Ga direct naar inhoud
Terug

Boswandeling De Slotplaats in Bakkeveen (Friesland)

Waar: Landgoed De Slotplaats

Landgoed de Slotplaats
1 uur 57
5,84 km

Over de route

De Slotplaats is een landgoed in Friesland met een grote variatie aan planten en dieren, waar je heerlijk kunt wandelen en de vreemdste dingen tegenkomt. Wat dacht je bijvoorbeeld van rabatten, pingoruïnes, een sterrenschans en eeuwenoude snelwegen? Na deze bijzondere wandeling kun je in het prachtige landhuis en restaurant De Slotplaats op adem komen onder het genot van een duurzame en streekeigen lekkernij.

Waar kun je starten

Slotplaats Landgoed
Startpunt

Restaurant De Slotplaats

Toegang tot 22.00

  Wat kom je onderweg tegen?

  Tip: trek laarzen of goede schoenen aan als je gaat wandelen.
  Burmaniazuil De Slotplaats

  1. Burmaniazuil

  Deze zuil met leeuwenkop wordt in de volksmond wel 'poppestien’ genoemd: de plek waar baby’s vandaan komen. Het verhaal gaat dat als de loden haan op de zuil kraaide, deze kantelde zodat de ouders hun baby eronder vandaan konden halen.

  Rabatten

  2. Rabatten

  Vanaf 1700 werden hier bossen aangeplant. Kijk je links over het weiland, dan valt het op dat het bos een goede meter hoger ligt. Hoewel je zou kunnen denken dat de weide ooit is afgegraven, zit de belangrijkste verklaring voor dit hoogteverschil in de bijzondere aanleg van het bos. Het staat namelijk op zogenaamde rabatten: kunstmatige ophogingen waarop de bomen zijn geplant. Zonder rabatten hadden de meeste voor houtproductie interessante boomsoorten geen overlevingskans. De bodem was eenvoudigweg te nat. Als gevolg van dit grondverzet ontstonden overal in het bos slootjes die de afwatering versnelden. De rabatten structuur is duidelijk te zien, juist voordat de route naar rechts afbuigt, in de strook bos waar je aan beide kanten van het pad in kunt kijken.

  Struikheide
  Een zwarte specht foerageert in het bos
  Merel in de lijsterbes

  3. Voormalige heide

  Het bos vertoont hier nog sporen van het heidelandschap dat er ooit was. Onder de oude dennen groeien planten als struikhei, dophei, pijpenstrootje en vossebes. Zolang er voldoende licht op de bodem doordringt en de bodem nog voedselarm is, blijven ze in de ondergroei aanwezig. Behalve de meer uniforme vakken met naaldbos zie je ook gevarieerde stukken bos waar al spontane bosomvorming optreedt. Berken, eiken en lijsterbes schieten op. In deze afwisselende stukken bos leven talloze vogels als zwartkop, appelvink, wielewaal, spechten en mezen. Door de diversiteit aan planten vinden ze voldoende voedsel en nestmogelijkheden.

  Praktische informatie

  • Restaurant De Slotplaats

  Meer routes in de buurt

  Bekijk alle routes

  Activiteiten in de buurt

  Bekijk de agenda