Wandelen

Wandelroute op de grens van Friesland en Drenthe in het Fochteloërveen

Wandelen

Wandelroute op de grens van Friesland en Drenthe in het Fochteloërveen

Wandel door het bijzondere hoogveen van natuurgebied Fochteloërveen. Geniet van de rust en de uitgestrektheid van het landschap. Laat je verrassen door de bijzondere veenplanten en de vele vogelsoorten die hier te vinden zijn.

Natuurpark Fochteloërveen is een uitgestrekt, verlaten gebied, waardoor je heerlijk kan wandelen. Onder het gras gaat een zachte, kletsnatte laag schuil: het hoogveen. Een opmerkelijke bodemsoort die is opgebouwd uit veenmossen en zo vochtig, voedselarm en zuur is dat er geen boom kan groeien.

Vroeger bestonden aanzienlijke delen van Nederland uit deze bodemloze hoogveenvlaktes. Maar afgravingen voor de winning van turf en ontwateringen voor de landbouw hebben er voor gezorgd dat het Fochteloërveen nu een van de allerlaatste stukken levend hoogveen is.

Ook kan je langs de wandelroute bijzondere dieren zien. De afgelopen jaren hebben de kraanvogel en slangenarend zich hier gevestigd. Wellicht zie je langs de wandelroute de prooidieren van de slangenarend zonnen: de gladde slang, ringslang en adder. Geen wonder dat Natuurmonumenten haar uiterste best doet om dit hoogveen op de grens van Friesland en Drenthe te behouden en te herstellen.

Het Fochtenloërveen ligt op ongeveer 17 kilometer van Assen.

Vanaf de parkeerplaats aan de Fochteloërveenweg loop je naar het informatiebord bij het fietspad naar Veenhuizen. Volg de wandelroute door het Fochteloërveen met behulp van de rode paaltjes.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Brunstingerplas
  • Fochteloërveen 8, 8428 RR Fochteloo (FR)
  • Vanaf Groningen of Assen richting Veenhuizen rijden. Aan het eind van het dorp sla je met een scherpe bocht linksaf, richting Oosterwolde. Tweede weg links, Weperpolder, wordt na 1,5 km Fochteloërveenweg. Vanaf Meppel of Hoogeveen kun je beter via Appelscha rijden. In dit dorpje ga je over de brug richting Fochteloo, de tweede weg rechts is de Fochterloërveenweg richting Fochteloërveen.

De route

 Startpunt

1Mos en pluis

Op dit punt kom je typische veenplanten tegen. Het groene spul dat overal in het water drijft is waterveenmos, één van de vele soorten veenmos die hier voorkomen. Het waterveenmos groeit op plaatsen van het veen die altijd onder water staan. Veenpluis is een plant die vooral in de laagste en natste delen van het hoogveen voorkomt. Veenpluis is in het voorjaar gemakkelijk te herkennen aan de helderwitte pluizen. Vroeger werden de wollige zaadpluizen geplukt als vulling voor kussens.

Mos en pluis
Mos en pluis

2Veilig door het hoogveen

Als je de zandrug verlaat, loop je over het gedeeltelijk afgegraven hoogveen. Het hoogveen is hier ongeveer een halve meter dik. Gelukkig zorgt een hooggelegen pad ervoor dat je droog door het natte hoogveen komt. De dammen die naast of onder het pad liggen, zorgen ervoor dat het regenwater langer vastgehouden wordt. Zo probeert Natuurmonumenten de kletsnatte situatie waarin hoogveen kan groeien te herstellen.

Veilig door het hoogveen
Veilig door het hoogveen

3Boekweit en pijpenstrootje

Aan de rechterkant van het pad is een patroon in het landschap te ontdekken dat ontstaan is door boekweit dat hier vroeger verbouwd werd. Mede door deze boekweitcultuur is het hoogveen zo verstoord dat in plaats van veenmos het pijpenstrootje de overheersende soort is geworden. Overal om je heen zie je de strogele halmen van dit taaie gras. Met een uitgekiend waterbeheer probeert Natuurmonumenten het aandeel pijpenstrootje te verminderen en de groei van veenmossen en andere bijzondere planten te bevorderen. De eerste resultaten zijn bemoedigend. Door de vernatting van het gebied zullen de sporen van de boekweitbrandcultuur langzaam maar zeker uit het landschap verdwijnen.

Boekweit en pijpenstrootje
Boekweit en pijpenstrootje

4Tam en wild

Je bent nu opnieuw op de zandrug de Bonghaar. Doordat de heide regelmatig wordt geplagd houdt Natuurmonumenten de heide hier in stand. In dit droge, zandige deel kun je een adder zien zonnebaden of een kiekendief zien zweven. Let ook eens op het paapje, de roodborsttapuit en de boomvalk. In totaal broeden er zo’n 60 soorten vogels in en om het Fochteloërveen. Je loopt hier trouwens precies op de grens tussen Friesland en Drenthe. Deze grens is te herkennen aan een oude grenssteen die iets verderop naast het fietspad staat. Terug bij de parkeerplaats ben je weer bij het startpunt van de wandeling.

Tam en wild
Tam en wild

5Finish

Nog een klein stukje rechtdoor en je bent aan het eind van de wandeling gekomen. We zijn heel benieuwd wat je er van vond!

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.