Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Mantingerveld

landschap Mantingerveld met jeneverbesstruiken

Geheimzinnige bomen

Voor mij is er niks mooiers dan op een mistige ochtend langs mysterieuze jeneverbessen op het Mantingerzand te lopen. Als ik over de mulle zandpaadjes op de zandverstuivingen banjer, en in de verte op de heide de schapen zie, kan ik me niet voorstellen dat dit 25 jaar geleden nog gewoon landbouwgrond was.

Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden

Boswachter van dit gebied

Meer over Mantingerveld
 • Nieuws
 • Routes
 • Projecten
 • Over het gebied

  Al 25 jaar zijn we bezig om vier kleine natuurgebieden ten noorden van Hoogeveen samen te voegen tot een groot aaneengesloten heidelandschap: het Mantingerveld. Dit herstel begon met een grote actie, waarbij 50.000 Nederlanders ruim twee miljoen euro doneerden.

  Eeuwenlang bestond dit deel van Drenthe uit heide, hoogveen en vennen. Door een intensieve ruilverkaveling in 1960 bleef er van dit landschap weinig over. Planten en dieren werden teruggedrongen in kleine natuurgebiedjes, zoals Mantingerzand, Hullenzand, Lentsche Veen en Martensplek. Nu is het weer mogelijk om heerlijk te wandelen door dit authentieke Drentse landschap. Ook met de fiets of te paard is het volop genieten.

  Dierenleven in het Mantingerveld

  Aaneengesloten natuurgebieden zijn cruciaal voor de overlevingskansen van planten en dieren. Ze moeten zich kunnen verplaatsen om zich voort te planten, om voedsel en beschutting te vinden en een veilige plek bij storm, overstroming of brand. Nu de natuur de ruimte heeft, leven er weer veel planten en dieren in het afwisselende Mantingerveld. De heikikker en de levendbarende hagedis vind je bij de vennen, kruipbrem en tormentil in de heide, klokjesgentiaan en moeraswolfsklauw in de nattere gedeelten. Bij poelen moet je uitkijken naar ringslangen en libellen. Ook wulp en torenvalk voelen zich hier weer helemaal thuis. En als je denkt dat je de vijfde symfonie van Beethoven hoort, dan weet je dat de geelgors in de buurt is.

  geelgors

  Grazers in het Mantingerveld

  Behalve onze heidekoeien grazen er in het Mantingerveld koeien, schapen en shetlandpony’s van de Agrarische Natuur Vereniging. Iedere grazer heeft zijn eigen menu. Een gemengde groep grazers heeft daarom het meeste effect. Dat is goed voor heideplanten, voor stekelbrem, valkruid, zonnedauw én voor de jeneverbesstruiken.

  stekelbrem

  De oude den

  Al meer dan honderd jaar staat deze oude grove den in het Mantingerzand. Wat zou hij allemaal kunnen vertellen? Loop de jeneverbesroute eens, dan kom je er langs.

  Jeneverbesroute

  Zandloopkever

  Soms kom je een schoonheid tegen: de zandloopkever. Deze rovers leggen eitjes in een holletje in zanderige gebieden...

  Stoere heidekoe

  Op het Mantingerveld grazen weer heidekoeien. Dit oude koeienras is goed bestand tegen schrale omstandigheden. Als levende maaimachines voorkomen de runderen dat de heide dichtgroeit met bos.

  heidekoeien
  Mantingerveld

  De mooiste routes

 • Wandelen

  Jeneverbesroute Mantingerveld, vlakbij Hoogeveen

  Wandel door de verschillende kleine stukjes heide ten zuiden van Mantinge.

  • 9 km
 • Fietsen

  Fietsroute natuur bij Mantinge

  Je route gaat door drie Drentse natuurgebieden. Het Mantingerveld, bijvoorbeeld. Ooit kleine snippertjes natuur, nu door Natuurmonumenten verbonden tot één parel.

  • 67 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Parkeerplaats aan de Mantingerdijk

  Huisregels

  Praktisch

  Extra informatie

  Mantingerveld

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Mantingerveld

  Wat wij hier doen

  Meer ruimte voor de natuur

  Dankzij de steun van leden en sponsors herstellen we sinds 1992 de natuur in het Mantingerveld. Door gerichte aankopen van landbouwgrond maken we van vier kleine natuurgebieden één groot, aaneengesloten heidelandschap. We graven de mestrijke bovenlaag van de grond af, herstellen vennen en maken ruimte voor bos. Heel snel nemen planten en dieren bezit van deze nieuwe natuur. Bij dit natuurherstel werken we nauw samen met de inwoners van de omliggende dorpen. Met hen hebben we plannen gemaakt voor de toekomst van het Mantingerveld en het aangrenzende Mantingerbos en –weiden. Een groep gedreven vrijwilligers is iedere week in het veld om te sjouwen, snoeien, lachen, zagen, ploeteren en overleggen. Zij zijn de extra ogen, oren en handen van de boswachters in het Mantingerveld. Ben je benieuwd naar hun belevenissen?

  hun belevenissen