Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Nationaal Park Dwingelderveld

Dwingelderveld

Oer-Drents landschap

Weids, stil en nat. Dat is voor mij het Dwingelderveld. Hier kan ik, onder prachtige wolkenluchten, dwalen en tot rust komen. En elk seizoen heeft z’n eigen kleuren. In het voorjaar zie je witte zeeën van veenpluis, in de zomer is de hei roze en paars en in de herfst geven de grassen het gebied een oranjegele gloed. Soms kom ik de schaapherder tegen met zijn schapen en hond. Dan is het net of je terug gaat in de tijd.

Willem Borjeson
Willem Borjeson

Boswachter van dit gebied

Meer over Nationaal Park Dwingelderveld
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Over het gebied

  Een ongestoorde horizon. Die kun je op het Dwingelderveld nog zien. Hier kun je eindeloos ver kijken.

  Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Natte laagtes – slenken genoemd – en hoge zandruggen wisselen elkaar af in het uitgestrekte Dwingelderveld. Je vindt er heide, bos, jeneverbesbosjes, stuifzand en ruim veertig vennen. Een deel van die vennen is ontstaan in de ijstijd, andere zijn het resultaat van veenafgravingen. 

  Veiligstellen van het oer-Drentse landschap

  Natuurmonumenten kocht in 1930 het eerste stuk van het Dwingelderveld om zo een voorbeeld van het oer-Drentse landschap veilig te stellen. In de hele provincie gingen heidevelden verloren door ontginningen. De eerste aankoop betrof een gebied van 700 hectare, het nationaal park heeft nu een oppervlakte van 3.700 hectare. Daarvan heeft Natuurmonumenten bijna de helft in eigendom.

  Er op uit

  Er zijn tal van mogelijkheden om te genieten van het bijzondere landschap. Je kunt er wandelen, fietsen, hardlopen, paardrijden en naar vogels kijken in hutten en achter schermen. En in Ruinen vind je ons bezoekerscentrum, de ideale uitvalsbasis om het gebied te ontdekken. De kinderen kunnen zich heerlijk uitleven in de speelnatuur van OERRR.

  Het Dwingelderveld kleurt geel/oranje

  In de herfst komen er weer andere kleuren in het landschap. Het geel en oranje van de grassen krijgen de overhand. Het lijkt wel een savanne. Ook in deze maanden is het natuurgebied fascinerend.

  Bekijk de fietsroute

  Tijd voor libellen

  Nergens in West-Europa is er zoveel aaneengesloten natte heide als in het Dwingelderveld. Wist je dat er in het nationaal park meer dan 60 vennetjes zijn?! Een ideaal leefgebied voor libellen zoals de viervlek.

  filter plus

  Drentse heideschapen

  Grote kans dat je tijdens een fiets- of wandeltocht over de heide van het Dwingelderveld een schaapskudde met herder en hond ziet. Bijna dagelijks zijn ze hier aan het werk. De levende maaimachines houden het heidegebied in stand door te snoepen van jonge boompjes en grassen.

  bezoek de schaapskooi
  filter plus
  Nationaal Park Dwingelderveld

  De mooiste routes

 • Fietsen

  Fietsroute Dwingelderveld

  Fiets door het afwisselende landschap van het Nationaal Park Dwingelderveld. De fietsroute gaat door bossen, heide en langs vennen.

  • 31.6 km
 • Hardlopen

  Trailrun Dwingelderveld (Drenthe)

  In het Nationaal Park Dwingelderveld ligt het grootste natte heidegebied in West-Europa. De trailrun over het Dwingelderveld beperkt zich niet tot de Dwingeloosche Heide.

  • 23.01 km
 • Nationaal Park Dwingelderveld

  Agenda

  Veenpluis Siemen Dijkstra
  za 21 sep
  Fietsen

  Fietsexcursie met Siemen Dijkstra

  Het Dwingelderveld bekijken door de ogen van kunstenaar Siemen Dijkstra

  Wandeling met de boswachter Dwingelderveld
  zo 22 sep
  Wandelen

  Wandeling met de boswachter Dwingelderveld

  Ga met de gids lekker de natuur in.

  Paddenstoelenwandeling Dwingelderveld
  za 28 sep
  Wandelen

  Paddenstoelenwandeling Dwingelderveld

  Ga mee met de gids en zoek bijzondere paddenstoelen

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Praktisch

  Extra informatie

  Nationaal Park Dwingelderveld

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Nationaal Park Dwingelderveld

  Wat wij hier doen

  Open, afwisselende heide

  Heide is in het verleden ontstaan door boskap en begrazing met enorm veel schapen en koeien. Zouden we niets doen, dan zou de heide heel snel weer bos worden. We vinden de heide, met de planten en dieren die alleen daar kunnen leven, zo bijzonder dat we alles in het werk stellen om het te behouden. Dat doen we in het Nationaal Park Dwingelderveld samen met de boswachters van Staatsbosbeheer. We plaggen regelmatig de heide, zodat er weer jonge struiken gaan groeien. De Drentse heideschapen van onze herder Johan Coelingh zijn dagelijks op de heide te vinden; de schapen grazen het gras tussen de heidestruiken weg. Zij krijgen daarbij hulp van geiten en koeien. Zo houden we het landschap open, kunnen jonge heideplanten ontkiemen en zijn planten als klokjesgentiaan en zonnedauw van een toekomst verzekerd. Vlinders, libellen, reptielen, amfibieën en vogels behouden de ruimte die ze verdienen.

  logo