Ga direct naar inhoud
Terug

Fietsroute Fochteloërveen

Waar: Fochteloërveen

Fietsroute Fochteloërveen
2 uur 30
30 km

Over de route

Fiets door één van de laatste hoogveengebieden van Europa. Geniet van de rust en de uitgestrektheid van het landschap. Laat je verrassen door de bijzondere veenplanten en de vele vogelsoorten die hier te vinden zijn. In het voorjaar hoor je de roep van baltsende kraanvogels en in het najaar rusten er duizenden ganzen op het Esmeer.

Deze route leidt je langs bijzondere uitkijktorens en - hutten. In 2000 heeft Natuurmonumenten een 18 meter hoge uitkijktoren in het Fochteloërveen in gebruik genomen. Het bied je als bezoeker een prachtig uitzicht over de laatste hoogveengebieden van Europa. De toren is gebouwd in de vorm van een zeven en geïntegreerd in de omgeving. Neem je verrekijker mee. Misschien zie je één van de vele bijzondere vogelsoorten, zoals de grauwe klauwier, het paapje of de kraanvogel. Bij de Brunstingerplas staat een vogelkijkhut waar je ieder jaargetijde van andere vogelsoorten kunt genieten. In de hut hangt een informatiepaneel met de meest voorkomende soorten. Veel plezier!

Waar kun je starten

Fochteloërveen
Startpunt

Parkeerplaats Gevangenismuseum

Wat kom je onderweg tegen?

Gevangenismuseum Veenhuizen

1. Gevangenismuseum Veenhuizen

Het Gevangenismuseum in Veenhuizen is absoluut een bezoekje waard. Je leert het oude Veenhuizen van 'vroeger' kennen, onlosmakelijk verbonden met het Gevangeniswezen. Het museum beschikt over een gezellig restaurant, maar ook in het dorp is er voldoende gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken. 

Esmeer

2. Esmeer

's Winters slapen er vaak duizenden vogels, veelal rietganzen, op het Esmeer. Overdag doen ze zich tegoed aan de oogstresten op de landbouwgronden rondom het Fochteloërveen. Als je tegen de avond in de buurt bent hoor je hun imposante, gezamenlijke gegak al van verre. Het Esmeer is een pingoruïne, overblijfsel uit de laatste ijstijd. 

Uitkijkpunt Stallaan

3. Uitkijkpunt Stallaan

Het uitkijkpunt aan de Stallaan staat op een driesprong in het open veld. Wat tot voor kort nog landbouwgrond was,  is nu een uitgestrekte waterpartij waar ook de kraanvogel zich graag laat horen met zijn getrompetter.  De afgelopen jaren wisten steeds meer kraanvogels het Fochteloërveen te vinden en brachten ze hun jongen groot. 

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes