Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Landgoed Eerde

Kasteel Eerde

Cultuur en natuur op Eerde

Vanochtend zag ik nog vijf reeën op het land! Ik ging langs bij een van onze pachters op Landgoed Eerde. Ook het kasteel ligt er weer puik bij. Ik houd van de mix van cultuur en natuur op Eerde. Misschien hoor ik nog wel een ijsvogel als ik via de slingerende Regge terug fiets. Ik bof echt met mijn baan!

Simone Damhof
Simone Damhof

Boswachter van dit gebied

Meer over Landgoed Eerde

Over het gebied

Midden in het hart van Overijssel, tussen Ommen en Den Ham, ligt landgoed Eerde. Hier proef je een fijne mix tussen natuur en cultuur. Ga op ontdekkingstocht in dit uitgestrekte bosgebied.

Er gebeurt elke dag van alles op landgoed Eerde. Niet alleen is het een komen en gaan van bezoekers, ook de boswachters van Natuurmonumenten hebben hier hun kantoor. Kijk ook niet raar op als je scholieren op het landgoed ziet. Zij gaan naar de internationale school die al sinds 1933 op landgoed Eerde gevestigd is. Ook vind je op Eerde een paar actieve natuurvriendelijke boerenbedrijven, zoals boerderij De Meulenhorst.  

Monumenten

Het landgoed staat vol met monumenten. Het bekendste gebouw is Kasteel Eerde (te bezichtigen met gids). Het kasteel werd in 1715 gebouwd door de rijke legeraanvoerder Johan Werner van Pallandt. Wanneer je het landgoed verkent, kom je ook een monumentale paardenstal tegen. Verscholen in het bos ligt de grafkelder van de familie Van Pallandt, waar drie leden van de familie begraven liggen. Neem hier alvast een kijkje in het kasteel. 

Rovershol

Wist je dat er rond 1350 een ridder woonde op landgoed Eerde? Roofridder Evert van Essen was de schrik van het gebied. Vanuit zijn versterkte huis van hout terroriseerde hij de omgeving en overviel hij kooplieden die op doortocht waren. Tijdens een strafexpeditie werd zijn burcht platgebrand.  

De Regge slingert dwars door Eerde

Op landgoed Eerde kom je een zeldzaam natuurverschijnsel tegen: een rivier die dwars door het bos slingert. Bijna nergens anders in Nederland komt dit voor. Natuurmonumenten heeft een oude bocht opnieuw verbonden met de rivier de Regge. Zo kan het water vrij het bos in. Benieuwd hoe het bos er vanaf het water uitziet? Pak een kano en peddel met de kromming van de Regge mee.

Op pad op landgoed Eerde

Er zijn veel meer manieren om Eerde te ontdekken. Wandel de route rondom het kasteel en bewonder in het voorjaar de grachtmuren waarop het plantje de Aubrietia groeit en bloeit. Met een beetje geluk spot je een ringslang. Dwaal door het wiskundig labyrint van lanen of voel je even jonkheer- of jonkvrouw in de prachtig ontworpen parkbosvakken. Of stap op de fiets voor een groter rondje in de omgeving van het landgoed. Zo bezoek je de karakteristieke boerenerven in Eerder Achterbroek en geniet je van de mooiste kleuren op de hooilanden en akkers. We organiseren ook excursies in dit prachtige deel van het landgoed. Onze gidsen vertellen je graag alles. Kijk in de agenda voor de nieuwste activiteiten.

Vrijwilligers

Op Landgoed Eerde is een grote groep vrijwilligers actief. Werkzaam in het natuurbeheer, maar ook actief in publieksfuncties of administratie. Een zaterdagochtend in de maand of meerdere dagdelen per week. Interesse? Kijk dan eens op onze vacaturepagina. Misschien zijn we op dit moment wel op zoek naar jou!

Landgoed Eerde

Agenda

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats voor het kasteel
Landgoed Eerde

Nieuws

Direct naar

Landgoed Eerde

Wat wij hier doen

Eerde in 2020

Natuurmonumenten is druk bezig om Eerde in oude eer te herstellen. Zo kunnen bezoekers in de toekomst blijven genieten van landgoed Eerde. We herstellen het bijzondere landschap en het parkbos, restaureren de monumentale gebouwen en ontwikkelen nieuwe manieren om van de prachtige natuur te genieten. We werken tot 2020 aan ruim 50 verschillende projecten. Zo herstellen we de ‘natte muren’ van het kasteel en de tuinen: de muurdelen onder water in de slot- en buitengracht.

Help mee de natuur te beschermen