Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Koningsven

    Koningsven

    Welkom in Koningsven

    Koningsven wordt weer één van de mooiste moerasgebieden. De natte natuur vlak bij Sint-Jansberg en het Reichswald is ook nu al een kort bezoekje waard!

    Meer over Koningsven
    • Nieuws

    Over het gebied

    Klein maar fijn: Het Koningsven gelegen aan de rand van de stuwwal, was ooit één van de mooiste moerasgebieden van Nederland. Hier wordt het aan de voet van het Duitse Reichswald het plan Koningsven – De Diepen uitgevoerd. Deze herinrichting is begonnen in 2016, om het gebied om te toveren naar de situatie zoals deze 100 jaar geleden was, vochtig en venig.

    Koningsven – De Diepen

    In het gebied onderaan de stuwwal kan onderscheid gemaakt worden in twee gebieden. Het Koningsven, gelegen onderaan de stuwwal van het Reichswald. Hier ligt langs de grens een natuurlijke strook, de rest van dat gebied is momenteel agrarisch ingericht. Dit wordt de komende jaren aangepakt.

    Het andere deel ligt onderaan de stuwwal van de Sint-Jansberg. Dit wordt De Diepen genoemd. Hier zitten de werkzaamheden erop en is het gebied zich aan het ontwikkelen naar een moerasgebied. Het gebied wordt ingericht in samenwerking met Teunessen Zand en Grind Project Koningsven – De Diepen

    Koningsven - De Diepen Toon Hermans

    Een rijk verleden

    Het landschap bestond in die tijd uit een fijnmazige mozaïek van turfveldjes, venen, open water, verlaten stroombeddingen, graslanden en stukjes heide. Juist door deze variatie kende het gebied een grote rijkdom aan planten en dieren. Waterdrieblad, galigaan, stijve ogentroost, ronde zonnedauw, groenknolorchis, veenmosorchis, beenbreek, zomaar wat soorten die Delsman en anderen noteerden.

    “Langs de voet van het Reichswald, waar dit aan Limburg grenst, strekt zich een hoogveen uit, in den omgeving bekend als het Koningsven. Het draag zijn roemrijke naam met eere, want door geen ander zal ’t in ons land wel overtroffen worden in rijkdom aan plantensoorten en uit een oogpunt aan natuursoorten heeft ’t hier stellig zijn gelijke niet.’’ Aldus bioloog H.C. Delsman in 1906.

    Fraai overzicht vanaf de stuwwal

    Vanaf de stuwwal van het Reichswald heb je een mooi uitzicht over het Koningsven. Het kruidenrijke grasland, de kleine bosjes en houtwallen en struwelen. Het raster om het gebied is verlaagd en er zijn bossages aangeplant, zodat het toegankelijk is voor het edelhert vanuit het Reichswald, de bossage zorgt voor beschutting. Aan de andere kant van de zwarte weg ligt het deelgebied De Diepen, onderaan de voet van de Sint-Jansberg. De Diepen is het gebied dat al is ingericht. Het Koningsven gaat in de aankomende jaren gebeuren.

    Koningsven - De Diepen Toon Hermans

    Reptielen en insecten

    In Koningsven vind je natte graslanden en drogere stukken grond. In dit gebied leeft een kleine populatie ringslangen, in het droge stuk vind je de zandhagedis. De afwisseling maakt het tevens aantrekkelijk voor verschillende vlindersoorten en juffer- en libellensoorten, sprinkhanen en krekels.  

    Omdat Koningsven een zonbeschenen gebeid is, vliegen er allerlei soorten wespen, bijen en andere angeldragers. De zeldzame graafwesp leeft in dit gebied net als andere soorten solitaire bijen en wespen.

    Toekomst van Koningsven

    De Diepen is het deelgebied dat gelegen is onderaan de Sint-Jansberg, dit gebied is al ingericht. Het Koningsven bestaat veelal uit agrarische grond, uitgezonderd van de strook die langs de grens loopt. Het Koningsven gaat in de aankomende jaren ingericht worden. Rond 2030 moeten alle werkzaamheden afgerond zijn. We maken hierbij werk met werk. De sleutel tot succes ligt in grondstofwinning. De vrijgekomen voedselrijke toplaag van de bodem wordt op een verantwoorde manier weer verwerkt in de plassen.

    Samen met Teunessen Zand en Grind zijn we gestart met het initiatief: Project Koningsven – De Diepen

    Bezoekersinformatie

    Bereikbaarheid

    Koningsven

    Nieuws