Ga direct naar inhoud
laan op Dorth

Welkom in Dorth

Ten zuidoosten van Deventer, nog net in Gelderland, ligt landgoed Dorth. In dit natuurgebied bij het dorp Harfsen kun je fijn wandelen door een fraai parkbos met voorname bomenlanen, te midden van vijvers, akkers, weilanden en bos.

Harm Peter de Vries

Boswachter van dit gebied

Meer over Dorth

Over het gebied

De oudste fundamenten op landgoed Dorth dateren uit de twaalfde eeuw. Op de plaats waar nu het landhuis staat, stond ooit een kasteel. Vandaar ook de naam 'Kasteelweg', voor de weg waar de parkeerplaats aan ligt.

Dorth

Wandelen op Dorth

Het landhuis uit 1928 is particulier bewoond en helaas niet te bezichtigen. Maar verder kun je overal komen. Loop bijvoorbeeld de gemarkeerde route van 3 km door het parkbos.

Van oudsher waterrijk

Dorth ligt langs de Dortherbeek en is van oudsher een waterrijk landgoed. Vanaf 1960 trad verdroging op. Kikkers en salamanders kregen het steeds moeilijker en vogels als de nachtegaal verdwenen. Het waterschap nam maatregelen. Ook Natuurmonumenten droeg haar steentje bij door de slotgracht uit te baggeren en de vijvers, poelen en sloten schoon te maken. Amfibieën, de koningsvaren en de ijsvogel profiteren daar volop van. De wateraanvoer vanuit de Schipbeek is in droge perioden echter helaas niet gegarandeerd.

Ree en haas

Om ervoor te zorgen dat het bos aantrekkelijker wordt en er ook weer licht op de bodem valt, vormt Natuurmonumenten het donkere naaldbos geleidelijk om tot een gemengd bos met een natuurlijke samenstelling. Dat is fijn voor wandelaars, maar vooral ook voor dieren zoals ree en haas en zangvogels als boomklever en fluiter.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Kasteelweg
Dorth

Nieuws

Direct naar