Fietsen

Fietsroute langs de hazen van Haarzuilens

Fietsen

Fietsroute langs de hazen van Haarzuilens

In het vroege voorjaar, vooral tussen februari en april, rammelen de hazen. Dan vechten de mannetjes met elkaar om de vrouwtjes. Ze slaan elkaar met hun achterpoten en dat is altijd een heel spektakel. Maar ook zonder rammelende hazen is deze tocht de moeite waard. Zo kom je langs het sprookjesachtige kasteel de Haar, waar je in Gasterij Wielrevelt kunt eten, drinken en ontdekken. De tocht gaat verder langs veenplassen, polders, moeras en moerasbos. En door de oude dorpskernen van plaatsen langs de Vecht.

Knooppunten fietsroutes

40 -> 400 -> 40 -> 401 -> 40 -> 12 -> 110 -> 14 -> 05 -> 051 -> 03 -> 84 -> 85 -> 27 -> 49 -> 490 -> 49 -> 48 -> 47 -> 470 -> 45 -> 450 -> 46 -> 461 -> 18 -> 16 -> 13 -> 40

Deze knooppuntenroute is in samenwerking met Fietsnetwerk gemaakt. Actuele updates of tijdelijke omleidingen vind je op Fietsnetwerk.

De route

 Startpunt

1Landgoed Haarzuilens (400)

Ten westen van Utrecht ligt landgoed Haarzuilens met het sprookjesachtige Kasteel de Haar. Het dorp Haarzuilens met de rood-wit gekleurde luiken en de landerijen met de boerderijen maken het landschap af.

Hazen van Haarzuilens
Landgoed Haarzuilens (400)

2Gasterij Wielrevelt (401)

Behalve eten uit de moestuin en het landgoed, valt hier van alles te doen. Je kunt er leren vilten, kinderen kunnen er hun eigen onkruidpesto of bloembommetjes maken. En er is een vlindertuin, aangelegd door Natuurmonumenten en de Vlinderstichting

Hoeve Wielrevelt
Gasterij Wielrevelt (401)

3 Kasteel de Haar (110)

Het jaar 1892 is in de geschiedenis van De Haar belangrijk. Dan start de herbouw van het vervallen kasteel door de architect Pierre J.H. Cuypers. Hij doet dit in opdracht van het echtpaar Van Zuylen van Nijevelt-de Rothschild. De naam van dit kasteel refereert aan een zogenaamde haar. Dit is een langgerekt  en hoger gelegen stuk grond dat midden in een heideveld of op veengrond ligt.

Kasteel de Haar
Kasteel de Haar (110)
Kasteel de Haar torens
Kasteel de Haar (110)
Kasteel de Haar van binnen
Kasteel de Haar (110)

4TOP Breukelen (051)

De Vechtstreek dankt haar naam aan de rustiek slingerende rivier de Vecht met aan beide oevers 17e en 18e eeuwse buitenplaatsen.

TOP Breukelen
TOP Breukelen (051)

5De Tienhovense Plassen (490)

Dat hier veen werd gewonnen zie je hier heel goed in het patroon van het landschap.

Tienhovense plassen molen
De Tienhovense Plassen (490)
Tienhovense plassen visarend
De Tienhovense Plassen (490)

6Fort Maarsseveen (470)

Een klein fort in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Bezoekers zijn welkom om het fort van binnen te bezichtigen (kanonskamer, kruitruimte), een tentoonstelling te bezoeken of iets te eten of drinken op het heerlijke terras.

Fort Maarsseveen
Fort Maarsseveen (470)
Fort Maarsseveen terras
Fort Maarsseveen (470)

7 Kasteelmuseum Slot Zuylen (450)

Zuylen ontleent haar naam aan het geslacht Van Zuylen. Deze familie bezit het slot tot in de 15de eeuw. Overigens duikt dit kasteel voor het eerst op in documenten die dateren uit het jaar 1247. Het grondgebied krijgt men in eeuwigdurende erfpacht van de Abdij Oostbroek.

Kasteelmuseum Slot Zuylen
Kasteelmuseum Slot Zuylen (450)

8Buitenplaats Goudestein (461)

Jan Jacobzn Bal alias Huydecoper koopt hier in 1608 een eerste stuk grond, waarop een boerderij De Gouden Hoef staat. Na de dood van zijn vader erft Joan Huydecoper dit bezit en besluit tot nieuwbouw. Met de bouw van Goudestein ontstaat een van de eerste buitenplaatsen langs de Vecht.

Buitenplaats Goudestein
Buitenplaats Goudestein (461)
Landgoed Haarzuilens

Wat wij hier doen

Natuur bij de stad

Voor Natuurmonumenten is het belangrijk dat bewoners van de stad in hun vrije tijd dicht bij huis een plek hebben om van de natuur te genieten. Dat je samen of alleen even een frisse neus kunt halen, je hoofd kan leegmaken en de drukte van de stad achter je kan laten. Dat er voor kinderen een fijne plek is om te spelen, te rennen en vies te worden in het groen. Op landgoed Haarzuilens kan dit! Help mee dit te behouden.

Help mee
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.