Ga direct naar inhoud

De 10 mooiste routes langs kastelen, landgoederen en ander cultureel erfgoed

Landgoederen met statige kastelen, historische boerderijen en oer-Hollandse molens. Naast natuur beheert Natuurmonumenten ook monumenten. Vaak zijn deze iconische bouwwerken onlosmakelijk verbonden met het landschap. Samen vertellen ze het verhaal van Nederland door de eeuwen heen. De mooiste fiets- en wandelroutes langs cultureel erfgoed vind je hieronder.

Kasteel Eerde, Overijssel

Wandel bij Kasteel Eerde over de statige lanenstructuur van het landgoed. Bewonder de Engelse landschapsstijl van het park en zoek in het bos naar dassensporen.

Bekijk de wandelroute

Landgoed Mookerheide, Limburg

Ontdek dé hoogtepunten van de Mookerheide: het jachtslot, de historische kassen en tuinen, de heide, de Heumense schans, de Mookerschans en prachtige uitkijkpunten. De Landwinkel de Mookerheide in de oude kapel is een bezoek meer dan waard.

Bekijk de wandelroute

Zak van Zuid-Beveland, Zeeland

Fiets langs de mooiste plekjes in de Zak van Zuid-Beveland. Deze afwisselende fietsroute slingert zich door een lieflijk landschap van kronkeldijkjes, monumentale boerderijen, akkers en het machtige Fort Ellewoutsdijk.

Bekijk de fietsroute

Rijksmonument Waterloopbos, Flevoland

De havenroute voert langs een groot aantal waterloopkundige modellen. Hier werd vanaf de jaren ‘50 onderzoek gedaan naar de haven van Rotterdam, de Libische oliehaven en de Maasvlakte. Het stromende water trekt tal van dieren, zoals de ijsvogel, aan!

Bekijk de wandelroute

Kaapse Bossen, Utrecht

Dit is niet alleen een heerlijke boswandeling, je komt ook langs de markante gebouwen van het landgoed; het poortgebouw en het landhuis in Delftse Schoolstijl. En er valt nog meer te ontdekken...

Bekijk de wandelroute

Fort bij Abcoude, Noord-Holland

Wandel het Liniepad vanaf het NS-station Abcoude. De route voert je langs riviertje het Gein, historische dijken en twee forten: Fort bij Abcoude en Fort bij Nigtevecht.

Bekijk de wandelroute

Buitenplaats Beeckestijn, Noord-Holland

Bijzonder aan Beeckestijn is dat je er verschillende tuinstijlen naast elkaar ziet. Met als hoogtepunten op de wandelroute: het landhuis, de bloemenwaaier, de slangenmuren, slingerpaden en het kapelletje.

Bekijk de wandelroute

Landgoed Nijenburg, Noord-Holland

Wandel met het hele gezin over het oude landgoed van Nijenburg. De laan bij het landhuis is speciaal aangelegd zodat de bewoners op de langste dag van het jaar de zon onder konden zien gaan. Dat is wat anders dan 's avonds op de bank televisie kijken!

Bekijk de wandelroute

Bergherbos, Gelderland

De erfgoedroute door Montferland vertelt je alles over de rijke cultuurhistorie van het stuwwalgebied. Wil je nog even doorwandelen? Rust even uit bij uitspanning ’t Peeske en vervolg je wandeling met deel 2!

Bekijk de erfgoedroute - deel 1Bekijk de erfgoedroute - deel 2

Hackfort, Gelderland

Deze korte wandeling van 5 kilometer biedt volop variatie: je komt onder meer een eeuwenoud landgoed met kasteel, moestuin en watermolen tegen. Hierna kun je heerlijk bijkomen in de Keuken van Hackfort, een brasserie in het gerestaureerde koetshuis.

Bekijk de wandelroute

Zuidkust van Schouwen, Zeeland

Kilometers van tevoren zie je de Plompe Toren al verrijzen uit het verder uitgestrekte landschap. De sporen uit het verleden van de eeuwige strijd tegen het water zijn zichtbaar. Het lijkt wel of de tijd hier heeft stilgestaan. Kijk vooral even de andere kant op. Wellicht spot je een vin van een bruinvis in de Oosterschelde.

Bekijk de wandelrouteBekijk de fietsroute

Zeepeduinen en Slot Haamstede, Zeeland

In de Zeepeduinen bij Slot Haamstede liggen zo’n 40 bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Deze zijn onderdeel van de Atlantikwall, de Duitse kustverdedigingslinie van ruim 2500 km lang. Deze wandelroute brengt je onder andere langs een imposante betonnen kolos, de Walvisbunker.

Bekijk de wandelroute

Genhoes, Limburg

Zin in een pittige wandeling met afdalingen en een aantal stevige klimmen? Deze wandelroute biedt je prachtige uitzichten in een mooi Zuid-Limburgs landschap en voert je langs De Kluis, een eenmansklooster met kapelletje.

Bekijk de wandelroute

Maasvallei, Limburg

Wandel een heerlijke ronde rondom de Molenplas. Je start en eindigt de wandeling bij de Hompesche Molen, die je van veraf al uit het landschap ziet verrijzen.

Bekijk de wandelroute

Agenda