Word lid
Wandelen

Wandelroute op de grens van Friesland en Drenthe in het Fochteloërveen

Wandelroute op de grens van Friesland en Drenthe in het Fochteloërveen

3.75 km

Waar

Fochteloërveen

Wandelen

Wandelroute op de grens van Friesland en Drenthe in het Fochteloërveen

Wandel door het bijzondere hoogveen van natuurgebied Fochteloërveen. Geniet van de rust en de uitgestrektheid van het landschap. Laat je verrassen door de bijzondere veenplanten en de vele vogelsoorten die hier te vinden zijn.

Natuurpark Fochteloërveen is een uitgestrekt, verlaten gebied, waardoor je heerlijk kan wandelen. Onder het gras gaat een zachte, kletsnatte laag schuil: het hoogveen. Een opmerkelijke bodemsoort die is opgebouwd uit veenmossen en zo vochtig, voedselarm en zuur is dat er geen boom kan groeien.

Vroeger bestonden aanzienlijke delen van Nederland uit deze bodemloze hoogveenvlaktes. Maar afgravingen voor de winning van turf en ontwateringen voor de landbouw hebben er voor gezorgd dat het Fochteloërveen nu een van de allerlaatste stukken levend hoogveen is.

Ook kan je langs de wandelroute bijzondere dieren zien. De afgelopen jaren hebben de kraanvogel en slangenarend zich hier gevestigd. Wellicht zie je langs de wandelroute de prooidieren van de slangenarend zonnen: de gladde slang, ringslang en adder. Geen wonder dat Natuurmonumenten haar uiterste best doet om dit hoogveen op de grens van Friesland en Drenthe te behouden en te herstellen.

Het Fochtenloërveen ligt op ongeveer 17 kilometer van Assen.

Vanaf de parkeerplaats aan de Fochteloërveenweg loop je naar het informatiebord bij het fietspad naar Veenhuizen. Volg de wandelroute door het Fochteloërveen met behulp van de rode paaltjes.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt

Parkeerplaats Brunstingerplas: Toon op kaart

Aanrijdroute auto

Vanaf Groningen of Assen richting Veenhuizen rijden. Aan het eind van het dorp sla je met een scherpe bocht linksaf, richting Oosterwolde. Tweede weg links, Weperpolder, wordt na 1,5 km Fochteloërveenweg. Vanaf Meppel of Hoogeveen kun je beter via Appelscha rijden. In dit dorpje ga je over de brug richting Fochteloo, de tweede weg rechts is de Fochterloërveenweg richting Fochteloërveen.

Aanrijdroute openbaar vervoer

De dichtstbijzijnde bushalte is bij camping Het Goudmeer, Weperpolder 33A, Oosterwolde. Vanaf daar is het nog zo'n 3,5 kilometer lopen.

De route

 Startpunt

Fochteloërveen

Wat wij hier doen

Kraanvogels in het veen

Uitdroging is een serieuze bedreiging voor het Fochteloërveen. Hoogveen kan alleen doorgroeien als er voldoende regenwater in het gebied blijft. Met het project 'The Dutch Crane Resort' werken wij samen met de omgeving aan een goede balans in de waterhuishouding. Ook is er aan de randen natuur bijgekomen. We zetten in op behoud van veen en heide, het gebied van de kraanvogel.

3.75 km

Wandelroute op de grens van Friesland en Drenthe in het Fochteloërveen