Erfgoed ontdekken

Dassen Hendrik Pad, Egheria bij De Lutte

Erfgoed ontdekken

Dassen Hendrik Pad, Egheria bij De Lutte

Dankzij het Dassen Hendrik Pad is het volop genieten op Egheria. Bij Erve Middelkamp kun je pauzeren met een kop koffie in de gerestaureerde hooischuur.

De wandelroute start bij Pannenkoekhoes De Stroper aan de Bentheimerstraat, is 4,1 km, maar niet bewegwijzerd.

Wandel deze route met onze route app

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Pannenkoekhoes De Stroper
  • Bentheimerstraat 25, 7587 ND De Lutte
  • N735 van Oldenzaal naar De Lutte.

Praktisch

De route

 Startpunt

1De Stroper

Het start- en eindpunt van het Dassen Hendrik Pad is bij Pannenkoekhoes De Stroper. Een smakelijke plek om je tocht te beginnen of te eindigen. Wist je dat Natuurmonumenten er ook verjaardagsfeestjes heeft voor verschillende leeftijdsgroepen. Soms kom je in het bos tovenaars, kabouters of mini-boswachters tegen. Interesse? Bel even met De Stroper: (0541) 55 15 15.

De Stroper
De Stroper
De Stroper
De Stroper

2Mariakapel

Je staat hier bij het Mariakapelletje. Kapelletjes komen vooral in het zuiden van Nederland voor en werden gebouwd ter verering van een heilige. In andere delen van Nederland zijn ze zeldzamer. Toch zie je ze in Twente ook geregeld.

Mariakapel
Mariakapel

3Dassen Hendrik

Dit pad is genoemd naar Hendrik Tijdhof, oftewel Dassen Hendrik. Hij gebruikte dit pad rond 1900 om naar Oldenzaal te lopen. In de buurt van het pad lag een dassenburcht, vandaar dat Hendrik al gauw de bijnaam Dassen Hendrik kreeg. Hij overleed in 1952 op 84-jarige leeftijd. Ook latere generaties dragen de naam met trots: zo kennen we nu Dassen Bennie en Dassen Anke. Zij werkten mee aan de totstandkoming van dit pad.

Dassen Hendrik
Dassen Hendrik

4Egheria

Landgoed Egheria is, zoals je zult merken een heuvelachtig hoevelandschap. Op de Oldenzaalse stuwwal ontspringen vijf beken. De plantenrijkdom is dankzij het bronwater en de bijzondere samenstelling van de bodem bijna zo gevarieerd als in Zuid-Limburg. Waterkruiskruid en dotterbloem doen het hier uitzonderlijk goed. De naam Egheria is een samenvoeging van de voorletters van de kinderen van de vroegere landgoedeigenaar Ten Cate, maar verwijst ook naar de waternimf Egeria.

Egheria
Egheria
Egheria
Egheria
Egheria
Egheria

5Theekoepel

Je staat hier op het hoogste punt van Overijssel. Vanaf maar liefst 85 meter heb je een grandioos uitzicht over het glooiende Twentse landschap. Dat is echter niet altijd zo geweest. Enkele jaren geleden verwijderde Natuurmonumenten daarom het bos op de flank van de Tankenberg. Ook werd de bovenlaag afgeplagd in de hoop heide terug te krijgen die er vóór 1900 groeide. En dat lukt: struikheide, blauwe knoop en kruipbrem bloeien er weer volop. Wel spannend, want het blijft natuurlijk afwachten wat er precies gaat komen. Nu krijgt de wandelaar weer een (klein) stukje van het landschap te zien zoals dat er vroeger uitzag. Namelijk een groot weids heidelandschap.Vervolg je weg achter het theekoepeltje door een prachtig bosje.

Theekoepel
Theekoepel
Theekoepel
Theekoepel
Theekoepel
Theekoepel

6Beukenlaan

Deze prachtige beukenlaan komt uit in beekdal De Helle. Beukenlanen met hun indrukwekkende hoge kruinen zijn kenmerkend voor agrarische landgoederen. Vooral in de herfst is het een feest hier te wandelen, vanwege de goudbruine kleur van de bladeren.

Beukenlaan
Beukenlaan
Beukenlaan
Beukenlaan

7Erve Middelkamp

Verborgen in het gebied stuit je plots op Erve Middelkamp. Een typisch Twents erf. Natuurmonumenten heeft hier haar kantoor en werkschuur, van waaruit de natuurgebieden in Noordoost Twente worden beheerd. In de onlangs gerestaureerde hooischuur vind je meer informatie en kun je met een kop koffie genieten van het prachtige uitzicht op het beekdal. Boven in de hooischuur vind je een inspirerende vergaderruimte. Deze is te huur voor organisaties die willen vergaderen in het ‘groen’. De boerderij op het erf is gerestaureerd en is te huur als groepsaccommodatie.

Erve Middelkamp
Erve Middelkamp
Erve Middelkamp
Erve Middelkamp
Erve Middelkamp
Erve Middelkamp
Landgoed Egheria

Wat wij hier doen

Ruimte voor de kamsalamander

Natuurmonumenten zet zich op het landgoed in voor behoud van cultuur en natuur. Een belangrijk aspect van het werk van de boswachter is beheer van bos, beken en poelen. In het beekdal maaien we in fases.Vlinders en andere insecten vinden dan voldoende voedsel en schuilplekken in de onbewerkte stukken. Insecten zijn op hun beurt ook weer van groot belang als voedsel voor de kamsalamander. Samen met andere partijen werken wij aan het verbeteren van de waterhuishouding. Belangrijk voor de dieren en planten die het hier juist zo goed doen vanwege het schone bronwater.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.