Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Boerskotten, vlakbij Oldenzaal

Waar: Boerskotten

Wandelroute Boerskotten, vlakbij Oldenzaal
49 minuten
2,44 km

Over de route

Ten zuidoosten van Oldenzaal ligt een verrassend afwisselend landgoed: Boerskotten. Wandelaars genieten hier van prachtige lanen met loofbomen, kleine weilanden met houtwallen en akkers met kruiden en wilde bloemen.

Start vanaf de parkeerplaats Boerskotten aan de Koopsweg bij het Ecoduct over de A1. Volg daar de gele route.

Waar kun je starten

Boerskotten
Startpunt

Ecoduct Koopsweg

Wat kom je onderweg tegen?

Millenniumlaantje

1. Millenniumlaantje

Op 17 november 2001 is hier voor elk kind dat in het jaar 2000 in de gemeente Losser is geboren, een beuk geplant. De burgemeester van Losser en een vertegenwoordiger van Natuurmonumenten plantten samen de eerste boom, ter nagedachtenis aan de levenloos geboren of overleden kinderen. Samen vormen deze ‘baby’-beuken het ‘millenniumlaantje’.

Kerkuil
Kerkuil
Kerkuil

2. Kerkuil

Boerenerven en vakwerkschuren liggen verscholen tussen lanen met bomen, beken, graanvelden, houtwallen en heideveldjes. Dit is een ideale leefomgeving voor de kerkuil. Een majestueuze nachtvogel, die voornamelijk op zolders van kerken en boerderijen broedt. Door het slopen en renoveren van oude schuren en het afsluiten van kerktorens verdwenen veel natuurlijke nestplaatsen. Om deze uilen een handje te helpen heeft Natuurmonumenten samen met het IVN op diverse geschikte plaatsen kerkuilkasten opgehangen en vliegopeningen gemaakt in gevels van gebouwen.

Kruisbeeld en Dianabeeld
Kruisbeeld en Dianabeeld
Kruisbeeld en Dianabeeld

3. Kruisbeeld en Dianabeeld

In 1851 kocht de Oldenzaalse huisarts Essink Boerskotten en legde er een landgoed aan. In 1946 gaf mevrouw Baurichter-Essink opdracht een kruisbeeld op te richten. Het staat symbool voor dankbaarheid, omdat zij en haar gezin de oorlog hadden overleefd. Het statige kruis kreeg een plek op het hoogste punt van Boerskotten en is gemaakt van hout afkomstig uit de bossen van het landgoed. Het corpus is van koper en is in de loop der tijd van kleur veranderd, waardoor het als het ware opgaat in de bosrijke omgeving. Een stukje verder staat een beeld van jachtgodin Diana. Zij herinnert sinds 1928 aan de functie van het gebied als jachtgebied voor de familie Essink.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes