Natuur & horeca

De Slotplaats

  • Café
  • Toilet
  • Vergaderen
Slotplaats header

Welkom bij De Slotplaats

Kom genieten van een smakelijke lunch, ontspannen diner of picknick in de boomgaard. Ontdek waar je bent, proef waar je eet. We serveren gerechten met verse, biologische ingrediënten van lokale boeren en leveranciers en zelfs van het landgoed zelf. Je kunt hier ook vergaderen en wandelen over het afwisselende landgoed. Neem ook eens een kijkje in onze winkel. Hier vind je lokale parels, ambacht en vakmanschap.

Meer over De Slotplaats
 • Reserveren
 • Vergaderen
 • Routes
 • Agenda
 • Over de locatie

  Op landgoed De Slotplaats kun je genieten van authentiek eten in een bosrijke omgeving. Het restaurant is gevestigd in het iconische landhuis van het landgoed, waar een streekeigen lunch of diner wordt geserveerd. In het koetshuis kun je informeel vergaderen. Vlakbij ligt ook speelnatuur van OERRR en een schitterend natuurgebied. Dat maakt Restaurant De Slotplaats een ideaal vertrek- of eindpunt van een wandeling, speurtocht of excursie met de boswachter.

  Eeuwenoud landgoed

  Op de Slotplaats proef je de grandeur van vervlogen tijden. Bijna het hele landgoed is vanaf 1730 vormgegeven door de beroemde landschapsarchitect Johann Hermann Knoop. Hij werkte als huisonderwijzer voor de familie Burmania op De Slotplaats. Naast het landhuis met de tuin en de zonnewijzer, heeft ook het bos met de Burmaniazuil de status van rijksmonument.

  slotplaats

  De Slotplaats

  Vers en gezond eten

  In restaurant De Slotplaats kun je terecht voor heerlijke ‘Dutch Cuisine’. De gerechten worden bereid volgens de principes: lokaal inkopen, seizoensgebonden producten en koken via het 80/20 principe. Groenten hebben de hoofdrol (80%) en een duurzaam stuk vlees of vis is bijzaak (20%). Ook worden er vaak ingrediënten rechtstreeks uit het bos van De Slotplaats geplukt of geraapt. Zo zijn de gerechten minder belastend voor het milieu en kun je zonder zorgen genieten van vers en gezond eten.

  Lekker eten in De Slotplaats

  Appels en peren

  De boomgaard van landgoed De Slotplaats is beplant met oude appel- en perensoorten die Johann Hermann Knoop al in de 18e eeuw beschreef. Knoop was de eerste zogenaamde pomoloog – een fruitdeskundige – in Europa. De huidige boomgaard is op basis van historische kaarten in 2006 aangeplant op de oude locatie, met fruitsoorten uit de periode van Knoop. Bij restaurant De Slotplaats kun je een complete picknick bestellen met lokaal fruit en andere lekkernijen.

  Picknicken op De Slotplaats

  kleed

  Kom picknicken op het landgoed.

  Natuurbeleving

  Landgoed De Slotplaats behoort tot de grootste en oudste bosgebieden in Friesland. Je vindt er dikke bomen, lanen, graslanden, vennen en vijvers. Met wat geluk zie je reeën en roofvogels zoals de havik en hoor je de grote bonte specht tikken.

  De verschillende wandelroutes door het park, bos en open landschap met de vele cultuurhistorische elementen zorgen voor een mooie afwisseling. Aan het einde van zo'n wandeling kun je met een drankje of hapje nagenieten in het restaurant.

  Lees hier meer over het landgoed.

  beuk

  Een van de vele oude beuken op het landgoed.

  Speelnatuur van OERRR

  Naast het koetshuis ligt de Speelnatuur van OERRR. Een uitdagende plek waar kinderen kunnen klimmen en hutten bouwen, kliederen bij de waterpomp en als echte jonkvrouwen en jonkheren avonturen beleven bij de mini-sterrenschans. Voor de allerkleinsten is er speciale plek met zand, water en boomstammetjes. De speelnatuur is ook toegankelijk voor kinderen met een beperking.

