Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Meijegraslanden

Tussen de Nieuwkoopse Plassen en het veenriviertje de Meije liggen de Meijegraslanden. In dit samen met boeren beheerde veenweidegebied komt weer steeds meer ruimte voor natuur. In 2020 en 2021 gaat de schop in de grond om zeldzame soorten weer een plek te bieden.

Meijegraslanden

Samen met betrokken partijen heeft de stuurgroep Veenweiden Gouwe Wiericke een ontwerp gemaakt om extra ruimte te geven aan planten en dieren die in de Nieuwkoopse Plassen voorkomen. Zo wordt er rietmoeras aangelegd als broedplek voor de roerdomp, een schuwe moerasvogel. Ook wordt schraal, voedselarm grasland gemaakt. Dat type grasland kwam vroeger veel voor op voedselarme vochtige laagveengronden, maar is door voedselrijke omstandigheden tegenwoordig zeldzaam in Nederland.

Daarnaast zal het gebied - veel meer dan het al is - een verbindingszone worden richting Bodegraven-Noord – Reeuwijkse Plassen. Het maakt de Nieuwkoopse Plassen sterker!

Roerdomp

Roerdomp

De achtergronden

Al enkele decennia is er discussie over de toekomst van de Meijegraslanden. Tot er in 2015 een breed gedragen akkoord kwam tussen de belanghebbenden (Provincie, agrariërs, gebiedspartijen en Natuurmonumenten). Lees hier meer over de achtergronden van het project. 

Natuur

Het doel van de inrichting is het beschermen en verbeteren van de zeldzame natuur in de Nieuwkoopse Plassen. Lees hier welke planten en vogels baat hebben bij het versterken van de natuur. 

Het ontwerp!

Er ligt nu een ontwerp dat uitwerking geeft aan dit akkoord. Op drie plekken in de Meijegraslanden gaan werkzaamheden plaatsvinden. Hieronder een link naar het ontwerp van ieder deelgebied, van west naar oost.

Overzichtskaart deelgebieden

Planning

In 2020 en 2021 gaat de schop in de grond. Wanneer er wat gaat gebeuren weten we op dit moment nog niet. De actuele planning zullen we hier plaatsen

Vraag en antwoord

Bij het opstellen van het ontwerp hebben we ook overleg gehad met Stichting Meijebelangen, Buurtcomité de Stichtse Meije en Stichting Behoud Meijegraslanden. Zij konden hun vragen stellen over het project. We hebben alle vragen verzameld en beantwoord. Het gaat van het ontwerp tot de waterhuishouding, van graafwerkzaamheden tot overlast van muggen. 

Bekijk hier alle vragen met antwoorden.

Informatieavond

Om uitleg te geven bij de plannen, organiseren we binnenkort een informatiebijeenkomst in De Hollandse Boerderij in Bodegraven. De datum maken we binnenkort bekend. U kunt dan vrij binnenlopen en kennismaken met het inrichtingsplan. Aan verschillende tafels geven boswachters, de gemeente en het programma Veenweiden Gouwe Wiericke uitleg bij de plannen. 

Vraag het de boswachter

Het is ook mogelijk om de boswachters van Natuurmonumenten vragen te stellen over de plannen in de Meijegraslanden. Staat je vraag niet in onze Vraag en Antwoord, stel hem aan boswachter Juriaan van Leeuwen op [email protected] 

Zien hoe het gaat worden?

We organiseren ook twee wandelingen naar gebieden die eerder zijn ingericht en nu uit zien hoe delen van de Meijegraslanden eruit gaan zien.

  1. Boswachter John Pietersen zal in het voorjaar van 2020 enkele malen wandelen door de rietlanden van de Groene Jonker om te vertellen over het nut van rietlanden en welke vogels daar van profiteren. 
  2. Boswachter Martijn van Schie zal in het juni 2020 de schoonheid van de De Haeck tonen. Bij de uitkijktoren vertelt hij wat de successen zijn van dit gebied. Hier floreren orchideeën en de andere kenmerkende én zeldzame soorten horende bij het schraal grasland.

De data van deze tochten zullen we hier bekend maken. 

Natuurlijk kun je ook zelfstandig deze gebieden bezoeken. Kijk daarvoor bij onze routes

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Werkschuur de Kievit
  • Hollandsekade 23A, 3651 LS Woerdense Verlaat, Nieuwkoop (ZH)
  • Houd het adres Hollandsekade 23 in Woerdense Verlaat aan voor de navigatie. Je kunt het startpunt alleen via de Meije, de Oude Meije of de Bosweg bereiken.
logo