Ga direct naar inhoud

Theekoepel en eendenhuisje De Colckhof

In het voorjaar kleuren stinzenplanten als narcis, sneeuwklokje, wilde hyacint en gewone vogelmelk het bos bij de theekoepel.

Theekoepel en eendenhuisje De Colckhof

Op buitenplaats De Colckhof staan twee bijzondere tuinsieraden. Het pittoreske eendenhuisje staat aan de oever van de vijver. Gebouwd in vakwerkstijl gecombineerd met cementrustieke wanden. Met een fors overstekend rieten dak met windveren en kleine vensters staat hier een buitenplaatswaardig eendenverblijf.

De theekoepel staat op een heuvel in het Ronde Bos en is omgeven door een halve cirkel van moeraseiken. De koepel heeft de vorm van een sierlijke halfronde Dorische tempel met marmeren zuilen. Maar schijn bedriegt! De marmeren zuilen met een Dorisch kapiteel zijn gezichtsbedrog (trompe-l’oeil) en bedrieglijk echt op een houten paneel geschilderd. Toen was dit goedkoper dan echte marmeren zuilen aan te schaffen. Maar het effect telt: van een afstand lijkt het net een echte stenen tempel. Met een rieten dak, dat wel.

Op het halfronde bankje in de theekoepel is het nog steeds goed toeven. Hier kun je even bijkomen tijdens een wandeling over Landgoed De Colckhof

  • Bouwjaar: Circa 1850
  • Status: Rijksmonument
Theekoepel de Colckhof