Ga direct naar inhoud

Erve Middelkamp op Egheria

In Twente verhuisden schuren wel vaker van het ene naar het andere erf. Zo belandde ook de 18e-eeuwse hooischuur uit Fleringen op het 21e eeuwse Erve Middelkamp.

Erve Middelkamp op Landgoed Egheria

Erve Middelkamp is een typisch Twents boerderijcomplex. De hallenhuisboerderij en de voormalige varkensstal zijn gebouwd in het begin van de 20e eeuw, in vakwerk met invulling van rode baksteen. Opvallend is de oudere hooischuur op het erf.

Verhuizen van een schuur

In 1970 laat toenmalig eigenaar, de Twentse textielfabrikant H.J. ten Cate de houten hooischuur van erve Mittendorf uit Fleringen (Tubbergen) verplaatsen naar Erve Middelkamp. De schuur heeft een houten gebintconstructie en een open doorrit. In de gebinten zitten telmerken. Deze ingekerfde cijfers waren een hulpmiddel om de onderdelen van de constructie op de juiste wijze in elkaar te zetten. De fundering bestaat uit zwerfkeien en de vloer is van Bentheimer zandsteen. De wanden zijn deels van hout, deels van leem met daarboven kenmerkend vlechtwerk met strokruizen.

Pengat Erve Middelkamp op Landgoed Egheria

Pengat Erve Middelkamp op Landgoed Egheria

Pen en gat verbinding

Het gebeurde in Twente wel vaker dat schuren van het ene naar het andere erf verhuisden. Vooral de houten schuren zijn vrij eenvoudig verplaatsbaar: je kunt ze goed demonteren door de uitneembare pen en gat verbindingen, en dan later elders weer opbouwen.

Vergaderen in de glazen 'doos'

In 2012 is op de zolder een vergaderruimte gerealiseerd in de vorm van een glazen 'doos', met minimale verstoring van het historische gebouw. Beneden is een informatieruimte van Natuurmonumenten, waar bezoekers van een kopje koffie en het uitzicht kunnen genieten.

Lees meer over vergaderen in de Hooischuur

  • Bouwjaar: Boerderij: begin 20e eeuw, Hooischuur: 18e eeuw, 1970, Glazen inbouw: 2012
  • Architect: Streekeigen bouwstijl, hooischuur 1970: Jan Jans, 2012: Schipperdouwesarchitectuur
  • Status: Schuur: Rijksmonument

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid