Ga direct naar inhoud
Terug

Hardlooproute De Slotplaats in Bakkeveen

Waar: Landgoed De Slotplaats

Landgoed de Slotplaats
40 minuten
5,84 km

Over de route

De Slotplaats is een landgoed in Friesland met een grote variatie aan planten en dieren, waar je heerlijk kunt hardlopen. Vergeet tijdens je rondje hardlopen niet om je heen te kijken, want je komt er bijzondere dingen tegen. Wat dacht je bijvoorbeeld van rabatten, pingoruïnes, een sterrenschans en oude snelwegen? En wil je na je inspanning in het bos nog even rustig op adem komen? Dan kun je in landhuis en restaurant De Slotplaats uitrusten onder het genot van duurzame en streekeigen lekkernijen.

Hou er op drukke dagen rekening mee dat deze route ook populair is onder wandelaars.

Waar kun je starten

Slotplaats Landgoed
Startpunt

Restaurant De Slotplaats

Nu gesloten: woensdag weer toegankelijk vanaf 10.00

  Wat kom je onderweg tegen?

  Burmaniazuil

  1. Burmaniazuil

  Tijdens het hardlopen kom je midden in het bos de Burmaniazuil, de zogenaamde 'poppestien' tegen. Vroeger stond er, naar horen zeggen, een loden haan op. Het verhaal gaat dat als de haan kraaide, de zuil kantelde zodat de moeder (of de vader!) de baby eronder vandaan kon halen.

  Rabatten

  2. Rabatten

  Hier werden vanaf 1700 bossen aangeplant. Als je links over het weiland kijkt, dan valt het op dat het bos een goede meter hoger ligt. Hoewel je zou kunnen denken dat de weide ooit is afgegraven, zit de belangrijkste verklaring voor dit hoogteverschil in de bijzondere aanleg van het bos. Het staat namelijk op zogenaamde rabatten: kunstmatige ophogingen waarop de bomen zijn geplant. Zonder rabatten hadden de meeste voor houtproductie interessante boomsoorten geen overlevingskans. De bodem was eenvoudigweg te nat. Als gevolg van dit grondverzet ontstonden overal in het bos slootjes die de afwatering versnelden. De rabatten structuur is duidelijk te zien, juist voordat de route naar rechts afbuigt, in de strook bos waar je aan beide kanten van het pad in kunt kijken.

  Voormalige heide

  3. Voormalige heide

  Als je hier tijdens het lopen om je heen kijkt zie je dat het bos nog sporen vertoont van het heidelandschap dat hier ooit was. Onder de oude dennen groeien planten als struikhei, dophei, pijpenstrootje en vossebes. Zolang er voldoende licht op de bodem doordringt en de bodem nog voedselarm is, blijven ze in de ondergroei aanwezig. Behalve de meer uniforme vakken met naaldbos zie je ook gevarieerde stukken bos waar al spontane bosomvorming optreedt. Berken, eiken en lijsterbes schieten op. In deze afwisselende stukken bos leven talloze vogels als zwartkop, appelvink, wielewaal, spechten en mezen. Door de diversiteit aan planten vinden ze voldoende voedsel en nestmogelijkheden.

  Praktische informatie

  • Restaurant De Slotplaats

  Meer routes in de buurt

  Bekijk alle routes

  Activiteiten in de buurt

  Bekijk de agenda