Ga direct naar inhoud
Natuurgebieden Boerskotten

Boerskotten

Boerskotten

Natuurgebieden Boerskotten

Ten zuidoosten van Oldenzaal ligt Boerskotten. Wandelaars genieten hier van prachtige lanen met loofbomen, kleine weilanden met houtwallen en akkers met kruiden en wilde bloemen.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Boerskotten

Over het gebied

Boerskotten is een afwisselend gebied. Eigenlijk een stukje Twente waar alle specifieke kenmerken terugkomen: houtwallen, poelen, loofbos en links en rechts nog rododendrons die ons herinneren aan voormalige landgoederen. Klik hier en wandel mee met boswachters Ellen en Simone. 

Landgoed Boerskotten

Van sommige graslanden is de veel te voedselrijke bovenlaag weggehaald. Op de armere ondergrond groeien nu weer klokjesgentiaan en orchideeën. Ook dophei en struikhei zijn terug van weggeweest. In het loofbos staan witte klaverzuring en grote muur.

Natuurlijk bos

Natuurmonumenten streeft in Boerskotten naar natuurlijke bossen met inheemse boomsoorten. Daarvoor zijn naaldbossen uitgedund. In een loofbos is de soorten-rijkdom groter. Door in te grijpen kunnen eik, beuk en lijsterbes toenemen.Natuurlijk beheer betekent ook dat dode bomen blijven liggen, zodat er paddenstoelen, mossen en planten op groeien. In het loof broeden zangvogels als de tjiftjaf, zanglijster en appelvink. De zeldzame zwarte specht hakt met zijn snavel ovale nestholten in oude bomen.

 

placeholder

Wildwissels

De snelweg A1 snijdt Boerskotten in tweeën. Dankzij de aanleg van wildtunnels en een ecoduct kunnen dieren toch heen en weer lopen of zelfs Duitsland intrekken. Reeën en marters, maar ook muizen maken gebruik van deze wildwissels. Om verdere versnippering van de natuur in Overijssel tegen te gaan koopt Natuur-monumenten landbouwgronden aan. Door verwerving van landgoed Beerninkholt sluiten Boerskotten en Duivelshof beter op elkaar aan.

Wandelroute

Volg de gele wandelroute en geniet van prachtige lanen met loofbomen, kleine weilanden met houtwallen en akkers met kruiden en wilde bloemen. De route is een onderdeel van het Wandelnetwerk Regio Twente: een netwerk van ruim 3.000 km wandelroutes in Twente die aan elkaar zijn gekoppeld.

Landgoed Boerskotten

Landgoed Boerskotten, Losser, Twente, Noordoost Twente, Overijssel, Nederland, Europa Fotograaf: Ferry Siemensma Bron: Natuurmonumenten

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Boerskotten

Nieuws