Ga direct naar inhoud

Portierswoning Bagatelle op de Colckhof

De portierswoning mag dan Bagatelle heten, onbeduidend is deze zeker niet. De woning is gebouwd in chaletstijl en rijk gedecoreerd. Een lust voor het oog!

Portierswoning Bagatelle op de Colckhof

Nadat buitenplaats de Colckhof halverwege de 19e eeuw in handen komt van R.L.G.C. (Renee) barones de Mey van Streefkerk, laat zij huis en park naar de laatste mode grondig opknappen en verfraaien. Er is ook behoefte aan een portierswoning en in 1867 wordt 'Bagatelle' gebouwd. Al na een paar jaar wordt dit huis in twee dienstwoningen gesplitst om ook een jachtopziener en ander personeel te kunnen huisvesten.

Detail Portierswoning Bagatelle op Landgoed de Colckhof

Detail Portierswoning Bagatelle op Landgoed de Colckhof

Rijk gedecoreerd

De rijk gedecoreerde portierswoning is gebouwd in chaletstijl. Boven alle ramen zit versierd stuc- en schilderwerk. In het middelste, iets vooruit springende deel van de gevel zit een omlijste blinde nis, waarin een beeld heeft gestaan. De ruw-gepleisterde grijze gevels met witgeschilderde hoekblokken geven het huis een rustiek uiterlijk. Kenmerkend voor de chaletstijl zijn het rietgedekte dak met steekkappen, de geschulpte windveren en de kleine makelaars in de nokken.

Een kleinigheid?

De portierswoning mag dan Bagatelle heten, onbeduidend is het in zijn overdadig gedecoreerde chaletstijl zeker niet. Het Franse Bagatelle betekent kleinigheid, onbeduidendheid, onzin.

Wandel langs de portierswoning

Loop de wandelroute over de Colckhof. Je komt langs de portierswoning Bagatelle en de andere monumenten op het landgoed.

  • Bouwjaar: 1867
  • Status: Rijksmonument