Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Smalwater, vlak bij Boxtel

Waar: Kampina

Paartje IJsvogels
2 uur 53
8,7 km

Over de route

Wijk af van de gebaande paden, kies voor de fraaie Smalwaterwandeling. Ontdek de natuur langs de beek, in het bos en op de heide in natuurgebied Kampina.

Let op: langs de beek is het echt struinen door de wilde begroeiing. We raden daarom een korte broek af i.v.m. brandnetels die hier groeien.

Waar kun je starten

Boom in optrekkende mist op Kampina
Startpunt

Parkeerplaats Huisvennen - Roond

Wat kom je onderweg tegen?

Verzetsmonument Kampina

1. Verzetsmonument

Aan het begin van je wandeling, valt direct de fietser op. Het is een monument ter herinnering aan de verzetsmensen die Airborne militairen lieten onderduiken in de Tweede Wereldoorlog.

Melkbussen

Het monument is ontworpen door Boxtelaar B. van Houtum. De fietser rijdt in de richting van de plek waar de militairen zaten. De melkkannen herinneren aan de bussen waar het verzet voedsel in verstopte voor de militairen. Want melk in bussen vervoeren, dat was toen de dagelijkse gang van zaken. Hier was dus niets verdachts aan. Op de plaquettes staan de namen van burgers die zich hier hebben ingezet voor deze zaak. De gebroeders Schut staan apart vermeld: zij werden opgepakt en op verdenking van verzet geëxecuteerd door de Duitse bezetters.

Goed verborgen

De ondergedoken militairen zijn op Kampina nooit gevonden. De Duitsers deden hun best de schuilplaats te vinden, maar omdat het verzet steeds kleine groepjes Duitse soldaten aanviel, durfden zij het gebied niet verder te verkennen.

Zandbij

2. Gehucht De Roond

De boerderijen die je hier ziet, vormen samen het gehuchtje De Roond. Het is ontstaan ten tijde van ontginning van de heide voor landbouwgronden. Je verlaat hier de asfaltweg en loopt tussen de weilanden door.

Oude zandweg met eiken

Straks steek je nog een weg over, waarna je door een eikenlaan wandelt. Dit is een oude zandweg die gelukkig niet is geasfalteerd. Het geeft niet alleen een sfeervol uiterlijk aan het landschap, de zandweg is ook belangrijk voor de natuur! Graafwespen, zandbijen en diverse kevers leven namelijk op en in deze zandwegen.

ree in het vroege ochtendlicht

3. Kerkepad en reeën

Op deze plek kun je de keuze maken voor de 4- of voor de 8-km wandeling. Linksaf is de verkorte route, je wandelt dan over het Kerkepad. Dit oude zandweggetje is nog onderdeel van het pad dat van landbouwenclave Balsvoort naar de kerk in Boxtel liep. De wandelroute in de app is de 8-km wandeling.

Reeën 

Speur ook goed de weilanden af. Je kunt hier zomaar reeën zien grazen! Vooral in de ochtend en richting de schemeravond zijn ze actief. Blijf dan zo snel mogelijk stilstaan, dan is de kans een stuk kleiner dat ze wegrennen.

Praktische informatie

  • Wandelen op wegen en paden

  • Honden welkom, mits aan de lijn

  • Vliegen met drones niet toegestaan

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda