Ga direct naar inhoud
Wandelen of fietsen langs bloeiende, paarse heide

De mooiste heideroutes

In de loop van juli komt de heide langzaam in bloei. Vanaf half augustus kun je op veel plekken van de prachtige paarse kleur genieten. Ga snel kijken, de intense kleur vlakt in september al af. Onze boswachters hebben op deze pagina de mooiste routes met bloeiende heide voor je op een rij gezet. Zoek je een kortere of een langere wandelroute? In de meeste gebieden is dat geen probleem! Ga naar het gebied van je keuze om alle wandel- en fietsroutes te zien.

Fochteloërveen, Friesland & Drenthe

De boswachters zetten in het Fochteloërveen in op het behoud van heide, maar zeker ook van veen. Het uitgestrekte gebied is ideaal voor kraanvogels. Sinds een paar jaar broeden ze er zelfs! Op deze route kom je langs zandrug De Bonghaar. Door regelmatig te plaggen houdt Natuurmonumenten de heide hier in stand.

Heide, een klein maar belangrijk plantje

Natuurmonumenten doet veel om heide te behouden in Nederland. Maar waarom eigenlijk? Heel simpel. Als we niks doen, neemt de biodiversiteit, de hoeveelheid plant- en diersoorten, nog meer af. Wil je weten wat we allemaal doen, en waarom we dat doen? Lees snel verder.

Agenda