Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Mier, vlak bij Ossendrecht

Waar: Ossendrechtse Duinen

Wandelroute Mier, vlak bij Ossendrecht
2 uur 6
6,32 km

Over de route

Maak een fraaie wandeling vlak bij de Belgisch-Nederlandse grens. Je wandelt door bossen en over heide. Bij het pannenkoekenrestaurant 'De Heusche Bollaert' kun je iets eten of drinken.

Waar kun je starten

Ossendrechtse Duinen
Startpunt

Ossendrechtse Duinen, Parkeerplaats recreatiepark Hazeduinen

Wat kom je onderweg tegen?

1. Mier - Van Mierlo

Voor deze wandelroute volg je de rode bordjes met een mier erop. 

Natuurmonumenten is een van de eigenaren van dit natuurgebied. Maar de route dankt zijn naam aan Van Mierlo, eigenaar van het gebied de Bieduinen. Natuurmonumenten beschermt dit natuurgebied niet alleen. Dat doen we in een samenwerkingsverband van verschillende, internationale natuurbeherende organisaties, met Staatsbosbeheer, het Belgische Agentschap voor Bos en Natuur, Natuurpunt én particuliere grondeigenaren.

Mijnbouw

2. Mijnbouw

Vroeger plantte men veel dennenbossen aan. Het hout hiervan werd vooral gebruikt in de mijnbouw. In die bossen werden veel bomen in rijen neergezet, maar de dennen kregen zo geen ruimte om zich mooi te ontwikkelen. Daarom hebben veel van deze bomen alleen bovenin nog een groene kruin. Op het veldje hier zie je een mooie den die wel de ruimte heeft gekregen. Je ziet dat de vertakkingen bij deze boom al heel laag beginnen!

 

Hoge bomen

3. Hoge bomen

Bij het vorige punt noemden we al de mijnbouw. Hier zie je zo'n dennenbos met bomen die in rijen zijn aangeplant. Dit waren meestal grove dennen en er was een belangrijke reden om voor deze bomen te kiezen!Krakend hout

Er werd heel bewust dennenhout gebruikt in de mijngangen. Dit hout begint namelijk eerst te kraken voor het breekt. De mijnwerkers werden zo dus gewaarschuwd als een gang in dreigde te storten!