Wandelen

Wandelroute Boerskotten, vlakbij Oldenzaal

Wandelen

Wandelroute Boerskotten, vlakbij Oldenzaal

Ten zuidoosten van Oldenzaal ligt een verrassend afwisselend landgoed: Boerskotten. Wandelaars genieten hier van prachtige lanen met loofbomen, kleine weilanden met houtwallen en akkers met kruiden en wilde bloemen.

Start vanaf de parkeerplaats Boerskotten aan de Koopsweg bij het Ecoduct over de A1. Volg daar de gele route.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Ecoduct Koopsweg
  • Koopsweg 20, 7587 PM De Lutte
  • Vanaf De Lutte: richting Losser en voorbij het Arboretum op de kruising rechtsaf de Postweg op. Over het viaduct van de A1 komt u in het bosgebied Boerskotten. Na ca. 400 m houdt het bos aan de linkerkant op, hier bevindt zich de parkeerplaats. Vanaf Oldenzaal: richting Losser gaat u voor het viaduct over de A1 linksaf de postweg op. Na ca. 1 km. kunt u voor het bos rechtsaf de Koopsweg op, hier bevindt zich direct aan de linkerzijde de parkeerplaats.

De route

 Startpunt

1Millenniumlaantje

Op 17 november 2001 is hier voor elk kind dat in het jaar 2000 in de gemeente Losser is geboren, een beuk geplant. De burgemeester van Losser en een vertegenwoordiger van Natuurmonumenten plantten samen de eerste boom, ter nagedachtenis aan de levenloos geboren of overleden kinderen. Samen vormen deze ‘baby’-beuken het ‘millenniumlaantje’.

Millenniumlaantje
Millenniumlaantje

2Kerkuil

Boerenerven en vakwerkschuren liggen verscholen tussen lanen met bomen, beken, graanvelden, houtwallen en heideveldjes. Dit is een ideale leefomgeving voor de kerkuil. Een majestueuze nachtvogel, die voornamelijk op zolders van kerken en boerderijen broedt. Door het slopen en renoveren van oude schuren en het afsluiten van kerktorens verdwenen veel natuurlijke nestplaatsen. Om deze uilen een handje te helpen heeft Natuurmonumenten samen met het IVN op diverse geschikte plaatsen kerkuilkasten opgehangen en vliegopeningen gemaakt in gevels van gebouwen.

Kerkuil
Kerkuil
Kerkuil
Kerkuil
Kerkuil
Kerkuil

3Kruisbeeld en Dianabeeld

In 1851 kocht de Oldenzaalse huisarts Essink Boerskotten en legde er een landgoed aan. In 1946 gaf mevrouw Baurichter-Essink opdracht een kruisbeeld op te richten. Het staat symbool voor dankbaarheid, omdat zij en haar gezin de oorlog hadden overleefd. Het statige kruis kreeg een plek op het hoogste punt van Boerskotten en is gemaakt van hout afkomstig uit de bossen van het landgoed. Het corpus is van koper en is in de loop der tijd van kleur veranderd, waardoor het als het ware opgaat in de bosrijke omgeving. Een stukje verder staat een beeld van jachtgodin Diana. Zij herinnert sinds 1928 aan de functie van het gebied als jachtgebied voor de familie Essink.

Kruisbeeld en Dianabeeld
Kruisbeeld en Dianabeeld
Kruisbeeld en Dianabeeld
Kruisbeeld en Dianabeeld
Kruisbeeld en Dianabeeld
Kruisbeeld en Dianabeeld

4Vakwerkschuur

Eén van de charmes van een landgoed zijn de cultuurhistorische elementen. Natuurmonumenten probeert deze te behouden. Deze Twentse vakwerkschuur was ooit een boerderijtje. Een ‘los hoes’ om precies te zijn. Mens en dier leefden er in één ruimte samen. Later is de boerderij verplaatst en deed dienst als koeienschuur. Zo’n schuur kon gemakkelijk uit elkaar worden gehaald en elders geplaatst, omdat de houten gebinten genummerd waren.

Vakwerkschuur
Vakwerkschuur
Vakwerkschuur
Vakwerkschuur

5Natuurlijk bos

Net als op veel andere plekken streeft Natuurmonumenten op Boerskotten naar een natuurlijk bos met inheemse boomsoorten. Naaldbomen wijken hier daarom voor loofbomen. Want in een loofbos is de soortenrijkdom groter. Je hoort er meer zangvogels zoals de tjiftjaf, zanglijster en appelvink. De zeldzame zwarte specht hakt met zijn snavel ovale nestholten in oude bomen. Natuurlijk beheer betekent ook dat dode bomen blijven liggen, zodat er paddenstoelen, mossen en planten op groeien.

Natuurlijk bos
Natuurlijk bos
Natuurlijk bos
Natuurlijk bos
Natuurlijk bos
Natuurlijk bos

6Stenen tafel

Een mooi plekje om even uit te rusten of te picknicken. De stenen tafel is gemaakt van een oude molensteen, die ooit graan maalde in een molen.

Stenen tafel
Stenen tafel

7Gedenksteen

Deze steen 1873-1973 gedenkt de voormalige bosbazen van Boerskotten: Spitshuis.

Gedenksteen
Gedenksteen
Gedenksteen
Gedenksteen
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.