Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

De 10 mooiste heideroutes

In augustus kleuren de heidevelden paars! Een bekend fenomeen waar je op verschillende plekken in ons land van kunt genieten. Wees er snel bij, want de intense kleur vlakt begin september al af. De boswachters hebben de mooiste routes met bloeiende heides voor je op een rij gezet.

Update coronavirus: De natuur is open. Even buiten uitwaaien en de gedachten verzetten in de natuur. Zeker in deze tijd is dat voor veel mensen heel belangrijk. Laten we er samen voor zorgen dat het mogelijk blijft. Bekijk hier richtlijnen rond corona en natuur

Dwingelderveld, Drenthe

Maak kans op een ontmoeting met een kudde Drentse heideschapen tijdens een wandeling of fietstocht op de grote, stille heide van Dwingelderveld. De schapen zorgen ervoor dat de heide openblijft en elk jaar opnieuw prachtig paars kleurt.

Bekijk de wandelroute

Mantingerveld, Drenthe

Wel zin in wat kilometers in de benen? De fietsroute van 67 kilometer van Mantingerveld gaat door drie Drentse natuurgebieden. Verbonden tot één groene parel.

Bekijk de fietsroute

Loonse en Drunense Duinen, Noord-Brabant

Struin door de Loonse en Drunense Duinen, waar heidevelden in augustus en september paars kleuren. Een ideale plek voor levendbarende hagedissen die lekker liggen te zonnebaden in het zand!

Bekijk hier de wandelroute

Kaapse Bossen, Utrecht

Rolstoelgebruikers, wandelwagens en buggy’s genieten van bloeiende heide op de Utrechtse Heuvelrug vanaf het rolstoelpad. Dit heide- en stuifzandveld bij de Helenaheuvel is een restant van het eens woeste heidegebied dat vanaf de 18e eeuw steeds meer werd bebost.

Bekijk de route

De Sprengenberg, Overrijssel

Laat je verrassen door glooiende heidevelden tot zover het oog reikt, Schotse hooglanders, oude bouwlanden en schitterende uitzichten. Dit is de enige plek waar je het korhoen nog kan zien en ook hier dreigen ze te verdwijnen. Sluit je wandeling af met een streeklunch bij Herberg De Pas.

Bekijk de wandelroute

Grote Veld, Gelderland

Ooit was het Grote Veld één uitgestrekte open vlakte, waar vele schaapskudden hun kost bij elkaar graasden op de heide. Hoewel een groot deel van het gebied mettertijd werd ingeplant met bomen, voert deze route je nog langs oude resterende heidevelden.

Bekijk de wandelroute

Mantingerveld, Drenthe

Wandel door de verschillende kleine stukjes heide ten zuiden van Mantinge. In het Mantingerveld is Natuurmonumenten bezig een groot heideveld in oude glorie te herstellen. De wandelroute geeft je nu al een goed beeld van de huidige natuur, en van wat er nog gaat komen.

Bekijk de wandelroute

Fochteloërveen, Friesland & Drenthe

De boswachters zetten in het Fochteloërveen op behoud van veen en heide, het gebied van de kraanvogel. Sinds een paar jaar broeden ze er zelfs! Ontdek het leefgebied van de kraanvogel met de paarse velden.

Bekijk de wandelroute

Kampina, Noord-Brabant

De paarse pracht van de uitgestrekte heidevelden van Kampina kun je op verschillende manieren ontdekken. Pak de fiets om van de vergezichten over de paarse hei te genieten. Misschien hoor je de veldleeuwerik zingen!

Bekijk de wandelrouteBekijk de fietsroute

Brunssummerheide, Limburg

Wandel over de uitgestrekte heides en bossen van het Zuid-Limburgse heuvellandschap. Na iedere heuvel geniet je van een nieuw uitzicht. Dat is pas een ontdekkingstocht!

Bekijk de wandelroute

Brunssumerheide, Limburg

Ben je slecht ter been of wil je graag met de kinderwagen op pad? Vanaf het beleefpad geniet je van de paarse, glooiende heidevelden.

Bekijk het beleefpad

Mookerheide, Limburg

Ontdek dé hoogtepunten van de Mookerheide: het jachtslot, de heide, de Heumense schans, de Mookerschans en weidse uitzichten.

Bekijk de wandelroute

Buurserzand, Overijssel

Grazende hereford koeien met kalfjes, pootjebaden in het Buursermeertje, genieten op een bankje van bloeiende parnassia bij het Rietschot. Deze route brengt je over de heide en door het bos langs alle high lights van het Buurserzand.

Bekijk de wandelroute

Deelerwoud, Gelderland

Het Deelerwoud is een oase van rust gelegen tussen twee heel bekende buren: de Nationale Parken Hoge Veluwe en Veluwezoom. In dit voormalige stuifzandgebied vind je eindeloze heidevelden. Vergeet geen foto’s te maken.

Bekijk de wandelroute

Veluwezoom-Posbank, Gelderland

Ben je niet bang voor een stevige klim of daling? Kom naar de heideheuvels op Veluwezoom! Het glooiende landschap geeft je overweldigende uitzichten over paarse velden. Een zoete geur komt je tegemoet. Uitrusten kan in Paviljoen de Posbank.

Bekijk de wandelroute

Agenda

Herstel heide en biodiversiteit Planken Wambuis
za 04 jul

Informatiewandeling herstel van heidelandschap en biodiversiteit

In natuurgebied Planken Wambuis gaat Natuurmonumenten aan de slag met het herstel van het heidelandschap en het versterken van de biodiversiteit. Wat gaat er in het gebied gebeuren en waarom? Neem deel aan de informatiewandeling op zaterdag 4 juli 2020.

ree Kampina
za 04 jul
Dieren spotten

Het ree in de avondschemer op de Kampina

Hoop jij ooit oog in oog te staan met een ree? Ga mee op zoek naar dit schuwe dier in het indrukwekkende landschap van de Kampina!

Zwerftocht door het Zwanenwater
zo 05 jul
Wandelen

Zwerftocht door het Zwanenwater

Een lange wandeling langs de mooiste plekken van het Zwanenwater

logo