Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Landgoed Egheria

Landgoed Egheria Bos

Een landgoed om energie van te krijgen

De Tankenberg is toch wel 'mijn plek' voor een rondje hardlopen. Na een dag werken is het heerlijk om over landgoed Egheria te rennen. Over lanen en bospaadjes, langs beken en poeltjes. En dan pauzeren bij de koepel. Dat is soms ook nodig want de Tankenberg is met 85 meter de hoogste berg van Overijssel. Ik moet dan echt even op adem komen, bij de koepel krijg ik nieuwe energie. Misschien ook niet vreemd, de koepel schijnt gebouwd te zijn op energiebanen.

Simone Damhof
Simone Damhof

Boswachter van dit gebied

Meer over Landgoed Egheria

Over het gebied

Op de top van Overijssel

Dit landgoed laat je letterlijk hoogte- en dieptepunten ervaren. Van beekdal De Helle naar bergtop De Tankenberg. Voor wandelaars en mountainbikers een hele klim. Egheria is Twente op zijn best; weilanden omzoomd met houtwallen en snelstromende beekjes in het bos. Dat trekt niet alleen mensen aan maar ook allerlei soorten planten en dieren.

Bossen en beken

Schrik niet als je in het bos een luid, miauwend geluid hoort. Het is een buizerd, een van de vijf soorten roofvogels die op het landgoed voorkomen. De havik scheert behendig tussen de bomen door, jagend op kleine vogels. Spectaculair hoe hij achter zijn prooi aan zit!

Het water in de beken en poelen is kristalhelder. Dat is precies wat de zeldzame kamsalamander nodig heeft. Hier leven voldoende watervlooien voor de jonge salamanders. De volwassen dieren verlaten het water en gaan in het omliggende bos op zoek naar wormen, duizendpoten, slakken en insecten. In het voorjaar is het hier een gekwaak van jewelste, de kikkers zijn weer op vrijersvoeten.

Rijkdom aan rust

Vanuit een dicht bospad sta je ineens op een oud boerenerf. De boerderij Erve Middelkamp is nu een groepsaccommodatie van Drostes. Een ideale lokatie voor familieweekenden, meerdaagse trainingen of workshops. De varkensstal is het kantoor van Natuurmonumenten. Ga in de hooischuur terug in de tijd en rust even uit: binnen of buiten op een picknickbank. Meestal scharrelen onze kippetjes ook rond. Neem gerust een eitje mee als souvenir. Geniet van het uitzicht over het beekdal en luister ondertussen naar het getimmer van de specht. Eigenlijk is er ‘niets’ en dat is nu juist het mooie. Met een beetje geluk spot je een ree, valk of vos.

Als je in de hooischuur staat, kijk dan eens naar boven. Daar is onze vergaderruimte. Een glazen ruimte die we ook verhuren aan organisaties. Op deze plek komt inspiratie vanzelf bovendrijven. Boswachters Simone en Ellen maakten er een vlog over, die kun je hier bekijken.

Dassen Hendrik

Het Dassen Hendrik Pad loopt achter Erve Middelkamp. Dassen Hendrik, zo heette boer Hendrik Tijdhof die iets verderop woonde. Hij wandelde langs de toenmalige dassenburcht naar Oldenzaal. Dassen Hendrik zou nooit geloofd hebben dat zijn naam nog eens in een wandelroute zou voorkomen. Aan bijnamen geen gebrek in Twente!

Over namen gesproken: De naam Egheria is de samenvoeging van de namen Egbert, Hendrik, Richard en Arnold. Dat waren de kinderen van de vorige landgoedeigenaar, textielfabrikant H.E. ten Cate. De naam verwijst echter ook naar de waternimf Egeria. Niet zo verwonderlijk want op het landgoed ontspringen vijf beken. Aan de voet van de Tankenberg vind je zelfs een bron met een kraantje.

Energie op hoog niveau

Het glooiende landschap doet je niet direct aan Twente denken. Dit is dan ook een uniek stukje Twente. In de ijstijd ontstonden hier hoge stuwwallen. De Tankenberg is met 85 meter de hoogste berg in Overijssel. Wat een uitzicht! Je kijkt tot ver in Duitsland.

Op de plek waar nu de koepel op de Tankenberg staat zou de tempel van Germaanse godin Tanfana hebben gestaan. De koepel bouwde men op een kruising van energiebanen, leylijnen. In de koepel met je rug tegen de muur schijn je de energie te kunnen voelen. Het proberen waard.

Geniet van het uitzicht en bedenk dat we deze plek moeten koesteren. Dat vraagt goed onderhoud en beheer. Wij doen hiervoor ons uiterste best met steun van onze leden en vrijwilligers.

Genieten van bospaden en vergezichten

Boswachters Ellen en Simone nemen je mee naar landgoed Egheria met een bezoek aan erve Middelkamp en natuurlijk genieten van het uitzicht op de Tankenberg.

Op pad met boswachters Ellen en Simone

Landgoed Egheria

De mooiste routes

De routes over landgoed Egheria staan allemaal op het informatiebord bij Pannenkoekhoes De Stroper. Parkeerruimte genoeg en de perfecte start voor de wandeling. Voor kinderen tot 6 jaar is er de Tocht van Oerrr. Voor iets oudere kinderen is er de Tovertocht van OERRR.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Pannenkoekhoes De Stroper
Landgoed Egheria

Nieuws

Direct naar

Landgoed Egheria

Wat wij hier doen

Ruimte voor de kamsalamander

Natuurmonumenten zet zich op het landgoed in voor behoud van cultuur en natuur. Een belangrijk aspect van het werk van de boswachter is beheer van bos, beken en poelen. In het beekdal maaien we in fases.Vlinders en andere insecten vinden dan voldoende voedsel en schuilplekken in de onbewerkte stukken. Insecten zijn op hun beurt ook weer van groot belang als voedsel voor de kamsalamander. Samen met andere partijen werken wij aan het verbeteren van de waterhuishouding. Belangrijk voor de dieren en planten die het hier juist zo goed doen vanwege het schone bronwater.