Ga direct naar inhoud
Terug

Pittige fietstocht rondom Loenen

Waar: De Groote Modderkolk

Leusveld
4 uur 45
57 km

Over de route

Fraaie fietstocht vol afwisseling, met onderweg de hoogste waterval van Nederland, wildrijke bossen op de Veluwe, heidevelden met Schotse hooglanders en de landgoederen Leusveld en Voorstonden. De route volgt grotendeels de bekende fietsknooppunten die onderweg staan aangegeven.

Waar kun je starten

Grootouder met kind bij boerderijwinkel
Op dit erf in Loenen op de Veluwe staat de deur altijd open. Wandel er rustig even rond. Hier kun je het heerlijke boerenleven opsnuiven, verschillende boerderijdieren bekijken en er is een theeschenkerij waar je kunt genieten van zelfgebakken appeltaart bij de boomgaard. Op de Groote Modderkolk komt zorg voor mens en natuur samen en is de inzet van vrijwilligers onmisbaar.
  Wandelen op de Ramenberg
  Edelherten in het Deelerwoud
  Startpunt

  Parkeerplaats Herberg De Woeste Hoeve

  Wandelen op de Ramenberg
  Startpunt

  Parkeerplaats Groenendaal

  Soerense broek
  Startpunt

  Natuurgebied Soerense Broek

  Sfeervol Leusveld
  Voorstonden
  Startpunt

  Parkeerplaats Voorsterweg

  Wat kom je onderweg tegen?

  startpunt
  rund

  1. Startpunt: Open Erf Grote Modderkolk

  Open Erf de Groote Modderkolk in Loenen is een biologische zorgboerderij en de thuisbasis van een kudde brandrode runderen, een zeldzaam streekras. ’s Zomers begrazen de robuuste runderen bloemrijke weides, ’s winters verblijven ze in de potstal. Naast het Erf ligt een parkeerplaats waar de route start.

  Routebeschrijving

  Fiets in zuidoostelijke richting naar de Hoofdweg, steek die over en sla links af. Fiets langs de Hoofdweg en blijf die volgen tot het kanaal. Sla daar linksaf (Kanaal Zuid). Sla vervolgens het eerste fietspad linksaf in, naar fietsknooppunt 51. Ga daar rechtdoor richting knooppunt 28.

  waterval

  2. Grote Waterval

  Hier zie je de grootste waterval van ons land. Het kletterende water maakt deel uit van een spreng (gegraven beek) die in 1869 werd aangelegd om het Apeldoorns Kanaal van voldoende water te voorzien. Onderweg werden stuwtjes en watervallen aangelegd om erosie te voorkomen.

  Routebeschrijving

  Fiets door richting knooppunt 28.

  kleine waterval

  3. Kleine Waterval

  De Kleine Waterval ligt iets hoger op de Veluwe op een idyllische plek, midden in het bos. Hier stort het water slechts 6 meter naar beneden, maar hij klettert harder dan de Grote Waterval omdat hij smaller is. Een mooi plekje om even te pauzeren.

  Routebeschrijving

  Fiets door richting knooppunt 28, daarna naar 85 en 86.

  Praktische informatie

  • Loenense Enk, De Groote Modderkolk

  Meer routes in de buurt

  Bekijk alle routes

  Activiteiten in de buurt

  Bekijk de agenda