Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Landgoed Haarzuilens (vanaf station Vleuten)

Waar: Utrecht

Kasteel de Haar - Haarzuilens
4 uur 0
13,5 km

Over de route

Ontdek het verrassende landschap dat van oudsher hoort bij Kasteel de Haar. Deze route door Landgoed Haarzuilens leidt je door statige bossen, bloemrijke graslanden, eeuwenoude akkers. Maar ook langs nieuwe initiatieven zoals een voedselbos en collectieve moestuin. En vergeet het karakteristieke dorpje Haarzuilens niet en natuurlijk het kasteel zelf. Oud en nieuw komt hier samen!

Wat kom je onderweg tegen?

Vanaf station Vleuten (aan de kant van perron 4) loop je linksaf de Professor Titus Brandsmalaan in en volg je aan het eind van de straat het voetpad langs het spoor. In de lente en zomer kun je hier al de eerste rietvogels horen zingen. Houd in het parkje links aan tot je de via de Verlengde Parkweg overgestoken bent. Daar neem je het eerste pad rechts -bruggetje over- en aan het eind weer een bruggetje over naar de parkeerplaats aan de Parkweg.
Bord landgoed Haarzuilens

1. Welkom op het landgoed!

Je staat aan de rand van het grote Landgoed Haarzuilens. Een landgoed is niet - zoals veel mensen denken - een aaneengesloten bos. Het is juist een veelzijdig landschap met daarin ook plaats voor landbouw. Aan de overkant van de straat zie je de graslanden al liggen, maar eerst lopen we een klein stukje langs de Parkweg richting de Hamtoren. Pas op voor het verkeer en geef fietsers de ruimte.

Hamtoren

2. Hamtoren

Je zag ‘m waarschijnlijk al eerder boven de bomen uittorenen: de Hamtoren. Hier kun je ‘m vanaf de weg nog beter bekijken. Het is de laatste herinnering aan Kasteel Den Ham dat hier zo’n acht eeuwen geleden werd gebouwd. In 1872 was het kasteel zo vervallen dat het grotendeels werd gesloopt. Op deze toren na, die honderd jaar later werd hersteld. Tegenwoordig is hij onderdeel van een privéwoning. 

Loop door tot je aan de overkant van de weg een hek en een paadje ziet (met een bordje van Natuurmonumenten). Hier loop je de graslanden in.
Ingang grasland De Haar
Libelle: glassnijder

3. Bloemrijke graslanden

In vroegere tijden was dit gedeelte van het landgoed landbouwgrond. Nu beheert Natuurmonumenten de graslanden voor de natuur. Insecten, waaronder veel vlinders, profiteren van de bloeiende planten. Ook juffers en libellen, waaronder de glassnijder, doen het hier goed. Voor boerenlandvogels de zijn de graslanden in combinatie met de knotwilgen en kleine bosjes ideaal. Kortom: een steuntje in de rug voor enkele groepen dieren die het momenteel erg zwaar hebben.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda