Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Landgoed Eerde

Eerde

Cultuur en natuur op Eerde

Vanochtend zag ik nog vijf reeën op het land! Ik ging langs bij een van onze pachters op Landgoed Eerde. Ook het kasteel ligt er weer puik bij. Ik houd van de mix van cultuur en natuur op Eerde. Misschien hoor ik nog wel een ijsvogel als ik via de slingerende Regge terug fiets. Ik bof echt met mijn baan!

Maaike Hoogland
Maaike Hoogland

Boswachter van dit gebied

Meer over Landgoed Eerde
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  Midden in het hart van Overijssel, tussen Ommen en Den Ham, ligt landgoed Eerde. Hier proef je een fijne mix tussen natuur en cultuur. Ga op ontdekkingstocht in dit uitgestrekte bosgebied.

  Er gebeurt elke dag van alles op landgoed Eerde. Niet alleen is het een komen en gaan van bezoekers, ook de boswachters van Natuurmonumenten hebben hier hun kantoor. Kijk ook niet raar op als je scholieren op het landgoed ziet. Zij gaan naar de internationale school die al sinds 1933 op landgoed Eerde gevestigd is. Ook vind je op Eerde een paar actieve natuurvriendelijke boerenbedrijven, zoals boerderij De Meulenhorst.  

  Monumenten

  Het landgoed staat vol met monumenten. Het bekendste gebouw is Kasteel Eerde. Het kasteel werd in 1715 gebouwd door de rijke legeraanvoerder Johan Werner van Pallandt. Wanneer je het landgoed verkent, kom je ook een monumentale paardenstal tegen. Verscholen in het bos ligt de grafkelder van de familie Van Pallandt, waar drie leden van de familie begraven liggen.

  Rovershol

  Wist je dat er rond 1350 een ridder woonde op landgoed Eerde? Roofridder Evert van Essen was de schrik van het gebied. Vanuit zijn versterkte huis van hout terroriseerde hij de omgeving en overviel hij kooplieden die op doortocht waren. Tijdens een strafexpeditie werd zijn burcht platgebrand.  

  De Regge slingert dwars door Eerde

  Op landgoed Eerde kom je een zeldzaam natuurverschijnsel tegen: een rivier die dwars door het bos slingert. Bijna nergens anders in Nederland komt dit voor. Natuurmonumenten heeft een oude bocht opnieuw verbonden met de rivier de Regge. Zo kan het water vrij het bos in. Benieuwd hoe het bos er vanaf het water uitziet? Pak een kano en peddel met de kromming van de Regge mee.

  Op pad op landgoed Eerde

  Er zijn veel meer manieren om Eerde te ontdekken. Wandel de route rondom het kasteel en bewonder in het voorjaar de grachtmuren waarop het plantje de Aubrietia groeit en bloeit. Dwaal door het wiskundig labyrint van lanen of voel je even jonkheer- of jonkvrouw in de prachtig ontworpen parkbosvakken. Of stap op de fiets voor een groter rondje in de omgeving van het landgoed. Zo bezoek je de karakteristieke boerenerven in Eerder Achterbroek en geniet je van de mooiste kleuren op de hooilanden en akkers.

  Routes op Eerde

  Haal je stevige schoenen maar uit de kast, want we hebben de mooiste wandelroutes voor je uitgezet op landgoed Eerde. Kies zelf of je een kort rondje wilt lopen of een paar uur op pad gaat.

  Bekijk de routes

  Een wiskundig ontwerp

  Landgoed Eerde kun je bijna langs een liniaal leggen. De monumentale lanen en versierde parkbosvakken zijn aangelegd in Frans classicistische stijl. Ontdek deze wiskundige parken en tuinen.

  Ga mee op excursie
  filter plus

  vrijwilligers gezocht

  Wekelijks zetten onze enthousiaste vrijwilligers zich in om de unieke natuur en cultuurhistorie op landgoed Eerde voor de toekomst veilig te stellen. Zij kunnen altijd wel een extra handje gebruiken.

  naar de vacatures
  filter plus
  Landgoed Eerde

  De mooiste routes

 • Wandelen

  Wandelroute bij Kasteel Eerde, vlakbij Ommen

  Wandel bij Kasteel Eerde over de statige lanenstructuur van het landgoed. Bewonder de Engelse landschapsstijl van het park en zoek in het bos naar dassensporen.

  • 2.69 km
 • Fietsen

  Fietsroute langs de geheimen van Salland

  Wie Salland zegt, zegt Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Boek gerust een hotel of camping want je bent hier na een dag echt niet uitgekeken. Deze route brengt je langs de hoogtepunten, waarvan sommigen echt het afstappen waard zijn.

  • 98.3 km
 • Landgoed Eerde

  Agenda

  Ree
  za 26 okt
  Wandelen

  Reeën kijken in het Eerder Achterbroek

  Altijd al eens in de schemering op zoek willen gaan naar reeën? Dit is je kans! Ga met de boswachter mee op pad naar het Eerder Achterbroek en kom alles te weten over reeën.

  Op paddenstoelsafari
  za 02 nov
  Wandelen

  Op zoek naar de mooiste paddenstoelen op Langoed Eerde

  Verwonder je van de paddenstoelenpracht op Landgoed Eerde in Ommen. Ook leuk met kinderen!

  Kasteel eerde
  zo 10 nov
  Cultureel

  Kasteel Eerde in de steigers

  Kasteel Eerde staat op dit moment in de steigers en bij zo’n verbouwing komt heel veel kijken. Speciaal voor geïnteresseerden organiseert Natuurmonumenten dit jaar een paar exclusieve rondleidingen door het kasteel en over het landgoed

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Parkeerplaats voor het kasteel
  • Kasteellaan 1, 7731 PJ Ommen (OV)
  • Volg vanuit Ommen de (N347 stationsweg) richting Hellendoorn, afslag Den Ham (N341 Hammerweg). Weg blijven volgen tot kasteel Eerde wordt aangegeven.

  Praktisch

  Extra informatie

  Landgoed Eerde

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Landgoed Eerde

  Wat wij hier doen

  Eerde in 2020

  Natuurmonumenten is druk bezig om Eerde in oude eer te herstellen. Zo kunnen bezoekers in de toekomst blijven genieten van landgoed Eerde. We herstellen het bijzondere landschap en het parkbos, restaureren de monumentale gebouwen en ontwikkelen nieuwe manieren om van de prachtige natuur te genieten. We werken tot 2020 aan ruim 50 verschillende projecten. Zo herstellen we de ‘natte muren’ van het kasteel en de tuinen: de muurdelen onder water in de slot- en buitengracht.

  Help mee de natuur te beschermen
  logo