Ga direct naar inhoud
Terug

Hardlooproute Historisch Eerde

Waar: Landgoed Eerde

Landgoed Eerde
1 uur 0
10,79 km
  • Honden welkom, mits aan de lijn

Over de route

Hardlopen over landgoed Eerde is alsof je een tocht door een geschiedenisboek maakt.

De route is 10,7 km en een combinatie van 2 rode routes op landgoed Eerde. Start de route rondom kasteel Eerde en sla vlak voor het einde rechtsaf de Kruupweg op. Steek de Hammerweg over de J.H. Machielsweg op en pik vlak voor de Meulenhorst de route Eerder Achterbroek op. Let op: de route is deels niet gemarkeerd. Volg de kaart en route-aanwijzingen.

Waar kun je starten

Kasteel Eerde
Startpunt

Parkeerplaats voor het kasteel

Wat kom je onderweg tegen?

Parkbos

1. Parkbos

Het parkbos is aangelegd in de achttiende eeuw. Herkenbaar is de symmetrische en strakke structuur. Het rococo-vak waarin we nu zijn, is volgens het originele plan hersteld. Het is alsof de paden vrijelijk slingeren, maar ze zijn heel nauwkeurig met een passer ontworpen. Ook de rechte kasteellaan is kenmerkend voor de formele stijl waarin het kasteel en directe omgeving zijn ontworpen. De laan loopt aan de achterzijde van het kanaal door in een Grand Canal. In de negentiende eeuw zijn er landschappelijke elementen toegevoegd, zoals een vijver in de vorm van een vraagteken.

Eerder Esch

2. Gehucht Eerde

Dichtbij het kasteel ligt het gehucht Eerde met de boerderijen Wijlinck, Wilmers en Nienes. De rietgedekte boerderijen op landgoed Eerde hebben luiken met een gele zandloper op een zwarte ondergrond. Aan de achterkant hebben ze een onderschoer: twee grote deuren, waardoor de boeren toch hoge karren de schuur in kunnen rijden. De zwarte schuren zijn gepotdekseld, dat wil zeggen dat de planken als dakpannen over elkaar liggen.

Eerder Es

3. Eerder Es

Je bent nu op het tweede deel van de Eerder Es. Dit stuk grond lag ook vroeger al hoog en daarmee droog genoeg voor landbouw. In de loop van eeuwen is hij alleen maar hoger komen te liggen door de hoeveelheden mest die gebruikt werd om de es vruchtbaar te houden.Op de Eerder Es wordt tegenwoordig op biologische wijze graan verbouwd, zoals haver en rogge. Deze methode zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen is vriendelijk voor de natuur en levert elke zomer weer prachtige plaatjes op. Helder witte, blauwe of gele akkerbloemen in het midden van het goudgeel wuivende koren.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda