Word lid
Wandelen

Wandelroute Buurserzand, bij Haaksbergen

Wandelroute Buurserzand, bij Haaksbergen

5.2 km

Waar

Buurserzand

Wandelen

Wandelroute Buurserzand, bij Haaksbergen

Bij de naam Buurserzand verwacht je waarschijnlijk een droog en kaal stuifzandgebied. In werkelijkheid ligt hier een opvallend nat natuurgebied, waar je prachtig kunt wandelen. Een natuurgebied waar open heidevlakten, graslanden en bosjes elkaar afwisselen. Die afwisseling maakt het Buurserzand tot een geliefd wandelgebied.

In het bos mag de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan. De heide wordt van mei tot november begraasd door runderen. Ga in dit mooie gebied op zoek naar een groot aantal verschillende planten en dieren, zoals spechten in de oudere eikenbosjes, wulpen op de natte heide, geelgorsen rond het jeneverbesstruweel en kikkers in de vennen.

Wandel deze route als audiotour met onze route app

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt

Infocentrum De Wakel: Toon op kaart

Aanrijdroute auto

Je neemt vanaf Enschede de N18 naar Haaksbergen. Bij manege 'Het Rutbeek' (hectometerpaaltje 4.7) ga je linksaf de Rutbeekweg in. Bij het bord ‘gevaarlijke kruising’ sla je even links de Hagmolenbeekweg in en dan ga je meteen weer rechts richting de parkeerplaats.

Aanrijdroute openbaar vervoer

et Buurserzand is moeilijk te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf het NS-station Enschede of het Interliner-station Haaksbergen is de (huur-)fiets een geschikt vervoermiddel.

De route

 Startpunt

Buurserzand

Wat wij hier doen

Wat doet Natuurmonumenten hier?

Als we niets deden, zou het typische heidelandschap van het Buurserzand veranderen in een saai, eentonig gebied. We koesteren de bijzondere soorten die hier leven zoals de levendbarende hagedis. Samen met andere partijen zorgen we voor een goede waterhuishouding in het gebied. Dat is heel belangrijk voor dopheide en klokjesgentiaan, die alleen voorkomen op vochtige bodems. We graven regelmatig de toplaag van de bodem af en halen opgeschoten boompjes weg. Zo blijft het gebied open. De Hereford-runderen helpen ons hierbij. Van mei tot november lopen zij rond op het Buurserzand en vreten het gras weg dat de heide anders zou overwoekeren.

5.2 km

Wandelroute Buurserzand, bij Haaksbergen