoveel mogelijk veen opgebaggerd, dus er bleven maar smalle strookjes land (legakkers) over. Het water tussen de stroken legakker worden petgaten genoemd. Er zijn niet veel van deze legakkers meer. De meeste strookjes zijn door stormen kapot gewaaid. Hierdoor ontstonden de grote plassen zoals ze er nu uit zien.

Legakker
Legakker

5Doorkijkje

Neem eens plaats op deze bank; je hebt hier een prachtig uitzicht op het water!

Doorkijkje
Doorkijkje

6Gagel

In dit gedeelte groeit de plant gagel. Een echte veensoort die heerlijk geurt. Deze plant werd door monniken in de vroege middeleeuwen gebruikt bij het brouwen van bier!

Gagel
Gagel

7Uitkijktoren

Aan de rand van Lusthof de Haeck staat een uitkijktoren van vier meter hoog. Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht over de rietlanden van de Nieuwkoopse Plassen, de “Wije van de Vliet” en “Bleigaten”. Misschien zie jij wel lepelaars, zwarte sternen of purperreigers voorbij vliegen! Ze vliegen dan terug van het gebied waar ze voedsel zoeken naar de kolonies. De toren staat langs het fietspad aan de Hollandsekade in Woerdense Verlaat.

Uitkijktoren
Uitkijktoren

8Eindpunt

Dit is het eindpunt van de wandeling! Wil je Lusthof de Haeck in de herfst ontdekken? We hebben een speciale paddenstoelenroute voor je uitgezet of kijk eens in route-app voor meer routes in de buurt.

Help mee om de Nieuwkoopse Plassen te beschermen! De boswachters van Natuurmonumenten werken hard om de Nieuwkoopse Plassen mooi te houden. Dit kunnen ze niet zonder jouw bijdrage. Steun de natuur en word lid van Natuurmonumenten.

 

kind en paddenstoel
Eindpunt
Nieuwkoopse Plassen

Wat wij hier doen

De schoonheid behouden

Natuurmonumenten doet veel in zo’n gevarieerd gebied als de Nieuwkoopse Plassen. Samen met rietsnijders, boeren en vrijwilligers werken onze boswachters vooral aan het natuurvriendelijk maaien op de riet- en graslanden. Ook werken we aan nieuwe natuur rond het plassengebied, de Groene Jonker. Dit natuurgebied met ondiepe plassen is een goede aanvulling op het plassengebied. De lepelaar haalt z'n eten uit de Groene Jonker en vindt een veilige slaapplek in de Nieuwkoopse Plassen.

Help mee en word lidDoneer
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.