Natuurgebied

Fochteloërveen

Fochteloërveen

Eindeloos stil

Bij mij staat het Fochteloërveen voor stilte, uitgestrekte vergezichten en eindeloos veel ruimte. Vanuit uitkijktoren De Zeven kun je kilometers ver kijken. Aanschouw hoe het landschap verandert met de seizoenen. Het contrast tussen winter en zomer is nergens beter te zien dan in het Fochteloërveen. In de lente komt het veen tot bloei met al zijn kleuren en geuren. Na de herfst blijft er een compleet desolaat landschap achter. De winter begint.

Sietske Westerhof Marchand

Boswachter van dit gebied

Meer over Fochteloërveen
 • Nieuws
 • Routes
 • Projecten
 • Over het gebied

  Tot aan de horizon; veen, veen en nog eens veen. Op de grens van Friesland en Groningen ligt een uitgestrekt natuurgebied, het Fochteloërveen. Een gebied dat tot de verbeelding spreekt met vogels als de kraanvogel en de blauwe kiekendief. Het Fochteloërveen is een van de laatste gebieden met hoogveen in West-Europa.

  Door het Fochteloërveen lopen prachtige wandel- en fietspaden. Volg bijvoorbeeld wandelroute De Borghaar en struin dwars door het hoogveen.

  Kraamkamer voor de kraanvogel

  De stilte en weidsheid van het gebied zijn een zegen voor de kraanvogel. Na lange afwezigheid broedt de kraanvogel weer in Nederland. In 2001 werd het eerste paartje in het Fochteloërveen gezien. In het vroege voorjaar maken mannetje en vrouwtje elkaar het hof. Onder trompetgeschal voeren ze een ingewikkelde paringsdans uit. Met uitgestrekte vleugels ‘baltsen’ ze om elkaar heen en springen daarbij soms meters de lucht in. Indrukwekkend om naar te kijken en luisteren. Vanaf uitkijktoren De Zeven kun je dit spektakel met een beetje geluk zelf zien.

  Drie soorten slangen

  Op een zomerse dag kun je op een wandelpad in het Fochteloërveen een adder zien liggen, die zich opwarmt in het zonnetje. Ook de gladde slang en ringslang leven hier. Natuur staat hier op nummer één, maar voorzieningen voor de bezoekers zijn er ook. Behalve de opvallende uitkijktoren De Zeven zijn er verschillende vogelkijkhutten, onder andere bij het informatiepunt http://maps.google.nl/?daddr=53.0025%2C6.37201.

  Leven in het veen

  Hoogveen ontstaat alleen op plekken waar regenwater blijft staan en veenmos groeit. Het mos zuigt het regenwater als een spons op en groeit boven de omgeving uit. Aan de onderkant sterft het mos af, maar verteert niet. Aan de bovenkant groeit het gewoon door. Na eeuwen ontstaat een dik pakket veen. Leven in het veen is niet gemakkelijk. De bodem is heel zuur en arm. Alleen bijzondere soorten planten en dieren overleven in het Fochteloërveen. Een mooi voorbeeld is zonnedauw. Het blad van dit plantje is bezaaid met kleine, kleverige druppels. Zodra een vliegje neerstrijkt, plakt hij vast en verteert langzaam. De blaadjes klappen dicht, ontsnappen is kansloos!

  Op het nippertje

  Het scheelde niet veel of het Fochteloërveen was verdwenen, net als andere veengebieden. Al vanaf de zeventiende eeuw is er op grote schaal veen afgegraven en tot turf gedroogd. In veel huishoudens was dit de belangrijkste brandstof. Stilletjes aan verdween het veen op de meeste plekken in Nederland. Reden voor Natuurmonumenten om in 1938 de eerste 200 hectare in het Fochteloërveen aan te kopen. Heel belangrijk, want zo konden we het kwetsbare hoogveen veiligstellen.

  Vergaderen

  Zoek je een sfeervolle en inspirerende locatie voor je vergadering, training of workshop? Bij Natuurmonumenten in Veenhuizen ben je aan het juiste adres. Aan de rand van het natuurgebied krijgt elke bijeenkomst een groen tintje. De boswachter neemt je graag de natuur in. Zo wordt vergaderen een belevenis!

  Ø  Linken naar pagina over vergaderlocatie

  (Nummer nieuwe site: 6.8.17, URL oude site: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/fochtelo%C3%ABrveen/vergaderen-in-het-veen)

  Uitkijktoren De Zeven

  Vanaf 18 meter hoogte kijk je uit over het Drents-Friese landschap. Je herkent hem al van verre aan zijn aparte vorm, een zeven. Vergeet vooral je verrekijker niet als je de uitkijktoren beklimt! Eenmaal boven heb je uitzicht naar alle kanten.

  Kraanvogels

  Het gaat goed met de kraanvogel in het Fochteloërveen. Sinds een paar jaar broeden ze er zelfs! In dit stille, weidse gebied is de kraanvogel op zijn plek.

  Informatieruimte

  Benieuwd naar de geschiedenis van dit gebied? Of wil je weten welke dieren en planten er leven in het Fochteloërveen? Het antwoord vind je in het onbemande infopunt. Op loopafstand ligt een vogelkijkscherm, ook toegankelijk voor minder mobiele mensen.

 • Wandelen

  Wandelroute op de grens van Friesland en Drenthe in het Fochteloërveen

  Wandel door het bijzondere hoogveen van natuurgebied Fochteloërveen. Geniet van de rust en de uitgestrektheid van het landschap. Laat je verrassen door de bijzondere veenplanten en de vele vogelsoorten die hier te vinden zijn.

  • 3.75 km
 • Fietsen

  Historische fietsroute door Friesland en Drenthe

  Geniet van de historie en bijzondere natuur in Friesland en Drenthe tijdens een fietstocht door authentieke dorpen en bijzondere natuurgebieden.

  • 51 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Huisregels

  Fochteloërveen

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Fochteloërveen

  Wat wij hier doen

  Kraanvogels in het veen

  Uitdroging is een serieuze bedreiging voor het Fochteloërveen. Hoogveen kan alleen doorgroeien als er voldoende regenwater in het gebied blijft. Met het project 'The Dutch Crane Resort' werken wij samen met de omgeving aan een goede balans in de waterhuishouding. Ook is er aan de randen natuur bijgekomen. We zetten in op behoud van veen en heide, het gebied van de kraanvogel.

  logo