Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute landgoed Visdonk, bij Roosendaal

Waar: Visdonk

Wandelroute landgoed Visdonk, bij Roosendaal
3 uur 39
11 km

Over de route

Bij Roosendaal vind je tussen de landbouwgronden een prachtig stuk natuur, met heide, bos en als hoogtepunt het Rozenven.

De naam Visdonk is ontstaan uit het oude woord fis, dat bunzing betekent. Een prachtige, kleine marterachtige die het tegenwoordig helaas moeilijk heeft in Nederland. En in Brabant vind je meer 'donken': zandige ophogingen in moerasgebied.

 

Parkeer voor de route bij Lodge Visdonk. Vanaf daar loop je in 5 minuten naar het startpunt bij het T-huis.

Een duidelijke routekaart staat op het bord bij het T-huis en Lodge Visdonk. Houd voor de route de rode pijltjes in de gaten.

Waar kun je starten

Visdonk Rozenven

Wat kom je onderweg tegen?

1. Lanen en dreven

Meer dan 150 jaar geleden, rond 1850, werden de schapen hier over zandpaden naar de heide gedreven door de herder en zijn honden. Deze zandpaden tussen weilanden en heide noemen we schapendriften. Later, toen de heide ontgonnen werd voor productiebossen, landbouw en veeteelt, werden deze driften in gebruik genomen voor het beheer van de bossen en de landbouw. Na de aanplant van houtwallen en laanbomen aan de driften, werden deze zandpaden dreven genoemd. Je staat nu ook in een dreef, namelijk de Dennescheerderdreef die hier overgaat in de Bosmierdreef. Langs lanen werden vaak beuken geplant. Deze machtige bomen hebben veel blad, waardoor er weinig zonlicht op de bodem kan komen. Zodoende konden de mensen én in de schaduw lopen én er kwam geen onderbegroeiing, waardoor de lanen mooi open bleven.

2. Hondenspeelveld

Loslopende honden zijn vaak onderwerp van gesprek. Ze kunnen overlast veroorzaken voor andere bezoekers en een bedreiging zijn voor de natuur. Vanuit hun speelsheid of jachtinstinct kunnen ze konijnen, reeën en andere dieren opjagen of achterna zitten, met alle gevolgen vandien. Daarom moeten honden in de natuur aan de lijn. Maar we snappen ook dat het heerlijk is voor een hond om los te rennen en zijn energie kwijt te kunnen. Natuurmonumenten heeft daarom op Visdonk niet alleen voor een loslooproute gekozen, maar ook voor een heerlijk losloop- en speelveld voor honden. Zij kunnen hier naar hartenlust rondrennen en ravotten. Op de weg ernaartoe en op alle andere andere plekken in de natuur moeten honden dus wél aan de lijn. Wij hopen dat zo iedereen volop van de natuur kan genieten.

3. Tweede Gedenkbos

Je bevindt je nu in het tweede gedenkbos op Visdonk. Het is een soort nieuwe natuur met een bijzondere betekenis. Mensen die een bepaalde gebeurtenis willen herdenken, kunnen hier hun eigen boompje laten planten door Natuurmonumenten. In het Gedenkbos groeien straks verschillende beuken, berken, esdoorns en andere bomen, elk met een eigen herinnering. Of het nu gaat om een dierbare die overleden is, een huwelijk, de geboorte van een kind of het behalen van een speciale leeftijd. Wat jij belangrijk vindt om te herdenken, kan hier mogelijk gemaakt worden.Aan het eind van de rode wandelroute kom je nog door het eerste gedenkbos. Ook zijn er gedenkbomen geplaatst in verschillende lanen in het gebied. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met Natuurmonumenten West-Brabant. Kijk daarvoor op natuurmonumenten.nl/visdonk

Praktische informatie

  • Brasserie T-huis

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda