Ga direct naar inhoud
Terug

Historische fietsroute door Friesland en Drenthe

Waar: Landgoed De Slotplaats

Historische fietsroute
4 uur 15
54 km

Over de route

Deze fietsroute voert langs prachtige historische gebouwen en bijzondere natuur in Friesland en Drenthe. Op het eeuwenoude landgoed De Slotplaats kun je een heerlijke boswandeling maken door statige beukenlanen en langs verlaten vennen. Met wat geluk zie je reeën en roofvogels zoals de havik en hoor je de grote bonte specht tikken. Verderop kom je door het Fochteloërveen, een goed bewaard hoogveengebied dat voornamelijk bestaat uit veenmossen. Kraanvogels en maar liefst drie soorten slangen gedijen alleen in deze natte, barre en voedselarme omstandigheden van dit veenkoloniale landschap. Ook in het Norger Esdorpenlandschap lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Fiets langs Saksische boerderijen en hooggelegen essen die vanaf het voorjaar vol staan met korenbloemen en klaprozen. De meanderende waterlopen en zompige beekdalen zijn de ideale plek voor de grauwe klauwier.

Knooppunten fietsroutes (mét dikgedrukte routepunten):

1 -> 39 -> 15 -> 97 -> 99 -> 98 -> 91 -> 56 -> 58 -> 62 -> 60 -> 2 -> 3 -> 63 -> 4 -> 5 -> 84 -> 80 -> 87 -> 6 -> 48 -> 94 -> 70 -> 65 -> 68 -> 11 -> 50 -> 82 -> 64 -> 39

Deze knooppuntenroute is in samenwerking met Fietsnetwerk gemaakt. Actuele updates of tijdelijke omleidingen vind je op Fietsnetwerk.

Waar kun je starten

Slotplaats Landgoed
Startpunt

Restaurant De Slotplaats

Toegang tot 17.00

  Wat kom je onderweg tegen?

  Slotplaats header
  Zonnewijzer op Landgoed de Slotplaats
  Beakendyk De Sloplaats

  1. Landhuis De Slotplaats

  Landgoed De Slotplaats werd in de 17e eeuw aangelegd. Toen bouwde de familie Aylva er een 'slot', het Blauwhuis genoemd. In 1838 werd het Blauwhuis afgebroken maar de boerderij er achter ('pleats' in het Fries) staat er nog steeds. Dat is nu restaurant De Slotplaats waar je kunt genieten van creatieve lekkernijen of een streekeigen lunch of diner.

  In de boomgaard rondom het landhuis groeien oude appel- en perenrassen en op de kruising van lanen in het parkbos erachter staat de natuurstenen Burmaniazuil. Volgens een Bakkeveenster legende kantelt de zuil als de haan die er bovenop staat kraait en ligt er dan een baby klaar voor een liefdevol stel in het dorp.

  Vogelkijkhut
  Boerenzwaluw

  2. Vogelkijkhut Fochteloërveen

  De vogelkijkhut biedt een schitterend uitzicht over de plas. Het is een geliefde plek voor de geoorde fuut en de dodaars. In het water jagen ringslangen op een prooi en de hut zelf biedt een deel van het jaar onderdak aan vele boerenzwaluwen.

  Uitkijktoren De Zeven
  Uitkijktoren De Zeven

  3. Uitkijktoren De Zeven

  Deze uitkijktoren dankt haar naam ‘De Zeven’ aan de bijzondere vormgeving. Op 18 meter hoogte kijk je uit over het hoogveen en de omliggende bossen en heideterreinen. Misschien zie je één van de vele bijzondere vogelsoorten hier, zoals de grauwe klauwier, het paapje of de kraanvogel.

  Praktische informatie

  • Restaurant De Slotplaats

  Meer routes in de buurt

  Bekijk alle routes

  Activiteiten in de buurt

  Bekijk de agenda