  Bekijk Speelnatuur van OERRR De Slotplaats

  speelnatuur slotplaats
  Horecatemplate De Slotplaats
  Sfeervol en smaakvol

  Eten en drinken bij De Slotplaats

  In restaurant De Slotplaats kun je terecht voor heerlijke ‘Dutch Cuisine’. Met smaakvolle producten van Nederlandse bodem bereiden we verrassende gerechten die ook nog eens minder belastend zijn voor het milieu.

  Bekijk het menu
  Streekproducten

  Winkelen in het koetshuis

  Op het erf van landgoed De Slotplaats staat het voormalig koetshuis. Hier kun je terecht voor eerlijke en duurzame producten, veelal afkomstig uit de regio. Of voor een warm drankje, terwijl je kinderen zich vermaken in de aangrenzende Speelnatuur van OERRR.

  Bekijk de winkel
  Informele setting

  Vergaderen in het Koetshuis

  Het sfeervolle koetshuis is prima geschikt als kleinschalige locatie voor vergaderingen. Huur het koetshuis voor een halve of hele dag, desgewenst inclusief catering of een excursie met de boswachter door het bos!

  Arrangementen en prijzen
 • Fietsroute Bakkeveen, Fochteloo en Norg

  Een fietsroute door de geschiedenis. Het 'slot' van landgoed De Slotplaats in Bakkeveen werd door grietman (plattelandsburgemeester) Van Aylva in de 17e eeuw gebouwd.

  • 51 km

  Boswandeling De Slotplaats in Bakkeveen (Friesland)

  De Slotplaats is een natuurgebied met een grote variatie, wat het een aantrekkelijk wandelgebied maakt.

  • 5.84 km
 • Wandelroute Pronkrondje De Slotplaats in Bakkeveen (Friesland)

  Wandelen in de sfeer van weleer, in het eeuwenoude parkbos van De Slotplaats. Laat je verrassen door de verhalen over De Slotplaats, bewonder de eeuwenoude bomen en geniet van wat lekkers bij het restaurant.

  • 1.2 km
 • De Slotplaats

  Agenda

  Ree
  wo 24 aug

  Reeën in de avondschemer op De Slotplaats

  Tijdens deze stevige avondwandeling over het landgoed ga je met de gids mee op zoek naar het ree. Achteraf praat je onder het genot van een heerlijk hapje en drankje bij restaurant De Slotplaats nog even na over deze bijzondere avond.

  Excursie De Slotplaats
  za 13 aug

  Excursie landgoed De Slotplaats

  Laat je tijdens deze excursie met de boswachter verrassen door de verhalen van De Slotplaats. Je komt er namelijk de vreemdste dingen tegen. Wat dacht je bijvoorbeeld van rabatten, pingoruïnes, een sterrenschans en een oude snelweg? Daarnaast leer je meer over de dieren en de planten die leven op dit prachtige landgoed.

  Tai chi op De Slotplaats
  wo 17 aug

  Tai chi op De Slotplaats

  Maak kennis met tai chi in de achtertuin van restaurant De Slotplaats in Bakkeveen. Op deze prachtige locatie staat na afloop een kopje thee of koffie voor je klaar met een speciale lekkernij.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Huisregels

  Verkennen

  De Slotplaats

  Nieuws van de locatie

  Direct naar

  De Slotplaats

  Wat wij hier doen

  Samen met Natuurmonumenten

  Natuurmonumenten werkt in een aantal gebieden samen met de groenste horecagelegenheden van Nederland. Het horeca-aanbod wordt op duurzame wijze geproduceerd en komt veelal uit de streek. Daarnaast is er veel aandacht voor natuurbescherming en natuurbeleving in de directe omgeving. Een bezoek aan horecagelegenheden in onze gebieden kan vaak worden gecombineerd met een rondleiding van de boswachter of andere activiteiten van Natuurmonumenten.

  Horeca en Natuurmonumenten
  logo