Natuurgebied

Fochteloërveen

Oranje zon over het Fochteloerveen

Adembenemende vergezichten

Het Fochteloërveen staat voor stilte, prachtige wolkenluchten en adembenemende vergezichten. Vanuit uitkijktoren De Zeven kun je kilometers ver kijken over dit uitgestrekte hoogveengebied op de grens van Friesland en Drenthe. Het kletsnatte landschap is dé plek voor onder andere de kraanvogels, het paapje, de roodborsttapuit en mijn favoriete vlinder; het veenhooibeestje. In het voorjaar kleurt het hoogveen wit door het pluizige wollegras te midden van de veenmossen. Kom en beleef dit gebied met haar rijke cultuurhistorie.

Sietske Westerhof Marchand

Boswachter van dit gebied

Meer over Fochteloërveen
 • Nieuws
 • Routes
 • Projecten
 • Over het gebied

  Tot aan de horizon; veen, veen en nog eens veen. Op de grens van Friesland en Drenthe ligt een uitgestrekt natuurgebied, het Fochteloërveen. Een gebied dat tot de verbeelding spreekt met vogels als de kraanvogel en de blauwe kiekendief. Het Fochteloërveen is een van de laatste gebieden met hoogveen in West-Europa.

  Door het Fochteloërveen lopen prachtige wandel- en fietspaden. Volg bijvoorbeeld wandelroute De Borghaar en struin dwars door het hoogveen.

  Kraamkamer voor de kraanvogel

  De stilte en weidsheid van het gebied zijn een zegen voor de kraanvogel. Na lange afwezigheid broedt de kraanvogel weer in Nederland. In 2001 werd het eerste paartje in het Fochteloërveen gezien. In het vroege voorjaar maken mannetje en vrouwtje elkaar het hof. Onder trompetgeschal voeren ze een ingewikkelde paringsdans uit. Met uitgestrekte vleugels ‘baltsen’ ze om elkaar heen en springen daarbij soms meters de lucht in. Indrukwekkend om naar te kijken en luisteren. Vanaf uitkijktoren De Zeven kun je dit spektakel met een beetje geluk zelf zien.

  Drie soorten slangen

  Op een zomerse dag kun je op een wandelpad in het Fochteloërveen een adder zien liggen, die zich opwarmt in het zonnetje. Ook de gladde slang en ringslang leven hier. Natuur staat hier op nummer één, maar voorzieningen voor de bezoekers zijn er ook. Behalve de opvallende uitkijktoren De Zeven zijn er verschillende vogelkijkhutten, onder andere bij het informatiepunt.

  Leven in het veen

  Hoogveen ontstaat alleen op plekken waar regenwater blijft staan en veenmos groeit. Het mos zuigt het regenwater als een spons op en groeit boven de omgeving uit. Aan de onderkant sterft het mos af, maar verteert niet. Aan de bovenkant groeit het gewoon door. Na eeuwen ontstaat een dik pakket veen. Leven in het veen is niet gemakkelijk. De bodem is heel zuur en arm. Alleen bijzondere soorten planten en dieren overleven in het Fochteloërveen. Een mooi voorbeeld is zonnedauw. Het blad van dit plantje is bezaaid met kleine, kleverige druppels. Zodra een vliegje neerstrijkt, plakt hij vast en verteert langzaam. De blaadjes klappen dicht, ontsnappen is kansloos!

  Op het nippertje

  Het scheelde niet veel of het Fochteloërveen was verdwenen, net als andere veengebieden. Al vanaf de zeventiende eeuw is er op grote schaal veen afgegraven en tot turf gedroogd. In veel huishoudens was dit de belangrijkste brandstof. Stilletjes aan verdween het veen op de meeste plekken in Nederland. Reden voor Natuurmonumenten om in 1938 de eerste 200 hectare in het Fochteloërveen aan te kopen. Heel belangrijk, want zo konden we het kwetsbare hoogveen veiligstellen.

  Vergaderen

  Zoek je een sfeervolle en inspirerende locatie voor je vergadering, training of workshop? Bij Natuurmonumenten in Veenhuizen ben je aan het juiste adres. Aan de rand van het natuurgebied krijgt elke bijeenkomst een groen tintje. De boswachter neemt je graag de natuur in. Zo wordt vergaderen een belevenis!

  Bekijk de vergaderlocatie

  Fietsen door het Fochteloërveen

  Geniet van de rust en de uitgestrektheid van het landschap. Laat je verrassen door de bijzondere veenplanten en de vele vogelsoorten die hier te vinden zijn.

  Bekijk de route

  Uitkijktoren De Zeven

  Vanaf 18 meter hoogte kijk je uit over het Drents-Friese landschap. Je herkent hem al van verre aan zijn aparte vorm, een zeven. Vergeet vooral je verrekijker niet als je de uitkijktoren beklimt! Eenmaal boven heb je uitzicht naar alle kanten.

 • Fietsen

  Fietsroute Fochteloërveen

  Fiets door één van de laatste hoogveengebieden van Europa. Geniet van de rust en de uitgestrektheid van het landschap. Laat je verrassen door de bijzondere veenplanten en de vele vogelsoorten die hier te vinden zijn. In het voorjaar hoor je de roep van baltsende kraanvogels en...

  • 30 km
 • Fietsen

  Fietsroute Bakkeveen, Fochteloo en Norg

  Een fietsroute door de geschiedenis. Het 'slot' van landgoed De Slotplaats in Bakkeveen werd door grietman (plattelandsburgemeester) Van Aylva in de 17e eeuw gebouwd.

  • 51 km
 • Fochteloërveen

  Agenda

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Huisregels

  Praktisch

  Extra informatie

  Fochteloërveen

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Fochteloërveen

  Wat wij hier doen

  Fochteloërveen Toekomstbestendig

  Wil je meer weten over de natuurherstelmaatregelen in het Fochteloërveen? Of ben je benieuwd naar de meest bijzondere natuurweetjes? Meld je dan aan voor de digitale nieuwsbrief de Veenflits en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in het Fochteloërveen.

  Aanmelden Veenflits
  logo