Ga direct naar inhoud
Terug

Fietsroute landgoederen IJsselvallei

Waar: De Groote Modderkolk

Fietsroute landgoederen IJsselvallei
2 uur 46
33,1 km

Over de route

Fietstocht op de overgang van de Veluwe naar de IJsselvallei, langs landgoederen Leusveld en Voorstonden. Vergezichten, kleinschalig agrarische landschap en bloemrijke natte graslanden. Idyllisch en gevarieerd!

De 33 km lange route is ongeveer 20 % onverhard.

De route is onderweg niet gemarkeerd. De routebeschrijvingen vind je in onderstaande beschrijving.

Waar kun je starten

Grootouder met kind bij boerderijwinkel
Op dit erf in Loenen op de Veluwe staat de deur altijd open. Wandel er rustig even rond. Hier kun je het heerlijke boerenleven opsnuiven, verschillende boerderijdieren bekijken en er is een theeschenkerij waar je kunt genieten van zelfgebakken appeltaart bij de boomgaard. Op de Groote Modderkolk komt zorg voor mens en natuur samen en is de inzet van vrijwilligers onmisbaar.
  Voorstonden
  Startpunt

  Parkeerplaats Voorsterweg

  Wat kom je onderweg tegen?

  Zorgboerderij en open erf
  Zorgboerderij en open erf
  Zorgboerderij en open erf

  1. Zorgboerderij en open erf

  Midden in de idyllische omgeving van Loenen ligt Open Erf de Groote Modderkolk. Een biologische zorgboerderij met moestuin en potstal voor de brandrode runderen. Natuurmonumenten werkt op dit erf samen met jongeren met een verstandelijke beperking onder begeleiding van zorginstelling De Seizoenen en woon- en werkgemeenschap Verdandi. Daarnaast hebben de boswachters van Natuurmonumenten hier kantoor; dit is het kantoor van de beheereenheid Zuid Veluwe en IJsselvallei. 

  Iedereen is welkom om een kijkje te nemen. Wandel gerust even rond langs de geiten en kippen. Natuurmonumenten beheert er ook een kudde brandrode runderen. In de boerderijwinkel kun je producten kopen en er is een theeschenkerij waar je onder meer heerlijke zelfgebakken appeltaart kunt eten. Voor info over de theeschenkerij en landwinkel, bel (055) 505 3278.

  Brandrode runderen

  Brandrode runderen zijn een zeldzaam en 200 jaar oud Nederlands runderras dat van oorsprong in deze streek voorkwam. De naam verwijst naar de dieprode kleur van hun vacht, die vaak bij de kop nog donkerder is. Het zijn rustige en vriendelijke dieren die zichzelf goed kunnen redden. Met een fokprogramma heeft Natuurmonumenten het ras voor uitsterven kunnen behoeden.

  Sinds de zomer van 2019 is hier een Herenboerderij gestart. De brandrode runderen rondom het erf zijn nu eigendom van Herenboeren. Een Herenboerderij is coöperatieve kleinschalige gemengde boerderij die eigendom is van 200 huishoudens (Herenboeren). De stal is elke dag open. In de winter verblijven de runderen en de kalveren in de potstal. In de zomer grazen deze bijzondere runderen in de omgeving van het erf of op de weilanden in de IJsselvallei.

  Fiets vanaf het inrit van het erf links de Vrijenbergweg op. Houdt bij de splitsing links aan en steek de provinciale weg N789 over. Ga hier links en iets verder rechts af over het bruggetje en gelijk hierna links en gelijk weer rechts, door sportpak Lonapark.

  Ga de 1e weg rechts, je fietst over de Molenallee. Op de 1e kruising links af, de Horstweg. Volg de Horstweg tot de provinciale weg N786. Steek deze over en ga hier op het fietspad links af en iets verder de 2e weg  rechts, je fiets dan over de Hameinde. Deze weg gaat aan de rand van het dorp over in een grindweg. Op de T-splitsing van de grindweg ga je naar rechts en vervolgens met de bocht mee naar links, over de Bruisbeek.

  Uitzicht op Zutphen

  2. Uitzicht op Zutphen

  In de verte kun je de torens zien die de skyline van Hanzestad Zutphen tekenen: de hoogste toren van de Walburgiskerk, de vierkante Wijnhuistoren en de spitse van de Sint Janskerk. Hemelsbreed ongeveer 10 kilometer.Vanaf het bankje, hier aan de Bruisbeek, is het mogelijk nog langer te genieten van dit vergezicht over de IJsselvallei.

  Vervolg de Bruisbeek.

  The Sound of Music

  3. The Sound of Music

  Wie de film en musical ‘The Sound of Music’ kent, herkent waarschijnlijk ook de naam van de familie die hierin de hoofdrol spelen: von Trapp. De fenomenale en succesvolle Broadway-musical is gebaseerd op het boek The Story of the Trapp Family Singers.Wist je dat de Oostenrijkse familie von Trapp, op de vlucht voor de nazi’s en op doorreis naar de Verenigde Staten, tijdelijk in Loenen woonde?

  Vlak voor de oorlog uitbrak woonden ze in het huis ‘De Uitkijk’. En bijna iedere ochtend gingen ze, in hun Oostenrijkse kleren, naar de Katholieke kerk. Hier traden ze ook op, maar dan met wat serieuze liederen. 

  Vervolg de Bruisbeek en houdt bij de splitsing iets verderop rechts aan. Bij de volgende splitsing met asfaltweg fiets je links de Dalenk op. Je volgt de Dalenk tot de splitsing met de Imbosweg.

  Praktische informatie

  • Theeschenkerij De Groote Modderkolk

  Meer routes in de buurt

  Bekijk alle routes

  Activiteiten in de buurt

  Bekijk de agenda