Landgoed De Slotplaats

Een eenvoudige boerderij die begin jaren twintig van de vorige eeuw werd omgetoverd tot een statig buitenhuis. Nu is het een theehuis waar je van een heerlijke high tea kunt genieten.

Ingrijpend verbouwd

Het echtpaar Van der Goes-Van Harinxma thoe Slooten laat in 1922 de bestaande boerderij met herenkamer ingrijpend verbouwen tot een comfortabel buitenhuis. Ze nemen hiervoor het architectenbureau Gerretsen en Endt uit Oosterbeek in de arm. Dit bureau neemt ook de voor- en achtertuin onder handen. Geïnspireerd door de architectonische tuinstijl die al vanaf 1910 populair is, creëren zij een samenhangend geheel. De verdiept gelegen geometrische voortuin heeft bloemperken, hagen en gemetselde trappen.

Huis stamt uit twee bouwperiodes

Het landhuis heeft een opvallend hoge kap, kruisvensters met roedenverdeling en luiken met een zandlopermotief. Op het dak staat een sierlijk torentje, een dakruiter, met een luidklok. Dat het huis uit twee bouwperioden stamt, is te zien aan de twee kleuren baksteen. Rode stenen uit 1818 in de voorgevel en gele stenen uit 1922 in de andere gevels.

Wandelen

Op landgoed De Slotplaats is een mooie wandelroute uitgezet. Deze route is ook in de route app van Natuurmonumenten te vinden. De app is gratis te downloaden voor iphone en android.

Leuke weetjes

Zonnewijzer

De zonnewijzer heeft woelige tijden meegemaakt. Hij is in 1750 ontworpen door wetenschapper Johann Hermann Knoop en is gehakt uit één blok zandsteen. Knoop geeft als huisonderwijzer les in wiskunde en astronomie aan de zoon des huizes, jonkheer Edzard. De zonnewijzer raakt in 1787 bij een volksoproer zwaar beschadigd door geweerschoten.

  • Bouwjaar: 1818; 1922.
  • Architect: 1818: onbekend, 1922: W.J. Gerretsen en P.H. Endt
  • Status: Rijksmonument