Ga direct naar inhoud

Uitkijktoren Fochteloërveen

De 'Zeven', zoals deze bijzondere uitkijktoren wordt genoemd, is te vinden in het Friese Fochteloërveen. Met een beetje geluk zie je in het voorjaar en 's zomers kraanvogels vanuit deze bijzondere uitkijktoren.

Uitkijktoren Fochteloërveen

Hoogtevrees

De uitkijktoren in het Fochteloërveen met zijn adembenemende uitzicht is een opvallende verschijning. De belangrijkste eis vooraf was om een toren te ontwerpen die ook gebruikt zou kunnen worden door mensen met enige hoogtevrees. De gekozen oplossing is een knik in de steile trap. Je kunt hierdoor de totale hoogte niet overzien. De 18 m hoge toren is als een gedraaide zeven en wordt ook wel de periscoop genoemd.

Eén met de achterliggende bosrand

De toren is geïntegreerd in de natuurlijke omgeving. Om het beeld van het uitgestrekte open veengebied niet te verstoren staat de toren in de bosrand. De toren heeft een stalen constructie die geheel bekleed is met onbehandeld larikshout, dat vergrijst in de tijd. Hierdoor wordt de toren één met de achterliggende bosrand. Het grote panoramaraam is gericht op het noorden, zodat je geen hinder hebt van tegenlicht.

Leuke weetjes

Prijzen

Met het ontwerp zijn diverse prijzen gewonnen waaronder de Houtarchitectuur Publieksprijs in 2001, de Vredeman de Vries Publieksprijs voor architectuur in 2002 en de Gouden Piramide, de rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in 2003.

Madurodam

In Madurodam staat een replica van de toren in aangepast formaat, samen met een bezoekerscentrum in een mini-natuurgebied.

  • Bouwjaar: 2000
  • Architect: Dick de Haan
Uitkijktoren Fochteloërveen
Uitkijktoren

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid