Ga direct naar inhoud
Terug

Rondom Loenen

Waar: De Groote Modderkolk

Bloeiende akker Loenense Enk
3 uur 34
10,7 km

Over de route

Loenen ligt in een zacht glooiend landschap van eeuwenoude akkers, weilanden, houtsingels en boomgaarden. In het westen en zuidwesten grenst het gebied aan de hoger gelegen zandgronden van de Veluwe. Naar het oosten toe loopt het af richting de IJssel.

Deze stevige wandeling start en eindigt bij De Groote Modderkolk in Loenen. De route loopt veelal over onverharde paden, door open terrein en bos. Hij leidt je langs historische enken, een oud kerkenpad en een bijzondere natuurtuin.

Deze wandelroute is niet bewegwijzerd. De route-aanwijzingen staan in onderstaande beschrijving.

Waar kun je starten

Grootouder met kind bij boerderijwinkel
Op dit erf in Loenen op de Veluwe staat de deur altijd open. Wandel er rustig even rond. Hier kun je het heerlijke boerenleven opsnuiven, verschillende boerderijdieren bekijken en er is een theeschenkerij waar je kunt genieten van zelfgebakken appeltaart bij de boomgaard. Op de Groote Modderkolk komt zorg voor mens en natuur samen en is de inzet van vrijwilligers onmisbaar.

  Wat kom je onderweg tegen?

  De Groote Modderkolk
  De Groote Modderkolk
  De Groote Modderkolk

  1. De Groote Modderkolk

  Open Erf De Groote Modderkolk is een biologische zorgboerderij met moestuin en potstal met brandrode runderen, waar tot 2001 een van de oudste boerderijen van Loenen stond. Natuurmonumenten werkt op dit erf samen met jongeren met een verstandelijke beperking onder begeleiding van zorginstelling De Seizoenen en woon- en werkgemeenschap Verdandi. Daarnaast hebben de boswachters van Natuurmonumenten hier kantoor; dit is het kantoor van de beheereenheid Zuid Veluwe en IJsselvallei.

  Het erf is vrij toegankelijk. Neem een kijkje bij de geiten en kippen, wandel er rustig even rond. Je kunt er producten kopen in de boerderijwinkel en er is een theeschenkerij waar je onder meer heerlijke zelfgebakken appeltaart kunt eten. Voor info over de theeschenkerij en landwinkel, bel (055) 505 3278.

  Brandrode runderen

  ’s Winters staan de dieren in de potstal, ’s zomers begrazen ze de bloemrijke natuurgraslanden. De naam danken de runderen aan de donkere kleur van hun vacht. Het is het zeldzaam oud Nederlands runderras dat van oorsprong in deze streek voorkwam. Met een fokprogramma heeft Natuurmonumenten op dit erf het ras voor uitsterven kunnen behoeden.

  Sinds de zomer van 2019 is hier een Herenboerderij gestart. En zijn de brandrode runderen nu eigendom van Herenboeren. Een Herenboerderij is een coöperatieve kleinschalige gemengde boerderij die eigendom is van 200 huishoudens (Herenboeren).

  De stal is elke dag open. In de winter verblijven de runderen en de kalveren in de potstal. 

  Volg het pad over het erf, langs de Theeschenkerij en ga hier rechts door de boomgaard.

  In de boomgaard vind je hoogstamfruitbomen van oude appel-,  peren- en pruimenrassen. Bewoners verwerken de vruchten tot heerlijke producten. Te koop in de Landwinkel! De veldoven die je passeert is een replica van de ovens waarin men vroeger brood bakte. Het warmstoken van de oven was een secuur werkje. Gebeurde dit niet goed, dan kon de oven barsten.

  Ga na het klaphek links. Vervolg het pad naar rechts, met aan weerskanten een dubbele rij bomen; dit is een allee. Omdat de omliggende grond vroeger erg nat was ligt de weg op een dijkje.

  Herenboeren Groote Modderkolk
  Herenboeren Groote Modderkolk
  Herenboeren Groote Modderkolk

  2. Herenboeren Groote Modderkolk

  Elke week verse groenten van het seizoen, lekker fruit, eitjes en (voor wie wil) heerlijk vlees en lekkere vleeswaren. En dat ‘gewoon’ van je éigen boerderij, verzorgd door je éigen boer. Herenboeren weten dat het kan, en hoe het voelt. Zij richten in 2019 de coöperatie op, investeren in de inrichting van hun bedrijf en delen samen de kosten. Samen bepalen de huishoudens wat ze willen eten. De boer -  in dienst van de coöperatie -  verbouwt op duurzame wijze tientallen soorten groenten en fruit en verzorgt de dieren die vlees en eieren leveren.

  Hier loop je langs de in 2020 aangeplante boomgaard en verderop de moestuin, zie je varkens genoeglijk wroeten in de wei en kippen heerlijk scharrelen.

  Vervolg het pad naar rechts. Het pad wordt verderop een smal paadje en komt uit bij de N789. Ga hier links het fietspad op, aan de linkerzijde van de weg.

  Veluwse Stoomtrein Maatschappij

  3. Veluwse Stoomtrein Maatschappij

  Het beheren van een rijdend spoorwegmuseum: dat is het doel van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij (VSM). Een groot aantal vrijwilligers zet zich daarvoor in met veel kennis, zorg en geduld. In het emplacement in Beekbergen verzorgen ze het onderhoud van de stoom- en diesellocomotieven, rijtuigen en goederenwagons.

  In de zomermaanden en op feestdagen rijden de treinen zeer regelmatig op het honderd jaar oude stoomtreinspoor tussen Apeldoorn en Dieren.

  Wil je ook eens een ritje maken?  Kijk dan op www.stoomtrein.org voor de mogelijkheden. 

  Steek – na ‘Bosoord’ - bij de 1e kruising met Veldhuizen en Molen-Allee, de N789 over en loop de Molen-Allee in. De weg maakt verderop een bocht naar rechts en gaat het spoor over. Asfaltweg wordt grindpad. Bij de Y-splitsing links aanhouden en volg het grindpad.

  Ter hoogte van Eerbeeksedijk wordt de Molen-Allee weer een asfaltweg, vervolg de Molen-Allee. Bij de T-splitsing zie je rechts – klein stukje de Molen-Allee oplopen – de sprengenviaduct.

  Praktische informatie

  • Theeschenkerij De Groote Modderkolk

  Meer routes in de buurt

  Bekijk alle routes

  Activiteiten in de buurt

  Bekijk de agenda