Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Mier, vlak bij Ossendrecht

Waar: Ossendrechtse Duinen

Wandelroute Mier, vlak bij Ossendrecht
2 uur 6
6,32 km

Over de route

Maak een fraaie wandeling vlak bij de Belgisch-Nederlandse grens. Je wandelt door bossen en over heide. Bij het pannenkoekenrestaurant 'De Heusche Bollaert' kun je iets eten of drinken.

Maak een fraaie wandeling vlak bij de Belgisch-Nederlandse grens. Je wandelt door bossen en over heide. Bij het pannenkoekenrestaurant 'De Heusche Bollaert' kun je iets eten of drinken.

Waar kun je starten

Ossendrechtse Duinen
Startpunt

Ossendrechtse Duinen, Parkeerplaats recreatiepark Hazeduinen

Wat kom je onderweg tegen?

1. Van Mierlo

Je kunt de wandeling volgen via je smartphone, download de route app van Natuurmonumenten via nm.nl/routeapp. Maar de route is ook gemarkeerd met rode bordjes met een mier erop. Later op de wandeling vertellen we je meer over de (rode) mier, want deze komt hier niet veel meer voor.Verschillende eigenarenNatuurmonumenten is een van de grotere eigenaren van het natuurgebied. Maar de route dankt zijn naam aan Van Mierlo, eigenaar van het gebied de Bieduinen. 

Mijnbouw

2. Mijnbouw

Vroeger plantte men veel dennenbossen aan. Het hout hiervan werd vooral gebruikt in de mijnbouw. Er werden in die bossen veel bomen in rijen neergezet. Maar de dennen kregen zo geen ruimte om zich mooi te ontwikkelen. Daarom hebben veel van deze bomen alleen bovenin nog een groene kruin. Op het veldje hier zie je een mooie den die wel de ruimte heeft gekregen. Je ziet dat de vertakkingen bij deze boom al heel laag beginnen!Opener bosWij dunnen regelmatig plekken in het bos, om zo andere bomen, maar ook planten op de bodem te laten profiteren van minder dicht bos. Zij krijgen dan meer licht en ruimte om te groeien. Dit trekt uiteindelijk ook weer meer dieren aan, zoals insecten en vogels aan. En zo kun je juist door de bomen het bos weer zien!

Hoge bomen

3. Hoge bomen

Bij het vorige punt noemden we al de mijnbouw. Hier zie je zo'n dennenbos met bomen die in rijen zijn aangeplant. Dit waren meestal grove dennen. Er was een heel belangrijke reden om voor deze bomen te kiezen!Krakend houtEr werd heel bewust dennenhout gebruikt in de mijngangen. Dit hout begint namelijk eerst te kraken voor het breekt. De mijnwerkers werden dus op tijd gewaarschuwd als een gang in dreigde te storten!