Word lid
Fietsen

Fietsroute Fochteloërveen

Fietsroute Fochteloërveen

30 km

Waar

Drenthe

Fietsen

Fietsroute Fochteloërveen

Fiets door één van de laatste hoogveengebieden van Europa. Geniet van de rust en de uitgestrektheid van het landschap. Laat je verrassen door de bijzondere veenplanten en de vele vogelsoorten die hier te vinden zijn. In het voorjaar hoor je de roep van baltsende kraanvogels en in het najaar rusten er duizenden ganzen op het Esmeer.

Deze route leidt je langs bijzondere uitkijktorens en - hutten. In 2000 heeft Natuurmonumenten een 18 meter hoge uitkijktoren in het Fochteloërveen in gebruik genomen. Het bied je als bezoeker een prachtig uitzicht over de laatste hoogveengebieden van Europa. De toren is gebouwd in de vorm van een zeven en geïntegreerd in de omgeving. Neem je verrekijker mee. Misschien zie je één van de vele bijzondere vogelsoorten, zoals de grauwe klauwier, het paapje of de kraanvogel. Bij de Brunstingerplas staat een vogelkijkhut waar je ieder jaargetijde van andere vogelsoorten kunt genieten. In de hut hangt een informatiepaneel met de meest voorkomende soorten. Veel plezier!

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt

Parkeerplaats Gevangenismuseum: Toon op kaart

Aanrijdroute auto

Vanuit richting Assen:
Op de A28 (richting Assen) neem de afslag Assen centrum, aan het einde van de afslag linksaf richting Norg. Volg de borden richting Norg. Neem vervolgens de afslag Veenhuizen. Je volgt de weg langs het kanaal. In Veenhuizen neem je aan het einde van de bebouwde kom, de vijfde afslag naar rechts naar het Gevangenismuseum.

Vanuit richting Drachten:
Neem de N381 naar Oosterwolde. Ter hoogte van Oosterwolde neem je de N919 naar Oosterwolde centrum en rijd je rechtdoor totdat je Veenhuizen nadert. Volg daarna de bewegwijzering naar het Gevangenismuseum.

Aanrijdroute openbaar vervoer

Neem vanaf Assen, centraal station, bus 14 richting Leeuwarden. Stap in Veenhuizen bij de halte Generaal van de Boschweg uit. Vandaar is het ongeveer tien minuten fietsen naar het startpunt van deze fietsroute.

De route

30 km

Fietsroute Fochteloërveen