Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Landgoed de Slotplaats

  • Erfgoed ontdekken
  • Eten en drinken
  • Fietsen
  • Hardlopen
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
 • Bekijk alle routes
Slotplaats Landgoed

De legende van de haan

Wanneer ik op landgoed De Slotplaats tussen de eeuwenoude beuken loop, kom ik altijd langs de Burmaniazuil. Vroeger stond bovenop de zuil een loden haan. Volgens de legende zou de zuil kantelen als de haan kraait en zou er een baby klaarliggen voor een liefdevol stel. Onlangs hebben we een nieuwe haan boven op de zuil geplaatst - daar kun je hieronder meer over lezen. Houd tijdens je bezoek dus je oren gespitst op gekraai!

Hanneke Wijnja
Hanneke Wijnja

Boswachter van dit gebied

Meer over Landgoed de Slotplaats

Over het gebied

De Slotplaats is een eeuwenoud landgoed in de bosrijke omgeving van Bakkeveen en werd in 1668 aangelegd. Toen bouwde de familie Aylva er een slot, het Blauwhuis genoemd. In 1838 werd het Blauwhuis afgebroken. Alleen de slotboerderij bleef over en is tot op de dag van vandaag het icoon van landgoed de Slotplaats. Hier kun je tegenwoordig terecht voor heerlijke 'Dutch Cuisine'. Met smaakvolle producten van Nederlandse bodem worden verrassende gerechten bereid die ook nog eens minder belastend zijn voor het milieu.

Bijzondere bouwwerken

Landschapsarchitect Johann Hermann Knoop is misschien wel de bekendst gast die De Slotplaats heeft gehad. Overal kom je sporen van hem tegen: de Burmaniazuil in het Sterrenbos achter het restaurant, de zonnewijzer, boomgaard en de sterrenschans. De sterrenschans is een zeshoekige wal van aarde in de vorm van een ster. Oorspronkelijk werden zulke bouwwerken als verdedigingswerk gebruikt. Maar hier is de schans waarschijnlijk aangelegd om de jonkheer alles te leren over wiskunde en vestingbouwkunde.

Eeuwenoud bos op landgoed De Slotplaats

Landgoed De Slotplaats is één van de grotere Friese bosgebieden. Jonkheer Burmania plantte de eerste bomen van het landgoed al in 1730. Tijdens je bezoek loop je tussen reusachtige beuken. De dikste beuk is wel 250 jaar oud. Je moet maar liefst tien grote passen zetten om eromheen te lopen. De bomen werden geplant op kunstmatige ophogingen. De ondergrond was eigenlijk te nat voor bomen. Zo ontstonden er door het hele bos kleine slootjes die de afwatering versnelden.

Wilde dieren spotten op De Slotplaats

In het bos voelen heel wat dieren zich thuis. Spot bijvoorbeeld roofvogels zoals de buizerd, de havik en de wespendief. En let eens op of je ook kleinere vogels zoals spechten, mezen en vinken kunt ontdekken tussen de takken. Als je geluk hebt, kom je misschien wel een ree tegen. Kom je aan het einde van de dag op het landgoed, dan zou je zomaar wat vleermuizen kunnen zien. In de statige beuken wonen namelijk rosse vleermuizen en die gaan vanaf de schemering op jacht.

Op ontdekkingstocht op landgoed De Slotplaats

Je kunt landgoed De Slotplaats ontdekken hoe je maar wilt: met een flinke wandeling, op de fiets en zelfs te paard. De verschillende wandelroutes starten bij het koetshuis, waar zich ook de Speelnatuur van OERRR bevindt. Loop hier vooral even naar binnen en neem een speurtocht voor de kinderen mee, om achteraf nagenietend op het terras je volgende bezoek al weer te plannen!

Landgoed De Slotplaats

Agenda

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

  Parkeerplaats Foarwurker Wei
Landgoed De Slotplaats

Nieuws

Direct naar

Landgoed De Slotplaats

Wat wij hier doen

De Slotplaats in originele staat

De afgelopen jaren heeft Natuurmonumenten hard gewerkt om Landgoed De Slotplaats in originele staat te herstellen. We hebben het theehuis en de tuinen opgeknapt, de sterrenschans weer zichtbaar gemaakt en nieuwe vlonderpaden aangelegd. De grondwaterstand is verhoogd zodat kwetsbare bomen en planten er beter groeien. Om water beter vast te houden, heeft Natuurmonumenten twee grote watergeulen hersteld. Ook geven we het bos een opknapbeurt. In het oude bos krijgen originele bomen een kans. Zo ontstaat er een natuurlijker bos dat meer dieren en planten aantrekt.

Help mee