Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Nationaal Park Drents-Friese Wold, Diever

Waar: Nationaal Park Drents-Friese Wold

Wandelroute Berkenheuvel, Drents Friese Wold, vlakbij Diever
2 uur 46
8,3 km

Over de route

Gevarieerde wandeling door bossen en langs de kraaiheide van landgoed Berkenheuvel. Loop langs een bospoel, het onderduikershol, vochtige weilanden met houtwallen en een landhuis. De route is met gele routeplaatjes gemarkeerd.

Waar kun je starten

NP Drents Friese Wold
Startpunt

Parkeerplaats Toeristisch Informatiepunt Westervelde

Wat kom je onderweg tegen?

Beschermd dorpssilhouet Diever

1. Beschermd dorpssilhouet Diever

Sommige oude Drentse dorpen hebben rondom de dorpskern nog prachtig glooiende akkers. Diever, met één van de oudste kerken van Drenthe, heeft de titel ‘beschermd dorpsgezicht’. Vanaf de Noordes heb je goed zicht op het dorp en begrijp je meteen waarom het deze titel verwierf. De boeren uit deze omgeving brachten eeuwenlang schapenmest naar de Noordes. Zo is uiteindelijk de bolling ontstaan en werd hier op de akkers graan verbouwd.

Landgoed Berkenheuvel

2. Landgoed Berkenheuvel

Via een smal paadje loop je landgoed Berkenheuvel in. Dit bos is ruim een eeuw geleden aangeplant door landgoedeigenaar A.C. van Daalen. Hij koos vooral dennen, omdat daar geld mee te verdienen was. Dennenhout werd in die tijd in de mijnen gebruikt om schachten mee te stutten. Wist je dat dennenhout de bijzondere eigenschap heeft dat het eerst kraakt voordat het echt breekt? Een prima alarmsysteem. A.C. van Daalen is in deze streek vooral bekend geworden als eigenaar van het landgoed Berkenheuvel en als bestrijder van de stuifzanden. De stuifzanden in deze omgeving waren vooral ontstaan door te intensieve begrazing. Van Daalen bestreed het zand onder meer door wallen aan te leggen, berken te planten en dennen te zaaien.

Monument A.C. van Daalen

3. Monument A.C. van Daalen

Op het monument van A.C. van Daalen, dat je op deze wandeling tegen komt, staat: ‘hier verrees uit stuivend zand en ledig aard, een lachend paradys’. Met deze zuil uit 1925, werd herdacht dat het landgoed Berkenheuvel 35 jaar er voor in bezit kwam van de familie Van Daalen. Hij is belangrijk geweest voor de ontwikkeling van het huidige natuurgebied.

Praktische informatie

  • Diever, Dorpsrestaurant De Lange

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes