Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Haas, vlak bij Ossendrecht

Waar: Ossendrechtse Duinen

Haas in weiland
1 uur 38
4,9 km

Over de route

Maak een mooi ommetje door het leefgebied van de gladde slang en de nachtzwaluw. Speur tijdens het wandelen naar spechten en boomklevers en natuurlijk naar hazen in het veld!

Waar kun je starten

Ossendrechtse Duinen
Startpunt

Ossendrechtse Duinen, Parkeerplaats café Puts Meuleke

Wat kom je onderweg tegen?

1. Puts Meuleke

Dit café dankt zijn naam aan de molen die hier vlakbij stond aan de weg richting Putte. Wat voor soort molen het precies is geweest, weet men niet helemaal zeker; het kan een heimolen geweest zijn of een watermolen. De molen was in de 18e eeuw al afgebroken. 

Steek hier vlakbij over en ga rechtsaf, een stuk over het fietspad. Over ongeveer 350 meter zie je aan je linkerzijde de informatieborden van Grenspark Kalmthoutse Heide.

2. Grensoverschrijdende natuur

De natuur hoeft zich hier gelukkig niet aan grenzen te houden. Grenspark Kalmthoutse Heide is maar liefst 6.000 hectare groot, dat is te vergelijken met bijna 10.000 voetbalvelden! Natuurmonumenten beschermt dit natuurgebied niet alleen. Dat doen we in een samenwerkingsverband van verschillende, internationale natuurbeherende organisaties, met Staatsbosbeheer, het Belgische Agentschap voor Bos en Natuur, Natuurpunt én particuliere grondeigenaren.

In het eerste gedeelte van de route vind je markeerbordjes van een verbindingspad (2 witte voetjes op een zwarte ondergrond). Dit pad verbindt dit stuk met route Haas.

3. Douglasbos

Hier zie je allemaal Douglasbomen staan. Neem van de laaghangende takken eens een paar dennennaalden. Wrijf deze naalden stevig tussen je wijsvinger en duim en ruik er aan. Nu weet je waar de luchtverfrisser-fabrikanten hun inspiratie vandaan halen!

Hoge bomen

De Douglas kreeg zijn naam, omdat ingenieur Douglas ontdekte dat deze bomen snel en recht omhoog groeien. Hierdoor zijn ze ideaal hout voor o.a. meubels. Douglas heeft nog een bijzondere eigenschap. Alle zaailingen kunnen in de schaduw groeien van de eigen moederboom of andere bomen! Geen enkele zaailing van een andere boomsoort kan in de schaduw opgroeien.

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda