Wandelen

Familiepad Noordenveld bij Dwingelderveld

  • Geschikt voor rolstoel
Wandelen

Familiepad Noordenveld bij Dwingelderveld

Eindeloze vergezichten over heide en hoge zandruggen, een rondtrekkende herder met hond en schaapskudde, tientallen vennen waar het barst van het leven. Dat is het Dwingelderveld. Het leefgebied van alle Nederlandse slangensoorten, 45 soorten libellen en de sierlijke kraanvogel.

Deze route voert je door bos, langs de schaapskooi Achter ’t Zaand en over de natte heide van het Dwingelderveld. Doordat de route over verhard pad voert, is deze begaanbaar voor iedereen; ook voor mensen in een rolstoel of gezinnen met kinderwagens. Op verschillende plekken staan er bankjes waar je even kunt bijkomen en genieten van de omgeving.

De start van het familiepad is bij de parkeerplaats Achter ’t Zaand van Staatsbosbeheer, bij het informatiepaneel. Maar je kunt de wandeling ook oppakken bij de schaapskooi. De wandeling is 2,5 kilometer en is niet in het veld aangegeven, volg het betonpad.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Toegankelijkheid

De route

 Startpunt

1Welkom in Nationaal Park Dwingelderveld!

Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Natte laagtes en hoge zandruggen wisselen elkaar af in dit uitgestrekte natuurgebied.

Door de afwisseling van heide, bos, stuifzand en vennen vind je enorm veel bijzondere planten en dieren. De gewone dopheide kleurt de natte gedeeltes van het Dwingelderveld in de zomer spectaculair roze.

Alle drie Nederlandse slangensoorten – adder, gladde slang en ringslang – leven op het Dwingelderveld. Wees niet bang, je bent juist een enorme geluksvogel als je er eentje tegenkomt.

Hoor je een trompetterende roep in de verte? De sierlijke kraanvogel komt hier sinds enkele jaren tot broeden op het Dwingelderveld. De boswachters zijn enorm trots dat deze onmiskenbare roep weer door het natuurgebied schalt.

Adder
Welkom in Nationaal Park Dwingelderveld!
dwingelderveld schaapskudde boerenzwaluw, schaapsherder
Welkom in Nationaal Park Dwingelderveld!
Kraanvogel
Welkom in Nationaal Park Dwingelderveld!

2Stuifheuvels in toom

Heuvels in het bos? Hoe kan dat? Rond 1900 was er nauwelijks bos in het Dwingelderveld, wel heide en zandverstuivingen. Bij flinke stormen bedekte dit zand hele akkers, en zelfs dorpen werden bedreigd door het zand. Staatsbosbeheer kreeg de opdracht om bomen aan te planten die zand met hun wortels konden vastleggen, en voor windluwte zorgden. Vooral dennen en eiken werden geplant op de zandheuvels, want die kunnen leven op voedselarme zandgrond en in extreme omstandigheden.

Stuifheuvels in het bos Achter 't Zaand
Stuifheuvels in toom

3Schaapskooi

Een rondtrekkende schaapherder met hond en schaapskudde is voor menigeen een idyllisch plaatje. Desalniettemin is het hard werken voor mens en dier. Iedere ochtend gaat de groep het Dwingelderveld in en als één grote, geoliede maaimachine aan de slag om jonge boompjes en gras op te eten. Zonder de schapen zou de heide heel snel weer bos worden.

De heide, met de planten en dieren die alleen daar kunnen leven, is zo bijzonder dat de boswachters van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer het willen behouden. Dat gebeurt met tal van maatregelen. Naast het begrazen met schapen en soms met koeien en geiten, worden er ook jonge boompjes en struiken uitgetrokken, de bovenste laag met veel gras weggeschraapt (plaggen), en soms zelfs afgebrand. Maar in ieder geval dus begraasd, elke dag weer. Met veel dank aan de hardwerkende Drentse heideschapen!

Tip: Iedere zondagmiddag zijn er vrijwilligers in de inforuimte bij de schaapskooi. Ze vertellen over de schapen, de kudde en het heidebeheer. Ook zijn er regelmatig demonstraties met wol in de hoofdrol, zoals spinnen, vilten of kaarden.

schapen, herder en hond op het Dwingelderveld
Schaapskooi
Schaapskooi Achter 't Zaand in Lhee
Schaapskooi

4De uitgestrekte heide

En ineens is daar, in volle glorie, de heide van het Dwingelderveld! Kijk, luister en geniet!

Bij de afslag waar de route de heide opgaat, is een picknickplek met rolstoelvriendelijke picknicktafels.

oneindig Dwingelderveld
De uitgestrekte heide

545 libellensoorten

Nergens in West-Europa is er zoveel aaneengesloten natte heide als in het Dwingelderveld. Wist je dat er in het nationaal park meer dan 60 vennetjes zijn? Soms zijn er zelfs betonnen paden, zoals hier, nodig om wandelaars droge voeten te laten houden.

Het is daarom bijna niet voor te stellen dat het Noordenveld hier tot 2011 een intensief (en dus droog) landbouwgebied was. Door het verwijderen van de bovenste laag landbouwgrond, het dempen van sloten en weghalen van bomen hebben Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer de oppervlakte natte heide weer vergroot. Het resulteert in een prachtig leefgebied voor onder andere libellen.

Er leven in het Dwingelderveld meer dan 45 libellensoorten, zoals de viervlek. Op een zomerse dag vergeet je de tijd als je naar dit sprookjesachtige tafereel rondom één van de vennen kijkt.

Volg bij de kruising met de onverharde weg het betonpad, deze maakt een slinger. Ga rechtdoor waar het betonpad een verhard (fiets)pad kruist (volg het bord 'Wandelpad').

Zonsopkomst Dwingelderveld
45 libellensoorten
viervlek
45 libellensoorten

6Productiebos

Hier kun je zien hoe eentonig een productiebos in het verleden was. Vroeger werden de bomen aangeplant tegen zandverstuivingen en voor de houtopbrengst. Rond de vijftiger jaren in de vorige eeuw kwam er een ommekeer in de visie op bosbeheer. Recreatie en de natuurwaarde werden belangrijker. Dat betekende dat Staatsbosbeheer dode bomen liet liggen, mooie bomen meer ruimte gaf en meer inheemse - Nederlandse - bomen aanplantte. Nu worden de bossen langzamerhand meer natuurlijk en veel gevarieerder met verschillende boomsoorten en open plekken. En kunnen er veel meer planten- en diersoorten leven. 

Productiebos familiepad Achter 't Zaand
Productiebos

7Eindpunt

Je bent aangekomen bij het eindpunt van de route! De boswachters hopen dat je genoten hebt. Wil je nog meer over Dwingelderveld ontdekken? Breng een bezoek aan het bezoekerscentrum Dwingelderveld van Natuurmonumenten in Ruinen. Het bezoekerscentrum is rolstoeltoegankelijk.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.