Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Landgoed Haarzuilens

Haarzuilens haas

De natuur is dichterbij dan je denkt!

Iedere ochtend fiets ik vanaf Utrecht naar landgoed Haarzuilens. Het moment dat de stad achter me ligt is een verademing. Je hoort geen getoeter meer, maar kwakende kikkers. En er is altijd wat te zien. Hazen die in volle vaart door de velden zigzaggen en met een beetje geluk zie je de blauwe flits van een ijsvogel. Hoog in de lucht vliegt een buizerd. Het is een heerlijke plek om even met je gezin naar buiten te gaan.

FloorWoortman
Floor Woortman

Boswachter van dit gebied

Meer over Landgoed Haarzuilens
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  Vlak bij de stad Utrecht vind je het groene landgoed Haarzuilens. Vanuit de drukte ben je in een oogwenk in de natuur. Geniet van het oer-Hollandse weidelandschap. Wandel door velden met fleurige bloemen. Fiets langs slootjes en rijen knotwilgen. 

  De hazen van Haarzuilens

  Een veel geziene gast van landgoed Haarzuilens is de haas. In de rammeltijd (van februari tot april), zijn de hazen op hun best. Maar de rest van het jaar door zigzaggen ze door de velden, spelen ‘haasje over’ en staan ze als kleine kickboksers tegenover elkaar om de vrouwtjes te veroveren.

  Vleermuizen en dwergmuizen op Haarzuilens

  Ook de vleermuis voelt zich prima thuis op het landgoed. Negen soorten komen in dit gebied voor. Hun favoriete hangplekken zijn de eeuwenoude bomen en gebouwen. De dwergmuis bouwt op het landgoed zijn nestje boven de grond in plaats van eronder. Hij knaagt bladeren van rietstengels af en scheurt die aan dunne reepjes. Hiermee vlecht hij een keurig bolletje, hoog tussen de rietstengels. Tijdens het klimmen gebruikt de dwergmuis zijn lange staart om zich aan rietstengels vast te houden. Hoe bijzonder is dat! En kijk ook af en toe eens naar boven: waar muizen zijn, zijn roofvogels. Misschien spot je wel een buizerd.

  Authentieke akkers

  Natuurmonumenten brengt in het Wielrevelt kleine akkers met historische gewassen terug in het landschap. Langs het Haarpad groeien en bloeien weer de tarwe, rogge, haver, vlas en luzerne. De bloemrijke akkerranden zijn een paradijs voor insecten en andere dieren. Ook de klaproos en de korenbloem zijn terug van weggeweest. De boswachter zorgt ervoor dat na de oogst altijd nog wat overblijft voor de dieren in het gebied.

  Kasteel de Haar

  Midden op landgoed Haarzuilens ligt het grootste kasteel van Nederland, Kasteel de Haar. Het lijkt wel een sprookjeskasteel met de torens, ophaalbrug en weergangen. Het kasteel en de grote tuin zijn eigendom en in beheer van Stichting Kasteel de Haar en zijn zeker een bezoek waard.

  Ontstaan van het landgoed Haarzuilens

  Landgoed Haarzuilens kent een rijke historie. Al meer dan 2.000 jaar leven er mensen op en rond het landgoed. Al in de ijzertijd (200 v. C) kwam er akkerbouw voor. Karakteristiek voor het landgoed zijn de oude kerkenpaden die dateren uit de Middeleeuwen, zoals het Haarpad. Nog steeds kun je heerlijk fietsen en wandelen over die paden.

  'Waterbeleefpad 't Natte Laand

  Een avontuurlijke tocht met uitdagende hindernissen en spannende overtochten. Onderweg steek je slootjes over met het trekpontje, een wiebelvlot of stapstenen. Laat je verrassen en haal droog de overkant!

  Doe mee

  Parkbos de Haar

  Waar in Nederland kan het nog? Zo dicht bij de stad een compleet nieuw bos aanplanten. Natuurmonumenten heeft het op landgoed Haarzuilens gedaan. In 2015 zijn er 70.000 bomen geplant aan de westkant van kasteel de Haar. Het is een piepjong bos waar je nu al heerlijk kunt wandelen, fietsen, picknicken en spelen. Een aanwinst voor Utrecht en de toekomst!

  Ontdek het bos

  Hoeve Wielrevelt

  Hoeve Wielrevelt is het ideale vertrekpunt om landgoed Haarzuilens te ontdekken. Je kunt hier je wandelroute starten, een kop koffie drinken, op het erf rondlopen, geuren opsnuiven in de moestuin, de potstal bekijken en nog veel meer!

  Ontdek Hoeve Wielrevelt
  Landgoed Haarzuilens

  De mooiste routes

 • Wandelen

  Historisch Pad op landgoed Haarzuilens

  Korte wandeling door het Wielrevelt. Ontdek het rijke verleden van deze plek op landgoed Haarzuilens.

  • 3.06 km
 • Fietsen

  Fietsroute landgoed Haarzuilens, vlak bij Utrecht

  Ontdek tijdens deze fietstocht de rijke cultuurhistorie en de prachtige natuur van landgoed Haarzuilens.

  • 12.6 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Praktisch

  Extra informatie

  Landgoed Haarzuilens

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Landgoed Haarzuilens

  Wat wij hier doen

  Natuur bij de stad

  Voor Natuurmonumenten is het belangrijk dat bewoners van de stad in hun vrije tijd dicht bij huis een plek hebben om van de natuur te genieten. Dat je samen of alleen even een frisse neus kunt halen, je hoofd kan leegmaken en de drukte van de stad achter je kan laten. Dat er voor kinderen een fijne plek is om te spelen, te rennen en vies te worden in het groen. Op landgoed Haarzuilens kan dit! Help mee dit te behouden.

  Help mee
  logo