Wandelen

Wandelroute Malta bij de Nieuwkoopse Plassen, Nieuwkoop

  • Honden welkom, mits aangelijnd
Wandelen

Wandelroute Malta bij de Nieuwkoopse Plassen, Nieuwkoop

Wandel op Malta over smalle wandelpaden en geniet van de kleine doorkijkjes op de Nieuwkoopse Plassen. Vanaf de bankjes zie je misschien wel een bruine kiekendief boven het riet vliegen!

Tijdens de korte wandelroute kom je twee bankjes tegen. Vanaf deze plekken kijk je uit op de rietlanden van de Nieuwkoopse Plassen. Een van de bankjes staat op palen waardoor je een prachtig uitzicht over de rietlanden hebt!

Deze wandelroute is prima te combineren met de route Lusthof de Haeck. Wanneer je Malta uitloopt, vervolg je de weg naar links. Bekijk hier de route Lusthof de Haeck.

Wandel deze route met onze route app

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Werkschuur de Kievit
  • Hollandsekade 23A, 3651 LS Woerdense Verlaat, Nieuwkoop (ZH)
  • Houd het adres Hollandsekade 23 in Woerdense Verlaat aan voor de navigatie. Je kunt het startpunt alleen via de Meije, de Oude Meije of de Bosweg bereiken.

Huisregels

De route

 Startpunt

1Zonneveer

Leuke tip voor in de zomermaanden mei t/m augustus: neem aan de Hollandsekade de Zonneveer naar Nieuwkoop. Deze pont, aangedreven op zonne-energie, brengt je over de Nieuwkoopse Plassen naar de loswal bij de kerk in Noorden.

Zonneveer
Zonneveer

2IJsvogel

Het eiland Malta is een klein bosje waar vogels zoals de roodborst en winterkoning bescherming vinden. Ook de ijsvogel zit hier graag. En anders dan zijn naam doet vermoeden, houdt deze vogel totaal niet van ijs! Met dichtgevroren water kan de ijsvogel namelijk geen vissen vangen. Als je een hoge piep hoort moet je opletten, want dan kan de ijsvogel als een blauwe flits langs vliegen.

IJsvogel
IJsvogel

3Roodborst

Op dit eiland woont het roodborstje. Deze vogel is niet zo aardig als ie eruit ziet. Soortgenoten worden met opgezette borst en flink ‘gezang’ weggejaagd. Een roodborstje wil de kevers en spinnen namelijk niet delen.

Roodborst
Roodborst

4Uitkijken over de rietlanden

Dit bankje staat op palen waardoor je een prachtig uitzicht over de rietlanden hebt! Hier zweeft de bruine kiekendief met zijn vleugels in een ondiepe V-vorm. Boven de rietlanden speurt hij naar muizen en kuikens (kiekens). Hij duikt in één keer naar beneden en grijpt ze met zijn klauwen.

Uitkijken over de rietlanden
Uitkijken over de rietlanden
Uitkijken over de rietlanden
Uitkijken over de rietlanden

5Haas

Schrik niet als er opeens naast je een dier opspringt en wegrent. Grote kans dat dit een haas is. Zij vinden op Malta een schuilplaats. Veel bomen staan er niet in de Nieuwkoopse Plassen, maar dit soort postzegelbosjes blijven onmisbaar voor de haas!

Haas
Haas

6Eindpunt

Dit is het eindpunt van de wandelroute. Heb je genoten van de wandeltocht?  Help mee om de Nieuwkoopse Plassen te beschermen! De boswachters van Natuurmonumenten werken hard om de Nieuwkoopse Plassen mooi te houden. Dit kunnen ze niet zonder jouw bijdrage. Steun de natuur en word lid van Natuurmonumenten.

Zin om nog iets anders te doen in Nieuwkoop? Kijk eens in de route-app voor meer routes in de buurt.

Nieuwkoopse Plassen

Wat wij hier doen

De schoonheid behouden

Natuurmonumenten doet veel in zo’n gevarieerd gebied als de Nieuwkoopse Plassen. Samen met rietsnijders, boeren en vrijwilligers werken onze boswachters vooral aan het natuurvriendelijk maaien op de riet- en graslanden. Ook werken we aan nieuwe natuur rond het plassengebied, de Groene Jonker. Dit natuurgebied met ondiepe plassen is een goede aanvulling op het plassengebied. De lepelaar haalt z'n eten uit de Groene Jonker en vindt een veilige slaapplek in de Nieuwkoopse Plassen.

Help mee en word lidDoneer
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.