Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

De Colckhof

Landgoed Colckhof

Rust en romantiek

‘Op De Colckhof valt alles even van me af. Ik ga even in het theekoepeltje zitten en hoor spechten roffelen, zie libellen over het water schieten, geniet van de bomen die in het water spiegelen. En met de koeien die grazen in de weilanden en de korenbloemen in het graan is dit echt een oase van rust en romantiek.’

Marion Plagge

Boswachter van dit gebied

Meer over De Colckhof
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  Landgoed De Colckhof ligt ten oosten van Zwolle, tussen Laag Zuthem en Heino. De Colckhof ligt als een oase van rust en romantiek in een weids, agrarisch landschap.

  Romantisch landschap

  In de achttiende eeuw was De Colckhof een spieker (graanopslagplaats), die ook diende als buitenverblijf voor de eigenaar. Er werd vee gehouden en graan verbouwd. Daarnaast was een deel van het landgoed in gebruik als hakhoutplantage.

  Omstreeks 1850 is het huidige neoclassicistische landhuis gebouwd. Het parkbos was begin negentiende eeuw al aangelegd in landschapsstijl met waterpartijen, slingerende lanen en doorkijkjes over glooiende weilanden. Er staan nog beuken en eiken die dateren uit de tijd van aanleg. De theekoepel is in de tweede helft van de negentiende eeuw gebouwd.

   

  Theekoepeltje Colckhof

  Gek op tuinieren

  De vroegere eigenaar Baron van Dedem was gek op tuinieren. Begin 1900 legde hij op De Colckhof de eerste nutstuinen aan. Hij verbouwde er vele soorten groenten en fruit en zelfs tabak. Dit verkocht hij op de veiling in Zwolle. Dankzij zijn gedetailleerde administratie kon Natuurmonumenten in 2011 de oude rassen van hoogstamfruitbomen herplanten. Vrijwilligers en buurtbewoners onderhouden deze tuinen.

  Vol vogels en bloemen

  De afwisseling maakt De Colckhof ook waardevol voor de natuur. Er broeden bijna zestig vogelsoorten, waaronder de holenduif en de boomklever. In de heggen en lanen broeden zangvogels als nachtegaal, wielewaal, geelgors en gekraagde roodstaart. In het voorjaar bloeien stinzenplanten, zoals lelietjes-van-dalen, wilde hyacinten, narcissen en maagdenpalmen. In de hooilanden en akkers bloeien ’s zomers dotterbloemen, echte koekoeksbloemen, korenbloemen en kamille. Als je denkt dat je de eerste tonen van Beethovens vijfde symfonie hoort, dan zit de geelgors in de buurt, hoog in een boom of struik.

  Colkhof

  Grote opknapbeurt

  In 2011 zijn herstelwerkzaamheden uitgevoerd op De Colckhof. Lanen en theekoepel zijn hersteld, en er zijn nieuwe bruggetjes en banken geplaatst. Enkele jaren daarvoor zijn vijvers, grachten en sloten schoongemaakt. Vervolgens is het grondwaterpeil verhoogd en de waterkwaliteit hersteld, waardoor er nu weer volop kikkers en watersalamanders leven.

  Wegdromen in het theekoepeltje

  Van een afstand lijkt het een imposant, klassiek gebouw, van dichtbij is het een knus theekoepeltje. Dit soort gebouwtjes worden folly’s genoemd, omdat ze je voor de gek houden.

  Kom wandelen!

  Bloemenpracht op het land

  De hooilandjes en akkertjes op De Colckhof staan in de zomer vol met bloemen: echte koekoeksbloem, dotterbloem, korenbloem en kamille. Waar zie je dat nog?

  Moestuin en boomgaard

  De tuinen en boomgaard, met hoogstamfruitbomen, zijn enkele jaren geleden in ere hersteld. Dankzij de inzet van vrijwilligers en buurtbewoners liggen ze er tiptop bij.

 • Wandelen

  Wandelroute Colckhof, bij Heino, Salland

  Wandel op landgoed Colckhof als in een klein paradijsje. Ervaar de romantiek van Engelse tuinen vol slingerlanen, spiegelende waterpartijen, doorkijkjes en de verrassende historische gebouwen.

  • 2,33 km
 • Wandelen

  Keltische bomenroute Colckhof, bij Heino, Salland

  Ontdek hier op de buitenplaats Colckhof welke boom of struik bij jou hoort. Jouw geboortedatum bepaalt je levensboom of –struik.

  • 2,51 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Parkeerplaats aan de Hubertsallee

  Extra informatie

  De Colckhof

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  De Colckhof

  Wat wij hier doen

  Vele handen

  Onderhoud van een landgoed is mensenwerk. Grote machines kom je amper tegen op De Colckhof. vrijwilligers des te meer. Ze snoeien de fruit- en laanbomen, onderhouden de paden en maken de bouwwerken schoon. Buren hebben de moestuin geadopteerd: ieder heeft er zijn eigen stukje tuin. De hooilanden en akkers zijn verpacht aan Overesch Ecologische Landbouw. Deze biologische boer laat er brandrode runderen – een zeldzaam veeras – grazen en teelt er graan op de akkers. Af en toe zijn er grotere ingrepen nodig om het landgoed in goede staat te houden. Zo herstellen we lanen als meerdere bomen bezwijken. Dat doen we in fases, zodat er diversiteit komt in de leeftijdsopbouw, wat goed is voor zowel dieren als voor het onderhoud in de toekomst.

  Word lidOveresch Ecologische Landbouw