Word lid
Wandelen

Jeneverbesroute Mantingerveld, vlakbij Hoogeveen

Jeneverbesroute Mantingerveld, vlakbij Hoogeveen

9 km

Waar

Mantingerbos- en weiden

Wandelen

Jeneverbesroute Mantingerveld, vlakbij Hoogeveen

Wandel door de verschillende kleine stukjes heide ten zuiden van Mantinge. Ontdek de fraaie natuurgebiedjes, waarvan het Mantingerzand met zijn honderden jeneverbesstruiken de meeste indruk maakt. Ken je de 'witte wieven' al?

In het Mantingerveld is Natuurmonumenten bezig een groot heideveld in haar oude glorie te herstellen. Dit natuurontwikkelingsplan is Plan Goudplevier gedoopt, naar de vogel die vroeger veel in dergelijke gebieden broedde. Tussenliggende landbouwgrond wordt aangekocht en langzaam maar zeker omgevormd tot schrale heide. Daardoor kun je hier uiteindelijk gaan genieten van een ongerept natuurgebied met veel variatie. De wandelroute geeft je nu al een goed beeld van de huidige natuur, en van wat er nog gaat komen.

Deze wandelroute is afwisselend aangegeven met rode, witte en gele paaltjes. Je start door vanaf de parkeerplaats aan de Mantingerdijk de rode wandelroute te volgen.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt

Parkeerplaats aan de Mantingerdijk: Toon op kaart

Aanrijdroute auto

Vanaf de A28 Hoogeveen-Assen:
Neem afslag Spier. Rijd via Wijster rijdt u door Mantinge richting Meppen. De parkeerplaats ligt ongeveer 1,5 kilometer buiten Mantinge aan de rechterkant, iets voorbij Voscheheugte.
Via Hoogeveen of Westerbork:
Rijd naar Nieuw-Balinge (N 374, afslag Nieuw-Balinge) en volg de bordjes Dorpshuis. Hier is ook een informatiehoek ingericht over de natuurontwikkeling. Volg vanaf de parkeerplaats bij het dorpshuis de Lijsterstraat, linksaf tot de Mantingerweg. Rechtsaf de Mantingerweg op, na 300 meter de witte wandelroutepijlen volgen.

Aanrijdroute openbaar vervoer

Het Mantingerveld is te bereiken met de (huur-)fiets vanaf het NS-station Hoogeveen. Nieuw-Balinge is ongeveer 11 kilometer fietsen. Vanaf station Hoogeveen neem je bus 237, uitstappen bij de halte bij Theehuis Voscheheugte.

De route

 Startpunt

Mantingerbos- en weiden Parkeerplaats aan de Mantingerdijk

9 km

Jeneverbesroute Mantingerveld, vlakbij Hoogeveen