Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Beerninkholt

beerninkholt

Beerninkholt

Klein gebied met grote waarde

Tijdens een wandeling of een fietstocht rondom De Lutte kom je meestal ook door Beerninkholt, een klein gebied van Natuurmonumenten. Misschien in oppervlakte niet enorm, maar in veelzijdigheid zeker. In het voorjaar is het net een 'sprookjesbos' met verschillende kleuren bloemen die de bodem bedekken. In de zomer is het de ideale schaduw- en rustplek voor heel veel dieren. Met de akkertjes om de hoek kunnen ze er prima vertoeven.

Simone Damhof
Simone Damhof

Boswachter van dit gebied

Meer over Beerninkholt
  • Routes

Over het gebied

Rust

Het gebied bestaat uit graslanden, akkers en kleine vochtige bossen. Er loopt maar één pad door dit bos. Dieren leven er in alle rust. Zo is het bos de ideale dagschuilplaats voor reeën en vinden veel bijzondere plantensoorten er hun plek.

Donkersporig bosviooltje

Er groeien bijzondere planten in het bos. Zoals het donkersporig bosviooltje. Is in andere gebieden de bosbodem in het voorjaar bedekt met witte bosanemonen, in het voorjaar is het hier op enkele plekken paars. Het donkersporig bosviooltje houdt van een vochtige plek in de schaduw. Een bos met grote oude bomen zoals Beerninkholt is dan een ideaal. Je vindt dit violet-paarse bloempje eigenlijk alleen nog in Twente en Limburg.

Natte voeten

 

De lichtgele slanke sleutelbloem maar ook het lichte, geelgroen muskuskruid zijn soorten die vroeg in het jaar bloeien. Als de bladeren nog niet aan de bomen zitten en het zonlicht de mogelijkheid heeft om de bodem te bereiken zie je de vroege voorjaarsbloeiers de bodem bedekken. Alsof er een tapijtje in het bos is gelegd van bloemen. Muskuskruid en slanke sleutelbloem houden van een vochtige bodem. Lekker natte voeten, je ziet ze dus ook wel eens aan de oevers van beekjes.  

Tjiftjaf, een rusteloos type

In het voorjaar tref je hier de rusteloze tjiftjaf aan. Een bijzondere naam voor een bijzonder vogeltje. Je kunt hem herkennen aan zijn zang. Hij roept zijn eigen naam. Hij vliegt rusteloos en slaat tijdens het voedsel zoeken langzaam met zijn staart. Ook de merel en de zwartkop kun je hier aantreffen.

 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid