Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute de Huisvennen, vlak bij Boxtel

Waar: Kampina

Wandelroute de Huisvennenroute, vlak bij Boxtel
2 uur 13
6,67 km

Over de route

Wandel door een fantastisch gebied met vennen en heidevelden. Geniet van het uitzicht. Speur naar vogels op het water en reeën in het bos.

Ontdek uitgestrekte heidevelden en vennen en geniet van rust en ruimte op de Kampina. Vooral bij de Huisvennenroute heb je na bijna elke bocht weer een ander uitzicht. Het landschap wisselt van bos naar open heide en van vennen naar stuifzandheuvels. Speur op het water naar vogels zoals de dodaars, lepelaar en de zilverreiger. Veel Plezier!

De route wordt aangegeven met witte pijlen.

Waar kun je starten

Boom in optrekkende mist op Kampina
Startpunt

Parkeerplaats Huisvennen - Roond

Wat kom je onderweg tegen?

Dieren en planten
Dieren en planten
Levendbarende hagedis

1. Dieren en planten

Er leven honderden soorten dieren en planten op de Kampina en de Oisterwijkse Bossen!

Wat denk je van de vele blauwe bosbessen in juli en de prachtige paarse heide in augustus. Speur ook naar zonnedauw: een zeldzaam vleesetend plantje! Het rozegele plantje eet kleine insecten die afkomen op de geur en vast blijven plakken aan de kleverige 'dauwdruppels'.

Bijzondere dieren die hier in het landschap leven: reeën, de das, nachtzwaluw, roodborsttapuit, tal van vlinders en de levendbarende hagedis. En in november landen op Kampina soms doortrekkende kraanvogels! Redenen genoeg om met zijn allen dit gebied te koesteren en te beschermen.

Kogelvangersven
Kogelvangersven
Kogelvangersven

2. Kogelvangersven

Voor je strekt het Kogelvangersven zich uit. In de 18de eeuw oefende de gendarmerie hier haar schietkunsten, door over het ven in de zandwallen te schieten.

Net als de andere nabijgelegen vennen wordt het Kogelvangersven door regenwater gevoed. Hierdoor zijn de vennen voedselarm en groeien er kenmerkende planten zoals zonnedauw, lavendelheide en veenbes.

Natuurmonumenten wil in dit door naaldbomen dichtgroeiende gebied stuifzand en heide weer een kans geven. Daarom zie je dat wij aan de andere kant van het Kogelvangersven een aantal bomen gekapt hebben. De wind krijgt hier weer vrij spel, dit kun je zelf ervaren. Hierdoor groeit het gebied niet meer dicht en wordt de natuur hier aantrekkelijker voor de heide en bijvoorbeeld de nachtzwaluw en zandbij.

Viervleklibel

3. De wind heeft vrij spel

Op dit punt heeft Natuurmonumenten enkele jaren geleden veel bos weggehaald. Bij het vorige punt hadden we het al over de wind die vrij spel heeft. Hier is ook iets anders aan de hand. Door de oevers vrij te maken, is er weer ruimte voor vochtige heide met bijzondere planten als zonnedauw, veenpluis en dopheide.

Je wandelt hierna langs het Groot Huisven, één van de waardevolste vennen van Kampina. Het ven maakt deel uit van de Huisvennen die vroeger eigendom waren van de 'Heeren van Boxtel'. Langs de oevers groeit een zeldzame heidesoort: lavendelheide. En over het ven kun je zomers libellen zien vliegen, zoals de viervlek (foto), het lantaarntje en de zeldzame witsnuitlibel.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda