Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Leusveld

Sfeervol Leusveld

Welkom in Leusveld

In de mooie IJsselvallei ligt landgoed Leusveld. Voel de geschiedenis in deze sfeervolle omgeving. Tijdens je wandeling is er volop afwisseling: bos en bloemrijke omsloten weilanden tegenover fraaie lanen met oude bomen en een rijksmonumentaal jachthuis.
Kom genieten van dit mooie kleinschalige landgoed!

Boswachter Remko Vriens
Remko Vriens

Boswachter van dit gebied

Meer over Leusveld
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  Wandelen en fietsen over landgoed Leusveld is het hele jaar door een genot. In het voorjaar bloeien de bosanemonen in de bossen, zomers vind je orchideeën in de graslanden en ieder seizoen begeleiden vogels je op je tocht. Op het landgoed geniet je van fraaie lanen met oude bomen, rododendrons en een Rijksmonumentaal jachthuis uit 1911.

  Wandelen op Leusveld met jachthuis

  Wandelen op Leusveld met zicht op rijksmonumentaal jachthuis

  Oud landgoed

  Dit statig landgoed is door de eeuwen heen een investering geweest van notarissen uit Amsterdam. De boerderij van vroeger is begin vorige eeuw vervangen door een landhuis, onder architectuur gebouwd door de heer Nairac. Het landgoed is veel ouder, met zijn statige lanen, restanten van een slingerlaan en oude hakhoutbossen. Door afwisseling van bos en weilanden heeft landgoed Leusveld een rijke flora en fauna te bewonderen.

  Kamsalamander

  De kleinschaligheid en diversiteit op het landgoed zorgen ervoor dat veel bijzondere dieren zich hier thuis voelen. Als je geluk hebt, kun je in de ochtend- of avondschemering zomaar een ree of das treffen. En in het voorjaar vind je bij de diverse poelen de zeldzame kamsalamander: de grootste van alle watersalamanders in Nederland. Het mannetje doet zijn naam eer aan, hij heeft in de paartijd een enorme kam op de rug. 

  Vogelrijk

  Het gebied is bijzonder vogelrijk. Er leven uilen, vijf soorten spechten en de mooie geel-zwarte wielewaal roept er in mei zijn bekende duudeljoo. De Vogelwerkgroep Arnhem maakte een mooie folder over de vogels die hier te spotten zijn.

  Wielewaal

  Wielewaal

  Ontdek landgoederen in de IJsselvallei

  Met de wind in je haar door bossen, langs landhuizen en bloemrijke graslanden. En even pauzeren bij zorgboerderij de Groote Modderkolk in Loenen, lekker met zelfgebakken taart en koffie.

  Naar de fietsroute
  Leusveld

  De mooiste routes

 • Fietsen

  Fietsroute landgoederen IJsselvallei

  Fietstocht op de overgang van de Veluwe naar de IJsselvallei, langs landgoederen Leusveld en Voorstonden. Vergezichten, kleinschalig agrarische landschap en bloemrijke natte graslanden. Idylisch en gevarieerd!

  • 33,1 km
 • Fietsen

  Pittige fietstocht rondom Loenen

  Prachtige rondtocht op de fiets door de bossen van de Zuidoost-Veluwe en de landgoederen van de IJsselvallei. Met af en toe een stevige klim en snelle afdaling.

  • 57 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Leusveld

  Nieuws

  Direct naar

  Leusveld

  Wat wij hier doen

  Vlindercorridor en amfibieënpoelen

  Natuurmonumenten zorgt ervoor dat de verschillende soorten dieren en planten behouden blijven op Leusveld. Zo proberen we in ons beheer, om verdroging tegen te gaan, zo lang mogelijk kalkrijk kwelwater vast te houden. Ook herstellen we amfibieënpoelen en leggen nieuwe aan. En speciaal voor de zeldzame kleine ijsvogelvlinder en andere insectensoorten legden we een zogenaamde 'vlindercorridor' aan: een soort snelweg mét restaurant voor vliegende dieren. En wat doen we nog meer? We proberen het gebied te versterken met nieuwe gebiedsaankopen. Want: de Rhienderse Beek en de Oekense Beek zijn nu de enige natuurlijke verbinding met het omliggende landschap van de Veluwe en de IJsselvallei.

  Help mee de natuur te beschermen