Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Pronkrondje De Slotplaats in Bakkeveen (Friesland)

Waar: Landgoed De Slotplaats

De Slotplaats
24 minuten
1,2 km
 • Geschikt voor rolstoel
 • Honden mogen alleen los op aangegeven locaties

Over de route

Let op: bij langdurige droogte kan het pad rul en moeilijker toegankelijk worden.

Landgoed De Slotplaats is één van de grotere bosgebieden in Friesland. Jonkheer Burmania plantte de eerste bomen van het landgoed al in 1730. De afgelopen jaren heeft Natuurmonumenten hard gewerkt om landgoed De Slotplaats in originele staat te herstellen. Tijdens deze wandeling loop je door het deel van het parkbos dat vroeger voornamelijk bedoeld was om mee te pronken en te laten zien hoe welgesteld je wel niet was.  

Na de wandeling kun je in De Slotplaats terecht voor heerlijke en duurzame hapjes en drankjes of voor een verrassend (lunch)gerecht.

Deze route is geel gemarkeerd en voert over paden van stevige zandgrond. Daardoor is deze route ook geschikt voor mensen in een rolstoel en wandelaars met rollator of buggy. Echter, bij aanhoudende droogte is het pad vanwege het rulle zand minder geschikt voor rolstoelgebruikers. 

Waar kun je starten

Slotplaats Landgoed
Startpunt

Restaurant De Slotplaats

Nu gesloten: morgen weer toegankelijk vanaf 10.00

  Wat kom je onderweg tegen?

  Restaurant De Slotplaats start route

  1. Landgoed De Slotplaats

  De Slotplaats is een eeuwenoud landgoed in een bosrijke omgeving. De Slotplaats werd in 1668 aangelegd. Toen bouwde de familie Aylva een slot, het Blauhûs genoemd. In 1838 werd het Blauhûs afgebroken. Alleen de slotboerderij van het landgoed, gebouwd in 1818, bleef over. Dit gebouw is in 2006 helemaal gerestaureerd en is nu in gebruik als restaurant. Kom bij De Slotplaats genieten van een smakelijke lunch, ontspannen diner of picknick in de boomgaard voor of na de wandeling. Het gebouw, maar ook het bos en tuin, de Burmaniazuil en de zonnewijzer hebben de status van Rijksmonument. 

  Bij dit punt staat een picknickbank. Over 200 meter is de volgende zitgelegenheid.

  Oude beuk

  2. Bos van Knoop

  De wetenschapper en tuinarchitect Johann Hermann Knoop is misschien wel de bekendste gast die De Slotplaats heeft gehad. In de eerste helft van de 18e eeuw heeft hij bijna het hele landgoed vormgegeven. Overal kom je sporen van Knoop tegen: deze wandelroute gaat langs de historische tuin met boomgaard (naast de parkeerplaats) en de Burmaniazuil midden in het parkbos van… jawel: Knoop!

  In 2019 is dit bos van Knoop hersteld. Zo is het diagonale padenpatroon aan één kant weer zichtbaar gemaakt, zijn de in slechte conditie verkerende sparren verwijderd en zijn nieuwe loofbomen aangeplant. Op deze manier kunnen bezoekers over tweehonderd jaar nog steeds van dit pronkbos met grote bomen genieten.

  Burmaniazuil

  3. De Burmaniazuil

  In het hart van het bos staat de Burmaniazuil. Het is een zogenaamde 'poppestien’: de plek waar kindertjes vandaan komen. Vroeger stond er, naar horen zeggen, een loden haan op. Deze hebben wij in 2020 terug geplaats. Het verhaal gaat dat als deze haan kraait, de zuil kantelt zodat de ouders hun baby eronder vandaan kunnen halen.

  Over het bruggetje staat een bank. 300 meter verder staat de volgende bank.

  Praktische informatie

  Meer routes in de buurt

  Bekijk alle routes

  Activiteiten in de buurt

  Bekijk de agenda