Natuurgebied

Ossendrechtse Duinen

Ossendrechtse Duinen

Welkom in Ossendrechtse Duinen

Er komt geen einde aan de heidevelden en open zand. Heerlijk rustgevend in dit erkend stiltegebied!
Alleen de nachtzwaluw hoor je als je meegaat op de nachtzwaluwexcursie. In de zomer is de heide op z'n mooist.

Miranda Fieret
Miranda Fieret

Boswachter van dit gebied

Meer over Ossendrechtse Duinen
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  De Ossendrechtse Duinen is een erkend stiltegebied samen met de naastgelegen Kalmthoutse Heide. Beide onderdeel van Nationaal Park Grenspark Kalmthoutse Heide.  Je bent even in Afrika met zandduinen en zeedennen.

  Gladde slang en heideblauwtje

  Ossendrechtse Duinen liggen nabij Ossendrecht en Putte. Het gebied is de thuis van bijzondere vogels zoals de nachtzwaluw, boomleeuwerik en roodborsttapuit en insecten waaronder de zandloopkever.

  Wandelen en fietsen in Ossendrechtse Duinen en omgeving

  In Ossendrechtse duinen liggen twee gemarkeerde wandelroutes: wandelroute Haas en wandelroute Mier. De middellange afstandswandeling Ree laat je het gehele Grenspark ontdekken en loopt ook door dit gebied. Door Grenspark Kalmthoutse heide gaan vier fietsroutes: poortfietslussen. 

   

  Ossendrechtse Duinen

  Agenda

  Dauwwandeling Kleine Meer - Grenspark
  za 11 mrt
  Wandelen

  Lange afstandswandeling bij kleine meer in Ossendrecht

  Heb je een goede conditie en ben je graag in de natuur? Trek dan je wandelschoenen aan voor een pittige wandeling door het natuurgebied kleine meer.

  Nachtegaal
  za 13 mei
  Wandelen

  Vogel safari in de noordpolder van Ossendrecht

  Mei is de maand waarin bijna alle vogels weer terug zijn uit de overwinteringsgebieden om te gaan broeden. De noordpolder is een een kakofonie van vogelzang geworden. Tijdens deze tocht voor beginners kom je alles te weten over de basisvaardigheden van het vogelen.

  koninginnepage
  za 17 jun
  Op pad met kinderen

  Op zoek naar vlinders en kevers bij kleine meer in Ossendrecht

  Vandaag brengen we de insectenwereld onder de aandacht. We gaan vlinders, sprinkhanen en kevers van dichtbij bekijken. Verder gaan we je leren hoe je insectenvallen zet. We gaan ze allemaal zien, want juni is de topmaand voor deze prachtige beesten!

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Huisregels

  Praktisch

  Extra informatie

  Ossendrechtse Duinen

  Nieuws van de boswachter

  Ossendrechtse Duinen

  Wat wij hier doen

  Aan het werk in Ossendrechtse Duinen

  Die heerlijke afwisseling van bossen, heide, stuifzand en vennen in het grenspark is mede ontstaan dankzij het vijfjarige LIFE-project. Dit realiseerde Natuurmonumenten samen met de Vlaamse collega’s. Het eentonige productiebos werd omgevormd, er kwam een verbinding tussen de heidevlakten en het zand kon weer ongehinderd gaan stuiven. Maar er was meer werk aan de winkel. Natuurmonumenten pakte de waterstand aan van het Kleine Meer, Groote Meer en Granaatven, vennen met een (te) lage waterstand. Nu kunnen de vennen weer gaan leven!

  logo