Wandelen

Wandelroute Vrijenberg langs Loenense Waterval

Wandelen

Wandelroute Vrijenberg langs Loenense Waterval

Een afwisselende wandelroute op de overgang van de oostelijke stuwwal van de Veluwe naar de IJsselvallei. Je wandelt in de omgeving van zorgboerderij de Groote Modderkolk door bos, een halfopen landschap en langs een waterval.

De route bevat smalle struinpaden en mul zand, niet geschikt voor kinderwagens.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

De route

 Startpunt

1Hindoeistisch retraitecentrum

Aan de linkerkant van het pad zie je een laag gebouw met rood dak: Sada Shiva Dham, een retraitecentrum oftewel ashram, waar je onder meer aan yoga en meditatie kunt doen. Wandelaars die een bezoek willen brengen zijn welkom. Bij het pad staat een richtingwijzer 'Haidakhan, 10.008 km'. Deze verwijst naar het Noord-Indiasche dorpje Haidakhan, aan de voet van de Himalaya. Daar leefde de grondlegger van de leer die de stichting in dit retraitecentrum uitdraagt. Zie www.babaji.nl

Hindoeistisch retraitecentrum
Hindoeistisch retraitecentrum

2Grenen

Het pad buigt iets af van de afrastering. Volg het dalende pad door een perceel bos met veel grove den. De grove den was een inheemse boomsoort die in de Middeleeuwen uit ons land verdween. In de 19e eeuw is de boom veel aangeplant op de Veluwe om het stuivende zand aan banden te leggen. Het hout van de grove den staat bekend als grenen. De stammen werden gebruikt om de gangen in steekoolmijnen te stutten. Zij waarschuwden voor instortingsgevaar: het hout kraakt voordat het breekt. Zo konden mijnwerkers tijdig een veilig heenkomen zoeken.

Grenen
Grenen
Grenen
Grenen
Grenen
Grenen

3Golvend

Het terrein is hier sterk golvend. De zandheuvels zijn stuifduinen. In en na de middeleeuwen was de Veluwe door ontbossing een open vlakte, waar de wind vrij spel had. Ook elders op de Veluwe tref je deze stuifduinen aan. Ze kunnen soms wel tientallen meters hoog zijn.

Golvend
Golvend

4Waterval

Als je boven aangekomen naar links kijkt zie je de Loenense waterval, de hoogste waterval van Nederland. Hij wordt gevoed door de Vrijenberger spreng die 3,5 km verderop, op landgoed Hoeve Delle, ontspringt. De waterloop is in 1869 gegraven om het net opengestelde Apeldoorns kanaal van voldoende water te voorzien, zodat scheepvaart mogelijk was. Vanaf de oorsprong van de Vrijenberger spreng tot aan de monding in het Apeldoorns kanaal is de beek ongeveer 6,5 km lang met een verval van ruim 15 meter. De waterval diende er voor om de stroomsnelheid te verminderen, om zo te voorkomen dat het water te veel zand zou meevoeren en in het kanaal zou afzetten.

Waterval
Waterval
Waterval
Waterval

5Stoomtrein

De spoorlijn waar je nu bent, verbindt Apeldoorn met Dieren. Het 32 km lange traject is in 1879 geopend en al in 1947 is het personenvervoer beëindigd. Tegenwoordig is de lijn in gebruik als toeristische attractie. De Veluwse Stoomtrein Maatschappij (VSM) onderhoudt de treindiensten op deze oude spoorlijn. Ouderwetse treinstellen, voortgetrokken door stoomlocomotieven, vervoeren vooral toeristen. Tussen Apeldoorn en Dieren stopt de trein op een vijftal stations, waaronder dat van Loenen.

Stoomtrein
Stoomtrein
Stoomtrein
Stoomtrein

6Eindpunt

Als je even verderop linksaf slaat, ben je weer bij de Groote Modderkolk, waar de wandeling begon. We hopen dat je fijn gewandeld hebt. Je kunt hier nog wat drinken of even rondkijken op het erf. Meer leuke routes vind je in elders op deze site en in de gratis NatuurRoutes app van Natuurmonumenten.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.