Natuurgebied

Landgoed Eerde

Eerde

Cultuur en natuur op Eerde

Vanochtend zag ik nog vijf reeën op het land! Ik ging langs bij een van onze pachters op Landgoed Eerde. Ook het kasteel ligt er weer puik bij. Ik houd van de mix van cultuur en natuur op Eerde. Misschien hoor ik nog wel een ijsvogel als ik via de slingerende Regge terug fiets. Ik bof echt met mijn baan!

Simone Damhof
Simone Damhof

Boswachter van dit gebied

Meer over Landgoed Eerde
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  Midden in het hart van Overijssel, tussen Ommen en Den Ham, ligt landgoed Eerde. Hier proef je een fijne mix tussen natuur en cultuur. Ga op ontdekkingstocht in dit uitgestrekte bosgebied.

  Er gebeurt elke dag van alles op landgoed Eerde. Niet alleen is het een komen en gaan van bezoekers, ook de boswachters van Natuurmonumenten hebben hier hun kantoor. Kijk ook niet raar op als je scholieren op het landgoed ziet. Zij gaan naar de internationale school die al sinds 1933 op landgoed Eerde gevestigd is. Ook vind je op Eerde een paar actieve natuurvriendelijke boerenbedrijven, zoals boerderij De Meulenhorst.  

  Monumenten

  Het landgoed staat vol met monumenten. Het bekendste gebouw is Kasteel Eerde (te bezichtigen met gids). Het kasteel werd in 1715 gebouwd door de rijke legeraanvoerder Johan Werner van Pallandt. Wanneer je het landgoed verkent, kom je ook een monumentale paardenstal tegen. Verscholen in het bos ligt de grafkelder van de familie Van Pallandt, waar drie leden van de familie begraven liggen.

  Meer weten over de monumenten op Eerde>>

  Rovershol

  Wist je dat er rond 1350 een ridder woonde op landgoed Eerde? Roofridder Evert van Essen was de schrik van het gebied. Vanuit zijn versterkte huis van hout terroriseerde hij de omgeving en overviel hij kooplieden die op doortocht waren. Tijdens een strafexpeditie werd zijn burcht platgebrand.  

  De Regge slingert dwars door Eerde

  Op landgoed Eerde kom je een zeldzaam natuurverschijnsel tegen: een rivier die dwars door het bos slingert. Bijna nergens anders in Nederland komt dit voor. Natuurmonumenten heeft een oude bocht opnieuw verbonden met de rivier de Regge. Zo kan het water vrij het bos in. Benieuwd hoe het bos er vanaf het water uitziet? Pak een kano en peddel met de kromming van de Regge mee.

  Op pad op landgoed Eerde

  Er zijn veel meer manieren om Eerde te ontdekken. Wandel de route rondom het kasteel en bewonder in het voorjaar de grachtmuren waarop het plantje de Aubrietia groeit en bloeit. Dwaal door het wiskundig labyrint van lanen of voel je even jonkheer- of jonkvrouw in de prachtig ontworpen parkbosvakken. Of stap op de fiets voor een groter rondje in de omgeving van het landgoed. Zo bezoek je de karakteristieke boerenerven in Eerder Achterbroek en geniet je van de mooiste kleuren op de hooilanden en akkers.

  Vrijwilligers

  Op Landgoed Eerde is een grote groep vrijwilligers actief. Werkzaam in het natuurbeheer, maar ook actief in publieksfuncties of administratie. Een zaterdagochtend in de maand of meerdere dagdelen per week. Interesse? Kijk dan eens op onze vacaturepagina. Misschien zijn we op dit moment wel op zoek naar jou!

  100 jaar terug

  Kom wandelen op Landgoed Eerde. Langs magnifiek kasteel, statige lanen en sfeervol boerenland. Ervaar de symmetrie van landgoed Eerde of ga in het Eerder Achterbroek 100 jaar terug in de tijd.

  Download je route

  Kasteel en Landgoed Eerde zijn bijna langs een liniaal te leggen. De monumentale lanen en sierlijke parkbos vakken zijn aangelegd in de strakke Frans classicistische stijl. Ontdek deze wiskundige maatvoering zelf.

  Ga mee op excursie

  Klaar voor de toekomst

  De afgelopen 10 jaar heeft Natuurmonumenten hard gewerkt om de oude grandeur van landgoed Eerde te herstellen. Onder de noemer Eerde 2020 en dankzij hulp van velen.

  Wat hebben we gedaan?
 • Wandelen

  Wandelroute bij Kasteel Eerde, vlakbij Ommen

  Wandel bij Kasteel Eerde over de statige lanenstructuur van het landgoed. Bewonder de Engelse landschapsstijl van het park en zoek in het bos naar dassensporen.

  • 2.69 km
 • Wandelen

  Wandelroute Eerder Achterbroek, vlakbij Ommen

  Als je ronddwaalt tussen de boerderijen en landerijen van het Eerder Achterbroek ervaar je de rust en schoonheid van een ver verleden.

  • 4.8 km
 • Landgoed Eerde

  Agenda

  Kasteel Eerde
  zo 02 apr
  Erfgoed ontdekken

  Kom binnen kijken bij Kasteel Eerde

  Neem een kijkje in het gerestaureerde Kasteel Eerde, vlakbij Ommen. Deze activiteit is speciaal voor volwassenen en duurt 2 uur.

  Ree
  za 12 aug
  Wandelen

  Reeën kijken in het Eerder Achterbroek

  Altijd al eens in de schemering op zoek willen gaan naar reeën? Dit is je kans! Ga met de boswachter mee op pad naar het Eerder Achterbroek en kom alles te weten over reeën.

  Ree
  za 14 okt
  Wandelen

  Reeën kijken in het Eerder Achterbroek

  Altijd al eens in de schemering op zoek willen gaan naar reeën? Dit is je kans! Ga met de boswachter mee op pad naar het Eerder Achterbroek en kom alles te weten over reeën.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Parkeerplaats voor het kasteel
  • Kasteellaan 1, 7731 PJ Ommen (OV)
  • Volg vanuit Ommen de (N347 stationsweg) richting Hellendoorn, afslag Den Ham (N341 Hammerweg). Weg blijven volgen tot kasteel Eerde wordt aangegeven.

  Huisregels

  Praktisch

  Verkennen

  Extra informatie

  Landgoed Eerde

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Landgoed Eerde

  Wat wij hier doen

  Eerde in 2020

  Natuurmonumenten is druk bezig om Eerde in oude eer te herstellen. Zo kunnen bezoekers in de toekomst blijven genieten van landgoed Eerde. We herstellen het bijzondere landschap en het parkbos, restaureren de monumentale gebouwen en ontwikkelen nieuwe manieren om van de prachtige natuur te genieten. We werken tot 2020 aan ruim 50 verschillende projecten. Zo herstellen we de ‘natte muren’ van het kasteel en de tuinen: de muurdelen onder water in de slot- en buitengracht.

  Help mee de natuur te beschermen
  logo