Fietsen

Fietsroute Fochteloërveen

Fietsen

Fietsroute Fochteloërveen

Fiets door één van de laatste hoogveengebieden van Europa. Geniet van de rust en de uitgestrektheid van het landschap. Laat je verrassen door de bijzondere veenplanten en de vele vogelsoorten die hier te vinden zijn. In het voorjaar hoor je de roep van baltsende kraanvogels en in het najaar rusten er duizenden ganzen op het Esmeer.

Deze route leidt je langs bijzondere uitkijktorens en - hutten. In 2000 heeft Natuurmonumenten een 18 meter hoge uitkijktoren in het Fochteloërveen in gebruik genomen. Het bied je als bezoeker een prachtig uitzicht over de laatste hoogveengebieden van Europa. De toren is gebouwd in de vorm van een zeven en geïntegreerd in de omgeving. Neem je verrekijker mee. Misschien zie je één van de vele bijzondere vogelsoorten, zoals de grauwe klauwier, het paapje of de kraanvogel. Bij de Brunstingerplas staat een vogelkijkhut waar je ieder jaargetijde van andere vogelsoorten kunt genieten. In de hut hangt een informatiepaneel met de meest voorkomende soorten. Veel plezier!

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Gevangenismuseum
  • Haulerweg 1, 9341 TJ Veenhuizen (DR)
  • Vanuit richting Assen: Op de A28 (richting Assen) neem de afslag Assen centrum, aan het einde van de afslag linksaf richting Norg. Volg de borden richting Norg. Neem vervolgens de afslag Veenhuizen. Je volgt de weg langs het kanaal. In Veenhuizen neem je aan het einde van de bebouwde kom, de vijfde afslag naar rechts naar het Gevangenismuseum. Vanuit richting Drachten: Neem de N381 naar Oosterwolde. Ter hoogte van Oosterwolde neem je de N919 naar Oosterwolde centrum en rijd je rechtdoor totdat je Veenhuizen nadert. Volg daarna de bewegwijzering naar het Gevangenismuseum.

De route

 Startpunt

1Gevangenismuseum Veenhuizen

Het Gevangenismuseum in Veenhuizen is absoluut een bezoekje waard. Je leert het oude Veenhuizen van 'vroeger' kennen, onlosmakelijk verbonden met het Gevangeniswezen. Het museum beschikt over een gezellig restaurant, maar ook in het dorp is er voldoende gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken. 
Gevangenismuseum Veenhuizen
Gevangenismuseum Veenhuizen

2Esmeer

'sWinters slapen er vaak duizenden vogels, veelal rietganzen, op het Esmeer. Overdag doen ze zich tegoed aan de oogstresten op de landbouwgronden rondom het Fochteloërveen. Als je tegen de avond in de buurt bent hoor je hun imposante, gezamenlijke gegak al van verre. Het Esmeer is een pingoruïne, overblijfsel uit de laatste ijstijd. 
Esmeer
Esmeer

3Uitkijkpunt Stallaan

Het uitkijkpunt aan de Stallaan staat op een driesprong in het open veld. Wat tot voor kort nog landbouwgrond was,  is nu een uitgestrekte waterpartij waar ook de kraanvogel zich graag laat horen met zijn getrompetter.  De afgelopen jaren wisten steeds meer kraanvogels het Fochteloërveen te vinden en brachten ze hun jongen groot. 
Uitkijkpunt Stallaan
Uitkijkpunt Stallaan

4Bonghaar

Adders warmen zich hier op de Bonghaar graag op in de zon. Zodra he maar enigszins warm is, komen ze uit hun nestje en liggen ze vaak naast het pad in het gras. Het Fochteloërveen is vermaard om het voorkomen van de gladde slang en de ringslang. Daarnaast vind je ook de levenbarende hagedis in het gebied. 
Bonghaar
Bonghaar

5Uitkijkhut

In de uitkijkhut heb je goed zicht op de vele vogels die hier rust en voedsel zoeken. Smienten, geoorde fuut allerlei soorten ganzen trekken aan je voorbij. In de hut hangt een informatiepaneel met daarop de meest voorkomende vogels die je hier kunt zien. Ook 's winters is het hier goed toeven. 
Uitkijkhut
Uitkijkhut

6Grazende bosarbeiders

Hier houdt sinds een aantal jaren een schaapskudde de begroeiing in het gebied kort. Ze zorgen er voor dat de opslag van kleine boompjes een halt wordt toegeroepen, zo krijgt de heide een kans en wordt niet overwoekerd. De schaapskudde die hier graast is van De Wilde Wyde. Een uniek bedrijf dat natuurterreinen en stedelijk groen beheert met schaapskuddes. 
Grazende bosarbeiders
Grazende bosarbeiders

7Informatieruimte Fochteloërveen

In de onbemande informatieruimte in het Fochteloërveen vind je veel informatie over het gebied, de natuurontwikkeling en de geschiedenis van het veen. De informatieruimte wordt vaak gebruikt om schoolklassen te ontvangen en workshops te geven. Je kunt er verder een film bekijken over het ontstaan van het hoogveen.  Wist je dater nog maar zo'n 5% van het veen over was toen de laatste turfsteker in de jaren tachtig  vertrok? Gelukkig groeit de kern van het hoogveenmos nu heel langzaam weer aan door de maatregelen die Natuurmonumenten de afgelopen jaren heeft genomen. 
Informatieruimte Fochteloërveen
Informatieruimte Fochteloërveen

8Watertjes vol mossen

Hoogveen is zeldzaam en groeiend hoogveen helemaal. Het meest hoogveen in Nederland is verdwenen door ontginning. In het Fochteloërveen is nog maar een klein restje overgebleven. Hoogveen bestaat voornamelijk uit veenmos, een klein plantje dat het moet hebben van regenwater. Aangezien regenwater voedselarm is, trekt het bijzondere planten en dieren aan, zoals zonnedauw, veenpluis en kraanvogels. 
Watertjes vol mossen
Watertjes vol mossen
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.