Ossendrechtse Duinen

Welkom in Ossendrechtse Duinen

Ossendrechtse duinen ligt op de flanken van de Brabantse Wal en in Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide. Een uitgestrekt, heuvelachtig gebied met bossen, heide, stuifzand, vennen, bijzondere amfibieën en unieke planten.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Ossendrechtse Duinen

Over het gebied

Natuurgebied Ossendrechtse Duinen ligt op de flanken van de Brabantse Wal en in het Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide. Een uitgestrekt, afwisselend gebied met bossen, heide, stuifzand en vennen, bijzondere amfibieën, insecten en unieke planten.

Voorheen heette het hele gebied Groote Meer. Het gebied is nu gesplitst in de toegankelijke gebieden Kleine Meer en Ossendrechtse Duinen en Landgoed Groote Meer (volledig privé).

Gladde slang en heideblauwtje

Ossendrechtse duinen liggen nabij Ossendrecht en Putte. In de natuur komen bijzondere dieren voor zoals de nachtzwaluw, boomleeuwerik en roodborsttapuit en zeldzame vlinders als het heideblauwtje.

Wandelen en fietsen in Ossendrechtse Duinen en omgeving

In Ossendrechtse duinen liggen twee gemarkeerde wandelroutes: wandelroute Haas en wandelroute Mier.Ook liggen er prachtige fietsroutes in het Grenspark De Zoom - Kalmthoutse heide en op de Brabantse Wal!

Aan het werk in Ossendrechtse Duinen

Die heerlijke afwisseling van bossen, heide, stuifzand en vennen in het grenspark is er gekomen dankzij het vijfjarige LIFE-project. Dit realiseerde Natuurmonumenten samen met de Vlaamse collega’s. Het eentonige productiebos werd omgevormd, er kwam een verbinding tussen de heidevlakten en het zand kon weer ongehinderd gaan stuiven.

Maar er was meer werk aan de winkel. Natuurmonumenten pakte de waterstand aan van het Kleine Meer, Groote Meer en Granaatven, vennen met een (te) lage waterstand. Nu kunnen de vennen weer gaan leven!

Bezoekersinformatie

Vrij wandelen op wegen en paden

Faciliteiten

Ossendrechtse Duinen

Nieuws van de boswachter